JAS-bloggen
Intervjuer

JAS-spelarna ställs inför nya utmaningar

JAS-äventyret är över för många juniorer runtom i Sverige, juniorer som nu blir seniorer. Alla spelare kan inte erbjudas en hållbar fortsättning i föreningen och vissa söker nya utmaningar. Johan Lazar och Casper Moreau från Jönköping samt Viktor Edberg från RIG är tre spelare som gjort klart med nya adresser inför hösten.

Ni har nu gjort eran sista JAS-säsong. Vad tar ni med er från dessa år?

Johan: Det var de roligaste åren med tanke på att vi hade en sådan stor lag-sammanhållning och glädje i laget. Det man tar med sig är att man har utvecklats som person och spelare för att det var motgångar och medgångar där vi tillslut fick en efterlängtad revansch från förra årets finalspel och åkte hem med guld i år.

Casper: Med tanke på att vi har ett SM-brons, silver och guld men även ett lag med så sjukt många goa killar i så har dessa år varit utan tvivel de roligaste i min karriär än så länge. Det är inte bara innebandy kunskaper som jag utvecklat utav även hur jag är som person.

Viktor: Det jag tar med mig ifrån JAS-spelet är hur otroligt roligt det har varit. En annan roligt sak är att få ett litet break i seriespelet och bara få möta killar som är lika gamla som en själv. Ett annat väldigt stort minne är ju såklart när vi vann guld förra säsongen.

Vad är det som man utvecklar mest hos sig själv som spelare i JAS-spelet?

Johan: En väldigt svår fråga att svara på. Men personligen tycker jag att juniorinnebandyn är exakt den innebandy-typ man ska spela och utvecklas genom som ungdomsspelare. Jag känner att jag har utvecklats mer av att spela JAS-innebandy än i någon annan serie. Därför tycker jag att man som spelare växer på flera olika egenskaper.

Casper: Jag själv har utvecklat min tekniska del i mitt spel, att jag vågar ta ansvar på planen och äga boll. För min egen del är JAS den serie där jag har utvecklats mest som spelare, då division 3 är mer brunk mot äldre som inte kan leva på sin snabbhet och teknik.

Viktor: Det är väldigt svårt att svara vad det är man utvecklar mest, men sista året i JAS är man ju äldst och då räknar ju hela laget med att man ska ta ett stort ansvar, ett ansvar man kanske inte behöver ta i seriespelet då det kan finnas äldre och mer rutinerade spelare.

Ni har vid sidan kombinerat med andra serier, lite olika serier i era fall. Jämfört med t.ex. div 1/U20/Div 3, hur skiljer sig serierna åt i kvalité och andra faktorer?

Johan: Jag tycker att serierna har varit helt okej, men det är betydligt mer fysiskt i div.3 och även U20. I JAS så möter man bara juniorlag och det märker man av när man spelar.  Dock så var det mer spelande innebandy i JAS, vilket är en fördel för vår typ av spel. Kan tillägga att i U20-serien så varierade det ifall motståndarlaget hade något att spela för. Vissa lag kunde ställa upp med ett alldeles för ungt lag enbart för att spela av matchen, medan vissa kom med rätt inställning. Eftersom vi inte har kunnat gå upp till Div.2 så har vi tyvärr inte levererat tillräckligt i Div.3 serien. Det kändes som att vi inte hade något att spela för och det ledde till att vi åkte ut istället.

Casper: I JAS är det högt tempo mot bra lag varje match, som har bra kvalité hos sina spelare. I U20 har det varit sådär. Det är inte alltid vi mött lag som skickar dit sitt bästa lag för att de verkligen vill vinna. I division 3 har det inte varit jättebra kvalité, visst vi har mött lag som är bra, men det är inte bara motståndarna som har varit sådär. Även vi har väl gått in knappt halvhjärtat i den serien vilket resulterade i nedflyttning.

Viktor: I JAS är det en mer anfallsinriktad innebandy, vilket förmodligen är roligare att kolla på. Medan i div. 1 finns det mer taktiskt inriktade lag som backar hem och står och väntar. Själva kvalitén skiljer sig inte så värst mycket, de bästa lagen i div. 1 är ungefär lika bra som de i JAS.

Ni har nu samtliga valt att krita på för föreningar som till hösten kommer spela div 1. Hur resonerar man i klubbvalet när det kommer till att hitta rätt nivå och liknande?

Johan: Jag kände att det var rätt steg att ta för min utveckling. Jag vill spela på en högnivå där jag troligtvis kommer få speltid, därför kändes Barnarps If som det rätta alternativet trots anbud från andra klubbar. Det sociala hade även en liten inverkan.

Casper: Jag skrev på för Barnarps IF och för mig känns det bra. Trots andra erbjudande från andra klubbar kändes det som Barnarp var bäst för min egen utveckling, men självklart har den sociala biten spelat roll. Många gamla JIKare, speciellt från 94-laget som spelar där som är goa killar.

Viktor: I mitt fall föll det på Skoghall då jag känner att det vore riktigt skönt att flytta hem. Jag vill plugga vidare men inte med en gång så det passar riktigt bra, och Skoghall var enda klubben nära hem som har visat intresse så det var ett enkelt val tillslut. Men förhoppningen är helt klart att vi ska gå upp och spela i Allsvenskan nästa säsong!

Hur tror ni att det kommer gå för ert ”gamla” JAS-lag under kommande säsong?

Johan: Jönköpings IK har en väldigt fin och bred ungdomsverksamhet, vilket är bevisat. Jag tror inte att de kommer att ha några alls problem med att ta sig till festen! Bara de fortsätter att vara ödmjuka och spela sitt egna spel så kommer allt att gå galant!

Casper: Eftersom det laget vi tog guld med i JAS bestod av ett antal yngre killar, både 97 och 98 så tror jag att JIK får ihop ett riktigt bra lag nästa år som kan gå långt, bara de vill och tar match för match och inte tror att de ska ta guld hur enkelt som helst bara för att det blev 2 guld till JIK detta året.

Viktor: RIG står väl inför samma utmaning som de stått inför de senaste två åren. Man har väl inte riktigt stenkoll på vem det är som ska ta nästa kliv och bli den som leder laget. Men när man börjar sista året brukar det lösas väldigt bra. Därför tror jag de kan bli farliga och om de bara klara av att komma till festen så tror jag att de kommer vinna de två matcherna och ta hem guldet igen!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar