JAS-bloggen
Listor

Årets flipp och flopp i JAS 14/15!

Att göra listor av dessa slag är aldrig lätt, att tycka samma som övriga innebandySverige är helt omöjligt och det kommer alltid finnas flertalet olika åsikter och tankar kring hur man rankar lagen. Det är även extremt svårt att veta vart lagen har satt sina målsättningar och hur man själva ser på sin genomförda säsong. Ett försök nedanför följer!

Flippar:

1. Partills IBS

Ett lag som kom från ingenstans, när säsongen började så trodde ingen att Partille skulle vara ett lag på Innebandyfesten utan ett lag som eventuellt skulle kunna vara med och slåss om slutspelsplatserna i gruppen, framförallt den andra kanske. Blev en stark lagmaskin med en svårforcerad defensiv, en extremt stabil sista utpost och en offensiv som kunde blixtra till från ingenstans. Det räckte långt denna gången och man föll på målsnöret, precis som Partilles 92-kull. Otroligt fin säsong.

2. Farsta IBK

Ett lag på förhand som jag hade dålig koll på, ett lag som oftast blivit nertippade och hamnat som underdogs, något jag fick äta upp nu i efterhand. Farsta som lag ska inte förringas på något sätt, men att nå ”Festen” är en stark bedrift, en positiv överraskning enligt mig och därmed en flipp. Tar sig dit via en andraplats i gruppen, slutspelssegrar mot Telge, Skälby och Runsten, där man kan diskutera kvalitén, men man tar sig hela vägen och pressar även Partille i semifinalen. Flipp!

3. Gamla Stans IBK

Slänger in ett otippat lag, ett lag från A-gruppen uppe i norr. Hamnar endast en poäng efter RIG, som man även besegrad under gruppspelet och ett annat starkt lag i form av IBF Dalen. Gör sin första säsong i JAS om jag inte missminner mig och har ett A-lag som hör hemma i division två. Är otroligt nära att nå avancemang, men via en förlust och ett kryss mot Umeå City så tappar man sin tabellposition. En positiv överraskning med mycket talang, många spelare som deltog i SDF-SM bland annat. Blir skoj att följa under nästkommande säsong!

4. Huddinge IBS

Vet att diskuterades att Huddinge inte borde höra hemma här, att det helt enkelt är ett såpas bra lag som har kvalité att nå Innebandyfesten och att man även förra året nådde slutspel. YES, det köper jag rakt av, jag hade relativt dålig koll på Huddinge från start, nu är kunskapen något bättre och att det finns talang i mängder är inte svårt att konstatera. Är ändå laget som tar den svåraste vägen fram till Kalmar via att slå ut två favoriter i form av RIG och Linköping, just den bedriften är enligt mig en flipp. Resan till ”Festen” imponerar något enormt och Huddinge tar därför plats på listan.

5. Jönköpings IK

Kommer förmodligen bli totalsågad för detta, men det får jag leva med. Jönköping var en av favoriterna på förhand efter förra årets dubbla finalförluster. När de fyra lagen sista lagen var klara för helgen i Kalmar så uttalades JIK som en ännu större favorit. Just det är det som imponerar på mig, att man varit ständigt uttalad favorit igenom hela gruppen, slutspelet och i Kalmar och att man ändå klarar av att leverera, i dubbla klasser dessutom. Så Jönköping i sig är ingen överraskning, men just att man kan hantera pressen på det sättet man gör, det är imponerande och man tar därför sista platsen på listan som en flipp.

Bubblare: IBK Lockerud Mariestad, IBK Runsten, Skurups IBK, Munka Ljungby-Akademi

Floppar:

1. RIG Umeå

Hade ett guld att försvara, där en stark 95-kull visserligen försvann inför säsongen, har 5 stycken U-19 spelare i truppen, några av landets vassaste 98:er samt mängder av talang i övrigt. Var nära att åka ur gruppen ett tag, men krånglade sig vidare. Avfärdade sedan Sirius, men sedan tog det stopp mot Huddinge i åttondelen. Som det nämns tidigare, Huddinge är ett riktigt vasst lag som man inte slår via att ställa in skorna, men RIG har alla förutsättningar år efter år att gå långt och SKA göra det helt enkelt. Respass i åttondelen är en flopp.

2. IBK Linköping Ungdom

Kan tyckas tufft på ett sätt, går obesegrade igenom gruppen, besegrar tufft motstånd i åttondelsfinalen i form av Nykvarn, innan man får se sig stoppade av Huddinge. När säsongen inleddes så var Linköping ett av de lagen som de flesta säkerligen skrev ner snabbast när det kom till lag som skulle nå Innebandyfesten. Precis som RIG, flertalet U19 och SSL-spelare som håller riktigt hög klass. Drabbades visserligen av ett tufft avbräck i form av Sigfridsson, en av de två bästa 96-backarna i Sverige, kanske den bäste. Linköping hade säkerligen själva högre förväntningar själva då det var sista chansen för många.

3. Skälby IBK

Tog sig vidare som gruppvinnare från C-gruppen, en lurig sådan på många sätt och vis. När lottningen kom och laget fick Farsta i åttondelsfinalen så trodde nog många att avancemanget var relativt spikat, Skälby själva var nog nöjda med lottningen med. Farsta slet som djur, följde som gameplan och fick Skälby precis dit dom ville och satte därmed käppar i hjulet denna gången. Skälby hade säkerligen högre förväntningar på sig själva och var även dom ett lag som många trodde kunde nå ”Festen”, ett mål som sett till truppen absolut inte skulle vara orimligt. Har i princip enbart 97:er i sin trupp och lär komma tillbaka revanschsugna till hösten. Om alla spelare stannar då vill säga….

4. Åstorp Kvidinge IBS

Hade ett lag som skulle nå längre helt enkelt, tillräcklig med talang för att klara av det och man borde som ledare kunna få ur mer ur en sådan trupp. En stark 97-kull finns i laget som stomme och revanschen lär komma nästa säsong, då blir man giftiga.

5. Fagerhult Habo IB

Kan tyckas tufft, att Fagerhult är en stooor flopp är väl fel att påstå, men är ett lag som säkerligen hade tänkt sig en annan utgång på gruppen och hur säsongen skulle utforma sig. Avancerade till slutspelet förra året, en bedrift som man säkerligen hade tänkt att upprepa, trots en relativt tuff grupp. Det ska tilläggas att man på pluskontot fick en U-19 spelare i form av Gustav Widuss, samt två av landets mest lovnade 98:er, Oskar Malmgren och Emil Nilsen, två spelare av riktigt hög klass som även dom lär vara framtida U19-spelare. Istället blev det en tredjeplats i gruppen, på samma poäng som lag som Östra SK och Hovslätt och man förlorad hälften av matcherna. Laget hade mer att ge, så är det bara.

Bubblare: Pixbo Wallenstam IBF, FBC Malmö, Warberg IBF, Salems IF

Där har ni mina åsikter kring årets säsong. Får gärna diskutera och lägga fram andra lag och förslag, allt på en vettig nivå!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar