JAS-bloggen
Okategoriserade

Optimalt träningsspelande för JAS-lag?

De flesta lagen har säkerligen redan fastställt om hur man lägger upp försäsong med matchning och liknande för att vara optimalt förbereda inför kommande säsong. Vilka förutsättningar och möjligheter beror ju självklart hur föreningens prioriteringar, hur stor del av truppen som även kanske tillhör seniorlag och hur hårt man vill gå för det. Så, vad är bäst egentligen? Finns det något som lagen föredrar?

De flesta lagen som lyckas i JAS, som man talar med i efterhand, pratar oftast om hur otroligt viktig lagsammanhållningen är där samtliga är villiga att ta det extra jobbet för varandra och verkligen offra sig. Att ha det bästa laget på pappret är en sak, men i slutändan är det ingen garanti att du vinner ändå.

Försäsongscuper för JAS-lagen blir allt mer vanliga, förutom Örebros JAS elit cup och Fatpipe invitation i Linköping så finns numera även Novab JAS-cup i Mariestad. Utbudet blir bredare och allt fler lag väljer att åka på just försäsonsgcuperna som oftast ligger belägna i slutet av augusti/början av september. Att använda sig av en cup är optimalt då du skapar just den där lagsammanhållningen under cuperna alternativt läger, där man utöver att bara spela matcher, umgås på ett helt annat sätt och säkerligen utför aktiviteter och mer där till som inte alltid är innebandyrelaterade.

När väljer man då att åka på cup? För att slutföra säsongens förberedelser? För att starta säsongen och upptäcka vilka brister man har som behöver åtgärdas?

Jag anser att det är perfekt att använda cuperna, som oftast innehar något kortare matcher i många fall, som ett tillfälle att träna på saker som man eventuellt vill använda under kommande säsong. Ett nytt spelsystem, nya anfallsdirektiv, ny powerplayuppställning eller liknande, då man även emellan matcherna har möjlighet att analysera och ändra vissa delar. Jämför t.ex. med att spela enskilda träningsmatcher, då det är svårt att ändra en gameplan under en pågående match alternativt under den korta pausen. Vid 4-5 matcher under en helg så har du möjlighet att förändra på ett större plan, samt att de positiva bitarna kan byggas vidare på, situationer och bitar som spelarna fortfarande har på näthinnan. Självklart ska cupen inte ligga alltför tätt inpå inomhuspremiär då man gärna vill ha ett par veckor att verkligen försöka få in de momenten man vill öva på till cupen.

Hur väljer man då att lägga upp sina träningsmatcher och motstånd?

Som jag nämnde längst upp så beror det självklart på föreningens ambitioner, ekonomi och vilka möjligheter man har att få samla truppen, vissa lag har som sagt stora delar av JAS-truppen i sina seniorlag och kan då blir mer begränsade, då även seniorlagen kräver sina matcher.

Om man nu har möjligheten som JAS-lag att matcha relativt frekvent, hur väljer man motstånd? Vilken kvalité? Vad vill man ha ut?

Jag tycker att efter cupen (om man nu väljer att åka) använder träningsmatcherna till att mer spika kedjor, specifika detaljer och sätta en ordentlig spelidé. Man har haft cupen till förfogande att testa lite olika saker och inför de avslutande matcherna så vill man ha klartecken på hur man ska kunna gå in i JAS-spelet på optimalt sätt. Om man vill ha fokus på just det offensiva spelet, kanske man på pappret ska möta ett något svagare lag för att på förhand kunna veta att man kommer vara mer spelförande och få jobba mycket med boll.

Vill man istället testa sina defensiva förmågor, ja då är det väl bara ringa in ett topp-lag och verkligen sätta spelarna på prov under en hel match för att se vart det eventuellt behöver förändras och vad man ska tänka extra på inför premiären.

Det finns oändligt många möjligheter och samtidigt finns det en psykologisk bit i det hela hur man väljer att planera sina matcher. Tuffa matcher kan självklart ge förluster, hur hantera spelarna det inför en säsong? Idel vinster kan leda till att spelare svävar på moln?

Nå? Hur väljer ni ledare att planera era träningsmatcher? Vad föredrar ni spelare?

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar