JAS-bloggen
Intervjuer

Möt en av Salems stortalanger – Albin Hedstål!

Albin Hedstål är namnet på en av Sveriges mest lovande talanger, född 2000 och har trots sin ringa ålder, redan nu debuterat i den norra allsvenskan för sitt Salem. Men vem är han egentligen? – Jag började spela i sex-sjuårsåldern ungefär, med Salems 99:or, ett år för tidigt alltså. Året därefter så bildades vårt 00-lag, där jag har spelat hela tiden, fram tills idag. Känner själv att jag har haft en ständig utveckling, våra träningar är alltid stentuffa och med så många bra spelare som vi har, så blir man straffad för varje misstag.

I allsvenskan så har Salem gått stark och återfinns på en kvalplats och i JAS-grupp D, där man har ett kombinationslag med Telge, så placerar man sig i toppen. Albin själv har svarat för tio poäng på sju matcher i juniorallsvenskan. – Nöjd med båda min och lagets start. Vi har ju ett kombinationslag och har inte haft så många träningstillfällen, men att då leda serien i det här skedet, är väldigt starkt tycker jag och särskilt med det spelet vi spelar. För min egen del har det rullat på bra känner jag, jag har spelat med lite olika spelare och det har funkat bra. Självklart är det roligt att kunna prestera på en så hög nivå.

Albin tillhör alltså en av seriens yngsta spelare där majoriteten är födda 1997, 1998 och 1999 och i allsvenskan förstår ni nog själva han tillhör en av seriens absolut yngsta spelare, där speltiden säkerligen kommer öka med åren. – Jag försöker kompensera, att vara snabbtänkt, att försöka uppfatta situationerna på planen innan alla andra gör det, för om man börjar tänka för mycket eller håller boll för länge, så blir man av med den. Samma sak gäller i närkamperna, men är oftast mycket mindre och den an möter är starkare, då gäller att ta sig ur duellerna på ett smartare sätt än att bli intacklad i sargen.

Känner du någon press att leverera med tanke på att du rankas högt inom din ålder?

– Självklart finns det en press där, att prestera hela tiden och när vårt lag är så framgångsrikt, både JAS och i mitt eget 00-lag naturligtvis slå oss, kanske extra mycket. Då gäller det ju att vara på topp hela tiden och klarar man av det nu, så tror jag man lär sig hantera pressen bra i framtiden också.

Salem har under den senaste tiden knutit till sig flertalet talanger, en stor del av dem från Nykvarns, både spelare som Karl-Johan Ahlroth och William Broberg, men även yngre talanger som Hampus Ahrén och Victor Wettergren för att nämna några. – Tycker Salem är en väldigt bra förening på att ta hand om sina ungdomsspelare. I nästan varenda årskull från 1994, så har det funnits med Salemspelare i distriktslag och U19-landslaget och i A-laget är de flesta fostrade i Salem. Jag och några till från 00-laget har varit med i en DM-match på lagom nivå och det känns som att klubben vet om när det är dags att ta klivet upp.

Albin har gjort 10 poäng i JAS-grupp D. Foto: Christin Holm

Har du haft några motgångar fram till dit du är idag?

– Efter att vi vann både Storvretacupen, Newbodycup och Stockholmsligan, så vann vi inget mer säsongen efter och vi förlorade finalen både i Storvretacupen och Stockholmsligan. Då insåg vi att alla lag verkligen vill slå oss och att det krävs extremt mycket för att vara på topp hela tiden. För mig var det en av de största motgångarna, några större skador har jag inte haft än och det är jag glad över.

Namnet Hedstål kanske klingar bekant för många och det finns en anledning. Pappa Nicklas, är tränare i både klubbens A-lag och är även involverad i tränarstaben i juniorallsvenskan. – Ja han är ju huvudtränare i båda lagen, jag tycker det funkar bra och han bedömer mig precis som alla andra. Jag känner inte att jag får några fördelar av det på något sätt, utan på träningar och matcher är han vilken ledare som helst.

Karl-Johan Ahlroth, U19-spelare, samt centertalang i Salem, säger följande om sin unga lagkamrat: Albin för mig är en lagkapten, på de sätt han styr spelet och nivån på planen. Med nivån på planen menar jag farten intensiteten, han kan öka den samt dra ner på den på ett moget sätt. Han tar ett otroligt ansvar varesig han spelar med äldre eller med sin egen ålder. Han har ett otroligt engagemang och spelförståelse. Förövrigt en skön grabb.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar