JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Röster i landet om DJ-Grupperna

Förra veckan släppte gruppindelningen för Juniorallsvenskan, dock ska det tilläggas att indelningen kan ändras, då man t.ex. redan flyttat Nykvarns IF från grupp C till B. Efter gruppernas avslöjande så tog jag kontakt med ett par insatta människor runtom i Sverige som fått tycka till lite om respektive grupper. Tränare och profiler, en del som valt att vara anonyma för att kunna utveckla sina analyser mer.

Grupp A: Simon Stålberg, tränare IBF Dalen dam

En grupp som på förhand känns lite osäker kvalitetsmässigt, med RIG/Röbäck som gruppens klara favorit. De bör dock inte känna sig allt för trygga med främst IKSU U/Sävar och samspelta Örnsköldsvik IBK som främsta utmanare, de fyra övriga lagen bör vara en liten bit efter, men kommer säkert kunna skrälla i enskilda matcher.

RIG kommer till spel med sina två yngsta årgångar och är ett av många lag i den nystartade JAS-serien som nyttjar den nya samarbetsregeln och slår sig ihop med Röbäcks IF. Nog mest för att säkerställa att man har tillräcklig bredd då man även spelar i div1 Norra med samtliga RIGspelare.

IKSU Ungdom har 3-5 spelare med spetsegenskaper i samma klass som RIG men har inte alls samma bredd som, trots samarbetet med Sävar IBF.

Örnsköldsvik IBK är en samspelt grupp som tränat ihop länge och dessutom med rutin från att tidigare ha deltagit i Innebandyfesten och bör nog ses som en outsider i detta sammanhang. Det laget saknar i spetskvalité tar de igen i samspel och energi. I likhet med säkert många andra grupper kommer de flesta av lagen i grupp A ha en stomme av spelare födda 99-00 (bortsett RIG som har flera starka 98or, Tove Eriksson, Maja Nilsson mfl). Det är även ur dessa årskullar vi kommer se några nya stjärnskott blomma ut. I favoriterna RIG/Röbäck kommer det bli spännande att följa spelare som Alexandra Terner, Lisa Svarfar och även Agnes Granberg (Röbäck).

I Iksu Ungdom kommer lovande spelare som Amanda Boström, och Myra Aggestål bägge 98or få möjlighet att visa sitt kunnande. I övriga lag kan spelare som Maja Sund (IBF Dalen), Maja Wiström (Gullänget/Kroksta), Elina Hirvi (Örnskölsvik IBK), och Sundsvall/Ankarsviks Emelie Bårman alla få sina stora genombrott i denna otroligt intressanta satsning som ändå DJ-JAS ändå är. Då de flesta av lagen som nämnts har unga trupper så kan kvalitén sett emot övriga grupper kanske vara lite skiftande, men om en till två säsonger kan denna norrgrupp ha växt fram till en riktigt stark grupp med många lag med chans på att gå riktigt långt.

Grupp B: Magnus Eriksson, tränare Tullinge samt distriktslagsledare

Jag tror att Bele Barkaby med sin bred och spets kommer att dra det längsta stråt och dom kan sluta ganska långt fram när det drar ihop sig i totalen. Nacka och Täby kan störa i gruppen. Tullinge och Älvsjö är hyfsade men jag tror inte att dom räcker. DIF värvar som vanligt och har lyckat locka till sig några talanger ifrån söderort.

Spelare att ha lite extra koll på är Virve Bjerkefeldt back i bele, en bollsäker och spelskicklig back med bra handleder och spelförståelse och en riktig ledare på plan.

Grupp C: Henrik Flognman, Karlstad dam SSL

Grupp C kommer bli uppdelad i två halvor tror jag. Värmlandslagen Karlstad, Hagfors, Skoghall kommer alla vara topp 4 tillsammans med Rönnby. En bit bakom kommer Lockerud, Falun, Arboga & klar jumbo blir Kristinehamn.

Inbördes ordning mellan topplagen kommer avgöras av bredden på truppen och hur mycket spelarna kommer matchas i seniorlaget. Min känsla är att störst bredd har Karlstad och Rönnby. När det blir JAS och en lång serie så gäller det att matcha spelarna smart & där känns det som att Karlstad & Rönnby har bäst förutsättningar.

Toppspelarna i Skoghall och Hagfors kommer tvingas vara ledande i både div 1 samt JAS och min känsla är att det är risk för slitna spelare.

När det gäller nedre halvan så har dessa lag aldrig riktigt räckt till i denna ålder och traditionens makt är stark. Sen kommer även det mentala in. Det är svårt att besegra en motståndare som man brukar få stryk av.

Lockerud kan kanske överraska mot topplagen i nån enstaka match, men jag tror inte att dem blir bättre än 5:a när serien summeras.

1. Karlstad 2. Rönnby 3. Hagfors 4. Skoghall 5. Lockerud 6. Arboga 7. Falun 8. Kristinehamn

Årets genombrott: Emma Eriksson Karlstad, kommer tillbaka i höst efter en korsbandsskada. I mina ögon Sveriges bästa back född 1999. Missade distriktslag SM när Värmland vann och är nu grymt sugen på både JAS och distriktslag. En kommande storback.

Profiler: Det vimlar av duktiga spelare i denna grupp. Håll ögonen på Jonna Sjöberg Rönnby, Sara Dahlström Karlstad, Amanda Berggren Hagfors, Ida Funeland Skoghall, Frida Swahn Karlstad, Isabell Rydell Rönnby, Matilda Jansson Hagfors, Julia Mossberg Skoghall, Elissy Nsabimana Karlstad, Klara Danielsson Hagfors etc.

Grupp D: Anonym profil och innebandytränare från Göteborg

Pixbo ohotad etta, sen delas serien i två delar med warberg, Lindome, Partille, Lindås och Lerum som fightas om andraplatsen. IBK, Surte/zenith och backadalen kommer i stort sett bara ta poäng av varandra.

Surte har tappat sin storstjärna Nathalie hjertberg till rig. Hon lämnar kvar Katja kontio som gjorde 16 mål i div 2 senaste säsongen. Hon ser dock lite ensam ut, då de trots ihopslagningen inte har så många spelare som hittills har gjort något större väsen av sig.

Göteborg har 4-5 spelare som hade en fast plats i damlaget som fick lämna div 2 för div 3. Den som kommer att stå för målskyttet blir antagligen Amanda Nygren som ändå gjorde 9+3 i på 16 matcher i ett lag som återfanns i botten.

Backadalen är inte lätta att analysera. Inte många som testat spel i damlaget som håller till i div 3. Det blir inte enklare av att de inte har legat i någon högre juniorserie heller. Svårt att se någon som sticker ut.

Partille har en del spelare som spelade upp damlaget till div 1. Kommer att förlita sig på trion Felicia Andersson, delicia di Lieto och Hilda tunerot, ser lite tunnare ut bakom den trion.

Lerum har Emma Lundblad och Sandra hawerman som sina storstjärnor. Hawerman imponerade i div 2 med 26+17. Bakom dessa två, ser det dock lite tunnare ut.

Lindome har 4 spelare som spelat kontinuerligt i damtvåan. Kommer med största säkerhet att tillhöra lagen bakom Pixbo. Viktiga spelare. Denise Vidén, Linnea Wilhelmsson och mv Linnea Wall.

Lindås har tappat sin stjärnback till lokalkonkurrenten Pixbo. Kvar från a-laget finns endast Christine gundersen som gjorde 8 matcher. Ledande i laget… Isabelle korhonen, Stina dellborg samt målskytten Sofia Ericson.

Warbergs kommer du nog att hitta i mitten av tabellen. Dom kommer att köra med sitt F99lag plus någon spelare. Hela laget består av distriktslagspelare från målvakt till FW. Spelare som kommer att märkas är Anderea Envall och Jonna Bergenmyr två spelare som kommer att bli riktigt bra. Andrea debuterade i div 1 förra, säsongen men båda är snart ordinarie där.

Pixbo är utan tvekan den stora favoriten. Med spelare som Frida Ahlstrand 39 poäng i div 1 och Josefin Wålinder 19 pinnar. Lägg till nyförvärven Emma Clarin från rig och Johanna siling från lundås, så har de förstärkt ordentligt bland backarna. Har även en joker i Amanda wetterström. Stora delar av detta lag var med och tog silver i både u18-SM och U16 SM förra säsongen

Grupp E: Anonym profil från Skåneområdet

Ren Skånegrupp eftersom Färjestaden verkar ha dragit sig ur. En öppen grupp där IK Stanstad och Malmö FBC har rutin från regionsslutspel förra säsongen i U16 SM. Åstorp/Kvidinge har ett framgångsrikt F00-lag som nog behöver något år på sig innan de ska leverera i JAS, FCH är ett tufft fysiskt lag som säkerligen kan skrälla i några matcher, Häljarp har spets i form av Malin Svahn (en notorisk poänggörare i Damer div 2 skåne). Röke, som är isolerade i de östra delarna av Skåne, har ett par duktiga spelare födda 98-99 och bör ses som största utmanaren till att hota Stanstad och Malmö om topplaceringarna.

Profiler:

Anna Nilsson, IK Stanstad, Född 99 En löpstark tvåvägspelare med en bra blick för spelet och ett farligt handledsskott.

Emilia Cleasby, Åstorp/Kvidinge, Född 98 Emilia är ett fysiskt praktexemplar och en spelare som man inte får stopp på särskilt lätt, en riktig powerforward. Etablerad spelare i Åstorps damlag och hon kommer betyda något enormt för det unga JAS-laget

Malin Svahn, Häljarps SK, Född 98 Snabb teknisk center som både kan servera medspelare och avgöra en match helt på egen hand. Sammanlagt 118 poäng på 47 matcher föregående säsong enligt IBIS!!

Ett liknande upplägg på HJ-sidan kommer så fort samtliga grupper är analyserade.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar