JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

HJ grupp B

Grupp B har nästintill liknande utseende sedan fjolårets säsong, Björklinge och Runsten, som båda var topplag, finns inte med, men tillkommer gör t.ex. Sirius och Håsta IBK. Just Sirius som fått flertalet Björklingespelare att ansluta sig till deras organisation. Jonathan Petterson, från Storvreta, har verkligen hanterat frågorna med bravur och ger er allt, samt lite till, om det ni behöver veta om gruppen!

Vilka lag tror du kommer finnas i toppen?

IK Sirius IBK P16/Jun Elit kommer definitivt finnas med i toppen, det är något som är säkert. De har enligt mig den bästa truppen på pappret och har de senaste säsongerna legat i toppen av sin JAS-grupp. Utöver Sirius tror jag att lag som Hagunda IF, Gävle GIK och Håsta IBK kommer befinna sig i toppskiktet av tabellen. Självklart både hoppas och tror jag att även vi kommer vara med och slås i den absoluta toppen men som jag ser det får vi, Hagunda, Gävle och Håsta inrikta oss på att slås om andraplatsen. Jag kommer bli väldigt förvånad om Sirius inte vinner gruppen samtidigt som det kommer vara väldigt öppet om andraplatsen.

Vilka lag tror du kommer finnas i botten?

Jag vågar faktiskt inte uttala mig om vilka som kommer finnas i botten av tabellen. Jag har lite för dålig koll på ett gäng lag i gruppen för att kunna göra en kvalificerad gissning. Jag tror däremot att det, redan efter några omgångar, kommer visa sig vilka lag som får kämpa i botten av tabellen.

Vem är gruppens bästa spelare och varför?

Daniel Stenlund kommer vara en viktig spelare för Sirius och det är mycket möjligt att han även är gruppens bästa spelare. Han har en stor vinnarskalle och är väldigt komplett som innebandyspelare. Att han fått chansen i SSL och gjort det bra är bara ett tecken på att han är en duktig spelare. Givetvis är Casper Backby i Falun en annan spelare som måste nämnas, att han är en oerhört skicklig spelare är inget att snacka om och att han har gjort mål i SM-final och har några säsonger i SSL nu är ett tydligt tecken på just det! Frågan är bara hur mycket JAS dessa två kommer lira egentligen?

Vilken spelare tror du blir gruppens överraskning?

Det finns bara hos oss, i Storvreta, många som jag tror kommer överraska och en av dem kan man hitta i mål, nämligen Fredrik Hermodsson. Han kommer överraska många och har de egenskaperna som krävs för att kunna hålla oss kvar i de tuffaste matcherna och även vinna dem åt oss. Det kommer såklart finnas spelare i andra lag som kommer överraska också men då jag inte tränar med dem dagligen och inte har lika bra koll på dem så gör jag det enkelt för mig och endast nämner Fredrik den här gången.

Vilken match ser du fram mest mot och varför?

Båda matcherna mot Sirius kommer vara något utöver det vanliga! Lillebrorsan (Jacob Pettersson) står i mål i Sirius och att det finns en skön derbystämning med i bilden gör ju inte det hela sämre direkt! Förhoppningsvis kommer det vara grym stämning och läktarna vara fullsatta. Sirius kommer att vara stora favoriter, men vi kommer såklart göra det allt annat än lätt för dem.

Vilket lag i gruppen tror du kan överraska mest och varför?

Jag tror att Håsta kommer överraska många. Jag har sett någon match som dem spelat (mot Sirius och brorsan) och om jag inte har helt fel så tror jag att jag har spelat en match mot dem också. De spelar hårt, fysiskt, rakt och de gör det dessutom med en häftig attityd. De kommer bli riktigt svårslagna.

Vad tror du er grupp håller för kvalité jämfört med de övriga grupperna?

Svårt att säga… Bakom Sirius så känns lagen i gruppen hyfsat jämna, sen är det svårt att säga exakt vilken nivå den håller om man jämför med de andra grupperna. En kvalificerad chansning är att det finns ett gäng grupper som är sämre samtidigt som det även finns några grupper som är bättre. På det stora hela håller gruppen en bra klass och med alla de derbymatcherna som kommer spelas så skulle jag vilja påstå att intresset för gruppen ökar en hel del.

Om du skulle få välja att se en av era motståndare i ditt lag, vem och varför skulle det bli?

Jag måste nog säga en vän till mig, nämligen Simon Gustafsson i Sirius. Han är en Storvreta kille och har Storvreta som moderklubb. Han är en rightare som alltid levererar, en enorm vinnarskalle och han skulle passa in i våran trupp perfekt! I mina ögon en av gruppens bästa spelare och det skulle vara riktigt roligt att få lira med honom igen!

Ni har inför kommande säsong plockat in en hel del spelare från närliggande föreningar, vilket ibland kan vara svårt att ha en såpass stor omsättning. Hur har spelarna kommit in i truppen och vad tycker du om kvalitén hos de nya spelarna?

Tanken är väll på sikt att vi inte ska ta in så många spelare som det blivit i sommar. Just den stora omsättningen beror på att vi var väldigt få 97:or på grund av en relativt liten trupp 97:or från början som sedan blev ännu mindre när ett gäng spelare valde att lämna för att gå till första bästa klubb som fanns runt hörnet och andra helt enkelt slutade.

Så för att kunna fortsätta den nya juniorutbildningen som Stefan Forsman varit med och startat upp så valde föreningen att ta in några 97:or utifrån. Det bör dock även påpekas att det är ett antal spelare som har sökt sig till oss då vi just nu gör bra saker med juniordelen och är på god väg med ett väldigt intressant projekt.

De spelare som nu har tillkommit från andra föreningar har tränat med laget under hela försäsongen och kommit in väldigt bra i gruppen. Det rör sig om bra spelare med lite olika spetskompetenser. De kommer alla på något sätt tillföra något till laget och gruppen. Hur de är som människor och vilken karaktär de har är också det saker som tränarna kollat upp ordentligt så att spelarna i fråga har ”rätt skalle” som coach skulle säga. Det är tydligt att tränarna lagt ner tid i att bygga ett lag som fungerar tillsammans och trivs med varandra men även kompletterar varandras svagheter. Vi kommer ha ett slagkraftigt lag.

På seniorsidan har Storvreta varit ”storebror” under relativt många år, men på juniorsidan har Sirius haft ett par lyckade säsonger nu, med bland annat avancemang i JAS och kan därmed ”rankas” lite före. Vad tycker du att ni gör rent föreningsmässigt och utvecklingsmässigt för att komma ikapp och närma er Sirius, men även övriga konkurrenter runtom i landet?

Sirius har varit lite mer aktiva på spelarfronten under några år och plockat in spelare från både höger och vänster medan vi stagnerade och snarare tappade spelare än fick in utifrån. Kollar man hur det sett ut i år så har Sirius fortfarande plockat in lika många spelare utifrån som oss om jag inte räknat helt fel. I år tycker jag dock att skillnaden är den att vi har lyckats få in mer kvalité i jämförelse med Sirius.

Med det sagt så har föreningen (Storvreta) med Forsman i täten nu börjat jobba med att hela ungdomsverksamheten ska följa SIU modellen fullt ut. Just ur den aspekten så märks det att ungdomsektionen, tränarstaben och övriga inblandade gjort ett riktigt bra jobb och vi har kommit en bra bit på vägen. Det som gäller nu är det att vi förvaltar den här chansen för att kunna ta ytterligare steg i rätt riktning.

Vi har jobbat för att spetsa till allt. Vi kör både ett bredd- och Elit-spår och jobbar nationellt med att förlänga juniorlåldern och hitta en semielitmiljö med till exempel en U-21 serie. Vi har en egen fystränare, målvaktstränare och vi har gamla spelare som till exempel Hannes Öhman som kommer och kör special träningar med oss. Albin Sjögren, Henke Stenberg och Alexander Rudd var alla tre med och tränade med oss under hela april. Vi har även under försäsongen haft 10-12 som fått möjlighet att köra några pass med A-laget. Allt detta för att ge oss juniorer de förutsättningarna och kunskap från A-laget för att kunna utvecklas och lära oss vad som krävs för att vara med och slås om en plats i A-laget.

Har jag inte helt fel så har Storvreta flest egna produkter av samtliga lag i SSL och det är något som vi ska fortsätta ha.

Vi tackar Jonathan för svaren och önskar honom och hans Storvreta lycka till under kommande säsong!

Nästa grupp ut är en DJ-grupp som presenteras under morgondagen, alternativt under torsdag!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar