JAS-bloggen
Intervjuer

Försäsongskoll med Nykvarns IF

Som utlovat kommer vi stämma av läget med ett par lag angående deras försäsong och deras upplägg. Första laget ut är Nykvarns IF, där tränare Tony Mannila är den som vi kollat läget med.

När drog ni igång försäsongen och hur länge beräknas den hålla på?

JAS-gruppen har en träning i veckan, och startade första veckan i Maj med nästa års trupp, och håller på fram till midsommar. Spelarna kommer från antingen herrlaget, herrar utveckling eller junior/P00 laget, och de kör fram till midsommar med sina ordinarie lag också. Sedan är det personliga träningsprogram över sommaren, och så startar det upp igen första veckan i augusti.

Vilken mängd pass kör ni och hur ser upplägget ut rent generellt?

Vi har en JAS-träning i veckan, där det bara är spel och taktik. Ingen fys där, och väldigt lite övningar, utan en mix av teori och spel, för att sätta försvarsspel, uppspel, hitta formationer i bp och pp osv. Utöver det så har herrarna två pass i veckan och övriga 3-4 pass. Det är en mix av fys och innebandy, och andelen fys ökar och bandyn minskar successivt fram till midsommar. När det sedan startar igen i augusti, är det tyngdpunkt på fys, och sedan växlar det successivt upp med mer innebandy. JAS spelarna kommer från Augusti att ha mellan 4-5 pass i veckan, varav ett är en ren JAS-träning utan fys.

Vilka områden kommer fokus ligga på under försäsong för att vara optimalt förberedda inför kommande inomhussäsong?

Det blir en mix av spel och fysik. Fysen kör de med sina ordinarie lag. Under JAS-träningen är vårt försvarsspel huvudfokus, bolltempo och löptempo är också väldigt viktigt, och sedan hade vi stora problem med vårt pp förra säsongen, så det kommer vi att lägga mycket tid på. Stommen i laget att ha två hårda 3×20 matcher per vecka i herrlaget och JAS, så orken är självklart viktig, att kunna hålla samma tempo rakt igenom matcherna och även skruva upp det på slutet trots att vi kanske kan behöva gå ner på folk.

Vad anser du vara det viktigaste som en försäsong ska innehålla?

Fysen är viktigast, så att man håller en hel säsong, både för att undvika skador, men även orkesmässigt, för det är svårt att ta ifatt en missad försäsong under säsongen. Fysen måste också vara inriktad på spelet innebandy, så den får inte vara för generell, och ha rätt mix av styrka, snabbhet och uthållighet.

Sett till er egen försäsong, vad tror du att ni gör ”bättre”‘ än många andra lag?

Att vi har JAS-laget som ett rent representationslag, med hopplockade spelare från alla föreningens lag. Ålder har ingen betydelse, utan det är bara kompetensen och inställningen som räknas, så konkurrensen blir väldigt hård för att ens få vara med och träna med laget. Likaså att jag själv och Peter Höög bara har ansvar för JAS, och inte är inblandade i de övriga lagen, vilket gör att det blir speciellt för spelarna vid varje tränings- och matchtillfälle, och vi som tränare har gott om tid att förbereda varje tillfälle.

Ytterligare ett par lag kommer vi följa upp, Sirius bland annat är ett av lagen.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar