JAS-bloggen
Intervjuer

Försäsongskoll med Jönköpings IK

Ett av de mest framgångsrika juniorlaget på senare tid är Jönköpings IK, kanske till och med det mest framgångsrika de tre senaste åren. Någon önskade en avstämning kring just Jönköping och som ett brev på posten så kommer det här! Philip Brobakken har svarat på frågorna och ger oss det vi vill veta om deras försäsong!

När drog ni igång försäsongen och hur länge beräknas den hålla på?

Vi påbörjade försäsongsträningen i mitten av maj och kommer att köra tillsammans fram till midsommar. Därefter väntar individuell träning tills inomhussäsongen drar igång.

Vilken mängd pass kör ni och hur ser upplägget ut rent generellt?

Vi kör tre gemensamma pass per vecka, två fyspass och ett innebandypass. Dessutom uppmuntrar vi spelarna att köra 1-2 egna fyspass per vecka.

Vilka områden kommer fokus ligga på under försäsong för att vara optimalt förberedda inför kommande inomhussäsong?

Vårt huvudfokus under de gemensamma träningspassen är snabbhet, spänst, rörlighet och kondition. Styrketräningen får spelarna sköta till störst del själva. Spänst- och rörlighetsträningen ska bidra till att stärka muskulaturen kring främst knä- och fotleder för att minimera risken för skador under kommande säsong. Sedan kommer den tuffa konditionsträningen förbättra spelarnas grundkondition, vilket kommer bidra till att vi fysiskt sett är väl förberedda inför kommande säsong.

Vad anser du vara det viktigaste som en försäsong ska innehålla?

Försäsongen ska innehålla träning som kan vara svår att bedriva under ordinarie säsong, som exempelvis tuff konditionsträning. Under försäsongen har vi god tid till återhämtning mellan träningarna och kan därför belasta kroppen högre än vanligt, något som kan vara svårt under vinterhalvåret då hänsyn till matcher och övrig träning måste tas. Den tuffa träningen ska givetvis bidra till att vi blir bättre fysiskt tränade och kommer således känna oss väl förberedda för innebandysäsongen. Sedan gäller det att balansera träningsbelastningen under resten av året så att vi underhåller det vi byggt upp under sommaren, men också för att inte dra på oss förslitningsskador. Sedan är försäsongen den perioden då man bygger upp lagsammanhållningen. Vi vill bidra till en miljö där vi jobbar och sliter tillsammans och pushar varandra i rätt riktning. Varje spelare ska komma till träningen med en ”härlig känsla i magen”, oavsett vilket humör du är på, och känna att vi ska kriga igenom varje träning tillsammans.

Sett till er egen försäsong, vad tror du att ni gör ”bättre”‘ än många andra lag?

Med anledning av att jag inte har en aning om hur andra klubbar och lag arbetar kan jag inte säga något som vi gör bättre eller sämre än någon annan, vi jobbar utefter en plan som vi själva tror på och som kommer förbereda vårt lag på bästa sätt. Däremot kanske vi tränar lite annorlunda än andra. Jag själv har ingen bakgrund inom innebandyn utan är till vardags tränare inom HV71:s ungdomsverksamhet vilket givetvis speglar den försäsong som jag bedriver. De erfarenheter jag samlat på mig från flera år som hockeyspelare består till största delen av extremt tuff men också väldigt allsidig träning, och det är denna typ av träning vi nu kör med JIK:s juniorer. Hur den skiljer sig från mot andra lag kan jag inte svara på, men det jag kan säga är att JIK kommer att vara väldigt förberedda på en tuff innebandysäsong.

Vi riktar stort tack till Philip!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar