JAS-bloggen
Sammanfattningar

Sammanfattning av dag två i JAS Elit cup

Under nästintill hela lördagen har jag nu befunnit mig i Örebro för att se flertalet matcher under den årliga JAS Elit cupen. Mycket talang, glädje, delikatesser av olika slag, naivitet och mer därtill har vi fått se, något som förknippats just med juniorinnebandyn.

Första matchen för dagen var Jönköping mot Järfälla, ett ungt Jönköping ställdes på banan i denna turnering. Järfälla inledde matchen piggt, innan JIK tog över mer och mer rent chansmässigt, dock speglades den första perioden av relativt hafsigt spel under vissa stunder där inget av lagen fick till något ordnat spel i form av längre sekvenser. Jönköping tvingades till ett målvaktsbyte tidigt i första perioden och Wiktor Fredriksson som kom in, spikade igen ordentligt för sitt lag. Järfälla tog tillslut ledningen efter en grötig situation, men JIK visade moral och styrka och vände till 2-1 seger. Kvitteringen via ett backskott långt ifrån som styrdes in, innan Viktor Palladini Smith kunde dunka in 2-1 efter en fin crosspass. Just Palladini-Smith som är ny via NIU-gymnasiet var en pigg injektion och hade bra fart under benen. I Järfälla så var William Lejonclou en trevlig bekantskap som var delaktig i Järfällas spel och också det en spelare med bra fart.

Andra matchen var KFUM Norrköping mot IK Sirius IBK, en match där Sirius ryckte upp sig betydligt jämfört med fredagskvällens match mot Sundsvall. Matchen inleddes med tre utvisningar där Markus Magnusson satte ribban och tog en redan efter dryga trettio sekunder när han var framme och markerade på en motståndare som högg på målvakt. Helt rätt dock att stå upp för sin målvakt och coachduon sa nog inte emot där inte. Matchen utvecklades till en riktigt häftig historia där Sirius tillslut kunde kvittera i sista sekunden genom Emil Aspnäs. Vilda protester från flertalet av spelarna i KFUM, men målet godkänns helt riktigt. Riktigt spännande för oss på läktaren.

Bytte sedan hall för att se Pixbo spela mot Västerås, ett Pixbo jag på förhand var mycket nyfiken på. Västerås fick en bra start och kunde göra 1-0 på ett långskott som slank in, även om Pixbo var det spelförande laget, dock utan de riktigt klara chanserna. Mitt i Pixbos bollinnehav så gjorde Västerås även 2-0, detta på en bjudning där back i Pixbo missbedömmer situationen helt. Västerås fortsatte ha lycka i kontringsspelet och ordnade även fram en straff på samma sätt, straffen missades, men 3-0 målet kom i powerplay efter en snygg prestation. Pixbo fick ett tidigt reduceringsmål i andra perioden, men sedan så spikade Philip Silvano igen helt i kassen och tog allt som gick helt enkelt. Västerås avslutar med att göra 4-1 där man kommer fri med två spelare mot målvakt och en frenetisk backcheckande Tom Carlsson lyckas bryta i första läget, innan returen slås in. En match där Pixbo dominerade bollinnehavet som sagt, men Västerås var effektiva och alerta i sitt kontringsspel.

Dagens fjärde match innan lunch var hemmalaget Örebro mot Älvsjö, ett Örebro som hade övertyget under fredagskvällen. Redan i första bytet gör Örebros vassa första kedja 1-0 och man kan efter det gå upp till 4-1 relativt snabbt, där den stora poängkungen Emil Lundmark gjorde 4-1 målet. I andra perioden flyttar Älvsjö upp och gör ett mer än godkänt försök att närma sig. Närmare än 4-2 kommer man dock inte, men en betydligt bättre prestation i den andra perioden stod man för. Kul att se att Örebro vågade slappa fram riktigt unga spelare, födda 00-01 skulle jag tippa på, otroligt duktiga för sin ålder.

Lunch intogs sedan på Max, ett givet val när man är på besök i storstäder, då vi i lilla Lidköping endast har Mcdonalds tråkigt nog.

Efter lunch blev det Jönköping mot Stenungssund, en match där det rann iväg ordentligt i slutändan och JIK kunde tillslut vinna med 7-1 efter ett par riktigt snygga spelmål. I paus var ställningen 2-0, men kort in i andra kom både 3-0 och 4-0 och luften gick ur Stenungssund som kunde reducera i slutskedet. Simon Andersson i Jönköping tyckte jag skötte sig riktigt bra, värt att kika lite extra på.

Efteråt följde gruppfinal mellan KFUM Norrköping och IBK Sundsvall där Norrköping redan i första bytet kunde stå för ett mönsteranfall och Adam Wastesson slog in 1-0, assisten från radarpartnern Olle Abrahamsson. Sundsvall kvitterade via en kontring och fick sedan chans i powerplay, utan utdelning dock. Målvakterna storspelade och bjöd på flertalet fina räddningar när chanser skapades. Tidigt i andra gjorde Olle Abrahamsson 2-1, denna gången assisterade av Filip Samelius Bäckman. I Sundsvalls andra powerplay kunde man kvittera, ett riktigt tungt skott letade sig in. Chanser i andra perioden saknades inte direkt heller, men som sagt, duktiga målvakter. Filip Samelius Bäckman visade för sitt KFUM att han trots sin relativt lilla storlek, är en riktig ledargestalt och kan både leverera passningar och avsluta själv. I Sundsvall så var Calle Wadsten en mycket härlig spelare. Back och rightare med riktigt bra rörlighet i kroppen vilket gjorde han svårfångad när han vände och vred bort sina motståndare. Även bra blick för spelet och snabb i tanke och aktion. Ett namn värt att lägga på minnet!

Dagens sista match blev Pixbo mot Djurgården. Även Djurgården ett mycket intressant lag att följa med flertalet kunniga namn i laget. Pixbo startade denna match på två kedjor, dock utan effekt och Djurgården kunde ta ledningen efter en snabb omställning. Inte helt säker, men kan ha varit Martin Stark? Pixbo hade precis som i sin tidigare match, mycket bollinnehav och hittade fina ytor flertalet gånger om, men skotten utanför, alternativt att målvaktsjätten Oskar Rosén i Djurgårdens mål kunde rädda. 2-0 kom när Simon Götz lyfte in bollen efter att ha fått alldeles för mycket tid ensam på borte stolpen. I slutet av andra perioden kunde Pixbo reducera och kvittera inom dryga minuten, då återstod cirka fyra minuter. Pixbo fick chansen i powerplay sista minuten och valde då att plocka målvakt och gå för seger, dock kan Djurgården sno åt sig bollen och lägga in 3-2 i öppen kasse. Pixbo får till en snabb kvittering med sju sekunder kvar av Tom Carlsson och trots att Svahn hade ett bra läge i slutet så slutade matchen oavgjort och Pixbo blev därmed placerade trea i gruppen. Oskar Rosén var som sagt en jätte i kassen flertalet gånger om och Jack Noaksson visade varför han är en man för U19. I Pixbo tyckte jag Linus Svahn var pigg, hela tiden rörlig och ett hot i anfallszon.

Där har ni en kortare sammanfattning av dagen, slutspel väntar imorgon och jag tror följande:

– Sirius och Pixbo kommer vinna sina respektive kvartsfinaler, vilket gör att de möts i en semifinal. Vinnarn där tar hemma hela B-slutspelet

– Jag tror Djurgården kan tugga igång ordentligt och vinna A-slutspelet. Tuff match i kvartsfinalen mot Sundsvall dock, men sådana matcher man ska vinna om man vill ta guldet. Nykvarn har jag inte sett, men resultatmässigt har laget gått bra och att det är ett duktigt lag, råder det inga tvivel om. Chansar på Djurgården – Nykvarn/Jönköping i final där Djurgården tar guldet!

Att tippa är som sagt inte min starka sida, men ett försök och det återstår att se hur det går!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar