JAS-bloggen
Listor

10 lag som drabbas till hösten

Gårdagens lista fokuserade på ett gäng spelare som kommer saknas till hösten på grunda av olika orsaker, t.e.x deras kvalitéer, deras ledarskap eller deras förmåga att skapa intresse på matcherna. Denna lista är istället fokuserade på tio lag som kommer drabbas rent kvalitetsmässigt på grund av de spelarna de tappar till hösten som är födda 96-, men det är även medtaget i beräkningarna vilka förmågor lagen har att ersätta dessa spelare med.

1. Östra SK Jönköping

Varit ett stabilt lag ett par år irad, ett lag som varit uppe och nosat på slutspelsplatser i tuffa grupper, där de flesta JAS-spelarna även återfinns i division ett laget, ett lag som nu är nära att kvala till Allsvenskan. Laget bestod i princip enbart av spelare födda 96-, någon enstaka spelare född 98- och det blir därmed ganska uppenbart att laget drabbas tufft då man förmodligen inte kommer ha något lag till hösten.

2. IBK Linköping Ungdom

Förmodligen det lag som tappar mest kvalité av samtliga, flertalet U19-spelare i form av Lanver, Claesson, Henriksson och Karlsson, samt ytterligare duktiga spelare som Anton Isaksson, Rasmus Abrahamsen och självklart den pausande Sigfridsson. Lägg där till ytterligare ett par namn som varit med och bidragit med bredd och poäng så förstår ni hur tunga tapp det är. Hamnar efter Östra enbart på grund av att det fortfarande finns möjlighet att kunna ha kvar ett lag, även om det är med helt andra förutsättningar. Oscar Bierfeldt är t.ex. en spelare som kommer få ta stort ansvar om han bestämmer sig för att stanna kvar.

3. IBF Göteborg

Har haft ett starkt gäng med 96-er under flertalet år, ett lag med spelare som Jonathan Moen, Anton Brive, Johan Henricsson och Khamyar Khorsiandi för att nämna några. Inför denna säsongen förstärktes man med bland annat Emil Johansson och Mikael Kihlberg från Pixbo, även dessa födda 96-. Man hade ett bra år och avancerade till slutspelet, samt att flertalet spelare fått pröva på Allsvenskt spel, vissa av dem har till och med fasta platser i ett SSL-kvalande lag. Ett par yngre spelare har börjat skolats in i truppen, men det är stommen med 96-orna som stått för kvalitén, något som leder till tunga avbräck inför hösten.

4. IBK Runsten

Hade ett bra år där man inte alls var lång borta från att nå Festen i slutändan. Nu tappar man i princip hela laget där Fredrik Björkman är störste tappet, tillsammans med namn som Bylund, Cederqvist, Skarin och Hintze. Ska bli intressant att se vad man löser till hösten. Adam Andersson är en back som är alldeles för bra för att inte spela JAS.

5. Huddinge IBS

Ett lag som kommer tappa ett par viktiga kuggar, framförallt Stach, kapten Strandberg, poänggörare som Broby/Ternström, backpjäsen Suurna och zorrokunnige Sköldborg. Spelare som nästintill samtliga har varit givna under hela den gångna säsongen och namn som blir svåra att ersätta. Simon Götz lär få ta ett ännu större ansvar till hösten, samt att bröderna Burman är två spelare som kan utvecklas och bli tongivande. Ska även bli spännande att följa centern, Axel Lindell Nilsson, född 99, en spelare som många hade stora förväntningar på inför SDF-SM, dock drabbades han av en nyckelbenskada precis innan och missade turneringen.

6. Jönköpings IK

Kan tyckas hamna långt ner då deras lista på spelare som blir för gamla är en relativt lång, men framförallt spetsig lista. Anledningen till att de inte hamnar högre upp är att de helt enkelt har material och potential till att ersätta på ett bra sätt och därför blir inte ”tappen” lika tunga på det sätten. Tre av fyra startbackar i stora delar av slutspelet försvinner, Joel Birging, Rasmus Simmerborn samt Casper Moreau. Framåt försvinner sylvasse Dennis Svensson tillsammans med underskattade duon Eidstedt/Lazar för att nämna några. Ytterligare namn som är för gamla är andramålvakten David Andersson, Hugo Sandberg, Anton Pihlkvist och Felix Bernhardsson för att nämna några. JIK:s dubbla guld visar dock att man har mängder av talang och ersättarna lär vara sugna på att visa att de ska få chansen att spela.

7. Warberg IBF

Tappar tre spelare som är eller varit med i U19 sammanhang de senaste, Anton Birgersson, Tobias Jernsand och även Ludvig Frivold Hedenberg som kom från Onsala inför säsongen. En toppspelare i varje lagdel som blir tunga tapp, stort ansvar lär en spelare som Axel Körberg få ta till hösten. Warberg hade en något svajig säsong, ska bli spännande att se hur man följer upp den till hösten.

8. Partille IBS

Tappar kanske egentligen inte särskilt många namn, men just namnen man tappar svider och för ett lag som haft ett fungerande koncept mycket tack vare dessa spelare, så blir det en tuffare höst. Erik Lennheimer lämnar ett stort hål efter sig längst bak, en målvakt som Partille kunnat lita stort på när man hamnat under press. Även de två centrarna blir tunga avbräck, Olle Sergård och Oscar Peterson, två duktiga tvåvägscentrar som tagit stort ansvar under den gångna säsongen och varit högst bidragande till att lagmaskineriet hålls igång.

9. Lindås IBK

Lindås har nått kvartsfinal tre år irad, ett par spelare har funnits med samtliga av dessa år. Iår har i princip lite mer än halva startuppställningen bestått av 96-er ( när man startat på två kedjor) med bland annat namn som John Skantze, Sebastian Bonasoni, Axel Lindskog, Daniel Jakobsson, Anton Harrie, Joakim Jansson och målvakt Andreas Edström. Nu har 97:erna verkligen tagit för sig under denna säsongen, vilket Lindås ska skatta sig gott för,  något de lär få fortsätta med till hösten.

10. Täby FC

Gör en fin säsong, når en tredjeplats där man ändå har en bit upp till andraplatsen. Har i laget poängkungen Jonathan Schrenckh som är ett mycket kännbart avbräck tillsammans med Daniel Samuelsson. Kommer tappa både bredd och spets och förmodligen ha ett tyngre år till hösten.

Bubblare: Hagfors IBS, Järfälla IBK, IK Sirius IBK, RIG Umeå IBF

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar