JAS-bloggen
Intervjuer

Oskar Block om Czech Open

RIG Umeå var nere i Tjeckien och deltog i Czech Open under förra veckan, i klassen Male Pro. Ett bra tillfälle för deras nya elever att komma in i gruppen och laget. Oskar Block, som kommer till RIG från Onyx, sammanfattar resan.

Du fick relativt nyss besked om du blivit intagen på RIG kommande säsong, hur var första reaktionen?

Jag blev riktigt överraskad, men samtidigt otroligt glad att få chansen att testa vingarna i RIG.

Redan nu förra veckan var det dags att bege sig till Tjeckien för Czech Open. Hur förbereder man sig på bästa sätt med såpass kort varsel?

Jag tror att man förbereder sig mycket mentalt, det blir ju en stor omställning. Fysiskt hinner du nästan inte förbereda dig alls, beskedet kom 5 dagar innan avfärd till Prag och då skulle vi dessutom upp och inreda mitt kommande rum i Umeå.

Czech Open är en turnering som RIG deltager i både på dam och herrsidan och har gjort under ett par år. Vad tycker du om upplägget att starta upp matchandet med en turnering?

Personligen älskar jag cuper och matcher där det är vinna-eller försvinna, så enligt mig är det en perfekt start. Men huvudmålet med att börja med en turnering är att få ihop gruppen till ett lag och en stor familj. I en turnering som denna, när man bor ihop tillsammans och umgås nästan hela tiden, så kommer man varandra mycket närmare. Dessutom är den en upplevelse att spela en cup utomlands mot internationellt motstånd. Så att starta med en turnering är både smart och roligt.

Ni lottades in i samma grupp som två tjeckiska lag och ett schweiziskt. Vad skiljer sig mest när det kommer till att möta internationells lag, jämfört med svenska?

Jag skulle säga att den största skillnaden är att internationellt är det mycket mer fysiskt spel, jämfört med Sverige där det spelas en mer teknisk innebandy. Det finns också vissa småregler som skiljer sig, t ex att vid tekning internationellt behöver bladet inte alls vara mitt på bollen utan du får ha den hur långt fram du vill.

Gruppspelet slutade med 2 segrar och en förlust, något som innebar gruppseger. Hur tycker du att ni genomför gruppspelet och vilken är er bästa match?

Jag tycker vi genomför gruppspelet på ett bra sätt, trots att vi kanske borde vinna den första matchen. Ju längre gruppspelet går, desto bättre sitter vårt nya spelsystem och försvarspel, vilket bidrar till två segrar. Jag väljer att peka ut den sista matchen som den klart bästa, där vi trots en väldigt annorlunda uppladdning (vi tog fel buss och blev tvungna att springa till hallen, Fredrik ropar att vi måste skicka de sex snabbaste för att springa i förväg och ställa ut sig på plan och försöka hålla tätt tills de andra också kom till hallen) gör en bra match och vinner gruppfinalen med 4-2. Jag tycker vi har en bra inställning matchen igenom och spelar en bra defensiv varvat med vassa kontringar.

I kvartsfinalen blev det vinst mot tjeckiskt motstånd innan det tog slut i semin mot det laget som sedan tog hem hela turneringen. Vad tycker du om slutspelet ovh vad hade krävts för att nå final och ett ev guld?

Slutspelet är lite annorlunda upplagt, där det kan vara bättre att sluta 3a i gruppen jämfört med 2a, då 1or och 2or kommer vidare till en extragrupp medan 3or och 4or får spela sextondelsfinal. Vi vinner kvartsfinalen efter dramatik med ett sent kvitteringsmål och avgörande på straffar. I semifinalen möter vi sedan ett lag vi mött en gång tidigare under turneringen. Förra mötet slutade med förlust efter att vi inte riktigt var på tå från början, men nu kändes alla riktigt taggade och fokuserade. Tyvärr blev det lite av en repris av tidigare möte, då vi ligger under med 0-4 efter första perioden. Vi gör en del misstag där de straffar oss ordentligt och är effektiva. Men i andra period börjar vi spela klart bättre och hämtar in till 3-4 med en minut kvar att spela. Tyvärr får vi inte in någon kvittering och vi åker därmed ut.

För att gå hela vägen tror jag det hade krävts ännu mer fokusering i början av matcherna, vi låg ofta under med 1-0 efter bara några minuter av första perioden. Vi hade förmodligen behövt vara mer effektiva i avsluten också.

Är det någon av dina nya lagkamrater som du tycker imponerat lite extra?

Det är flera som imponerat mycket på mig, men om jag ska nämna en säger jag Filip Björk. Otroligt duktig på att täcka boll och ta sig förbi sin motståndare. Också trygg med boll, ofta spelbar och slår flera avgörande passningar. Dessutom riktigt bra i defensiven där han är brytning- och positionsäker.

Till sist, hur nöjd är du med din egen insats och vad tycker du att du visat upp för styrkor?

Jag anser min insats var helt ok, tycker jag dippar lite på slutet men överlag en godkänd insats. Jag tycker jag har varit bra i defensiven, stod ofta rätt och lät sällan motståndaren komma förbi. Våran femma (bestående av endast 99or) släppte under hela turneringen in bara 3-4 mål. Offensivt tycker jag att gruppspelet gick bra där jag hänger två kassar och spelar fram till en tredje, men i slutspelet tycker jag att jag blir mer osynlig och inte vågar ta för mig riktigt som jag vill.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar