JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Gruppindelning och kommentarer

Efter en tids väntan så är äntligen kommande säsongs JAS-grupper indelade. Den på förhand relativt skapliga indelningen (trodde jag) som jag fick till, visade sig vara relativt ordentligt fel och grupperna har istället tagit annat utseende, framförallt när vi kommer till de mer sydliga grupperna.

Grupp A:

Gamla Stan IBK

IBF Dalen

Skellefteå IBS

IBK Sundsvall Ungdom

RIG Umeå IBF

Skellefteå IBS

Umeå City IBF

Örnsköldsvik IBK

Kommentar: RIG får som alltid gälla som självklara favoriter. Gamla Stan är ett lag på uppgång, men Anton Åkerlund är ett otroligt tungt tapp för laget och ett välkommet tillskott för Dalen. Dalen som i sin tur tappar spelare till Umeå City. Öppen grupp där flertalet lag kan slåss med RIG om slutspelsplatserna.

Grupp B:

Gävle GIK

Hagunda IF

Håsta IBK

IBF Borlänge

IBF Falun Ungdom

IK Sirius IBK

KAIS Mora UF

Rasbo IK

Sandvikens AIK

Storvreta IBK

Kommentar: Storvreta har bombat in spelare hejvilt och kan på det sättet säkerligen bli en obehaglig överraskning för många. Sirius känns som gruppens hetaste lag där även Hagunda säkerligen blir en toppkanditat. Får Gävle behålla storstjärnan Hessel eller kan man knyta till sig andra spelare via att locka med att tillhöra en SSL-trupp?

Grupp C:

AIK IBF

Bele Barkarby IF IBF

Hässelby SK IBK

IBF Offensiv Lidingö

Järfälla IBK

Skälby IBK

Täby FC

Töjnan IBK

Västerås IBS Ungdom

Åkersberga IBF

Kommentar: Skälby är säkerligen ett revanschsuget lag sedan förra årets uttåg, men vilka spelare får man behålla? Simon Berg, William Andersson och Emil Eriksson har nya adresser, men om och vart de kommer spela JAS i nuläget verkar oklart. AIK gör en nysatsning och ska enligt rapporter ha ett gäng vassa 98:er (om de lirar kvar) som kan bidra med klass. Järfällas samarbete med Duvbo är något som de säkerligen hoppas kan ge resultat, Järfälla som redan förra året var en tuff nöt att knäcka för många.

Grupp D:

Djurgården IF IBS

Farsta IBK

FBI Tullinge

Huddinge IBS

Nacka Wallenstam IBK

Salems IF

Sköndals IK

Tyresö Trollbäcken IBK

Älvsjö AIK

Kommentar: En av de riktiga mardrömsgrupperna. Tyresö har värvat ordentligt från Haninge bland annat och vill säkerligen vara med i toppen, Salem har gjort samma sak och spänner musklerna med värvningarna av Ahlroth och Broberg. Lägg där till Djurgårdens nya JAS-lag där det kommer finnas hög kvalité och två av förra årets lag på Innebandyfesten, Huddinge och Farsta, så förstår ni själva att gruppen kommer bli ett getingbo. Mardrömsgrupp som sagt.

Grupp E:

Hagfors IBS

IBF Örebro Ungdom

IFK Arboga IBK

KFUM Örebro

Kristinehamns IBF

Kumla IBK

Lillån IBK

Sjöstads IF

Skoghalls IBK

Kommentar: Känns som en otroligt oviss grupp, där flertalet lag vill blanda sig i toppstriden. Hagfors har en fin tradition i JAS med slutspelet i mängder, samt medaljer. Förra året var det Sjöstad (då Karlstad) som gjorde dem sällskap, ett lag som har ett nästintill intakt lag och är förstärkta av Rasmus Hasselund bland annat. Lillån har plockat in Grääf och Norstedt från Arboga, två spelare av bra JAS-klass, ett Lillån som sedan innan har bra kvalité i sin 97-kull. Till sist har vi Örebro som nu från start kommer ha en hel Emil Lundmark som är en poängspelare av KLASS och kan avgöra matcher. Intressant grupp.

Grupp F:

Bergs IK

Gränna AIS

Katrineholms IBF

KFUM Norrköping IBF

Linköping FBC

Nykvarns IF

Onyx IBS

Solfjäderstaden IBK

Trosa Edanö IBK

Kommentar: En grupp där det rört lite på sig emellan klubbarna, Bierfeldt och Hovlund förstärker Solfjäderstaden. Nykvarn har som sagt två tunga tapp till Salem, men har en bra bredd och grund och ett gäng duktiga 99:er som gärna vill fylla på och slåss om platserna. Även i Berg finns en stark 99-kull som nu säkerligen har tänkt att ta plats ordentligt och visa upp sig på den stora scenen. Hur får Linköping ihop sitt lag? KFUM Norrköping har spetskvalité framåt i Wastesson och Abrahamsson ( Har inte hört något annat än att de ska stanna?). Hade Nykvarn behållt fjolårets lag hade man setts som favoriter, nu finns det mer lag som blir intressanta att följa.

Grupp G:

Craftstadens IBK Oskarshamn

Fagerhult Habo IBK

Färjestadens IBK

Hovslätts IK

Husqvarna IK

IBK Vöikers

Jönköpings IK

Månsarps IBK

Nässjö IBF

Vimmerby IBK

Kommentar: En grupp där Jönköping och Vöikers känns som två solklara favoriter, Fagerhult har tappat ett par tunga namn och det verkar vara tveksamt om storstjärnan Malmgren ska lira JAS? Fagerhult lär säkerligen tillsammans med Hovslätt och ett par lag till lura bakom toppduon, men Jönköping och Vöikers ska göra upp om det, lagen i botten känns relativt svaga.

Grupp H:

FBC Lerum / Floda IBK

Herrestads AIF

IBF Göteborg

IBK Lockerud Mariestad

IK Zenith

Marstrands IBK

Partille IBS

Stenungsunds IBK

Sävedalens IBK

Kommentar: En väldigt blandad grupp, men Partille får finna sig som favoriter efter den fina fjolårssäsongen, trots 2-3 starka namn som försvinner på grund av åldern. Som vanligt rör det på sig en hel del i GBG-området och lagen lär säkerligen ha ett par nyförvärv/tapp. IBF Göteborg tappar en stor kull födda 1996 och lär få svårt att återupprepa bedriften med slutspel. Lockerud (vi) och ett par lag till lär få vara utmanare bakom Partille.

Grupp I:

Borås IBF

Falkenbergs IBK

Fristad GOIF / Rydboholms SK

Halmstad IBK

Lindome IBK

Lindås IBK

Mölndals IBF

Pixbo Wallenstam IBF

Warberg IBF

Kommentar: Härlig grupp! Pixbo som gjort klart med en hel del drös med spelare får gälla som solklara favoriter i gruppen, även en stor favorit till att ta hem hela turneringen. Extra kul att de forna Lindåsspelarna Falk, Salomonsson och Sannerholm ställs direkt mot Lindås. Lindås lär vilja utmana och nyförvärv som Dahlqvist, Kalentun och Ambring imponerar. Två nya lag från Boråshållet, Fristad GOIF/Rydboholm känns starkare än Borås i det fallet. Warberg lär vara ett av lagen som tar upp kampen med Lindås, tunga tapp i Birgersson och Jernsand dock.

Grupp J:

Åstorp Kvidinge IBS

Carlscrona IBF

FC Helsingborg

IBK Höllviken

Malmhaug KFUM IBF

Skurups IBK

Malmö FBC

SST Net Landskrona IBK

Kommentar: Dödens grupp nr 2! Både Åstorp och Helsingborg är två nästintill intakta lag, lägg där till att man plockat in varsin toppspelare i Skog och Nilsson. Som utmanare finns även Skurup, ett lag som smög med förra året och hade en hel del spelare med i truppen till SDF-SM, Simon Larsson och Jacob Gullberg för att nämna två. Samtliga tre lag känns som toppkandidater, men icke att förakta lagen bakom, Höllviken och även Malmö vill säkerligen vara med i toppskiktet och därmed blir det ganska givet att gruppen blir just ” Dödens grupp”.

Sådär, korta kommentarer om varje grupp, mer utförligare tippning kommer när vi närmar oss premiär och alla lag har satt sina trupper. Kommer även försöka få till någon kommentar med tränare/spelare från de olika grupperna för att höra deras syn på den väntande utmaningen.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar