JAS-bloggen
Tippningar

Profilerna tippar ”Festen”!

Som det har nämns tidigare så kommer herrarna återigen få chansen att tippa den kommande Innebandyfesten, Birk Sollenius, Jakob Axelsson och Ted Wikström har tippat tidigare, men denna gången toppar vi till det extra och slänger in mr Johan Carlsson, mannen som inte behöver någon ytterligare presentation. Samtliga har tippat semifinalerna och finalerna, även ett par bronstips finns med!

Birk Sollenius:

Semifinal 1: JIK – Huddinge 7–4

Jag var nog en av få som trodde att HIBS skulle slå ut RIG. Dock trodde jag att deras resa skulle ta slut i kvartsfinalen mot Linköping. Det gjorde den inte. Nu tror jag däremot att den tar slut. Närmare guldet än så här kommer inte Huddinge. Jag tycker att Jönköping har bättre spets och har fler spelare än Huddinge som kan avgöra matcher, vilket är otroligt viktigt.

Semifinal 2: Partille – Farsta 5-4 SD

Wow, skulle någon säga till mig inför JAS–säsongen att Partille och XX skulle spela en semifinal hade jag förmodligen skrattat åt personen. Vilken sensation av bägge lagen. Partille slog ut fjolårets sensationslag Åstorp/Kvidinge, som var bättre i år. Det finns en innerlig JAS–styrka i Göteborgslaget och jag tror att det kommer avgöra.

Bronsmatch: Farsta – Huddinge: 5-8

Stockholmsderby i bronsmatchen känns häftigt tycker jag. Senast ett Stockholmslag spelade festen var med Huddinges 91-kull som så tog silver. Huddinge tycker jag är starkare som lag och har bättre individualism. Förstafemman i Huddinge kommer visa varför de tillhör JAS främsta och spela hem medaljen till sydvästra Stockholm.

Finalmatchen: Jönköping – Partille 7-3

Den symboliska finalen för mig spelades i semifinalen. Jönköpings motståndare där är innebandyfestens näst bästa lag i årets JAS. Därför tror jag att Jönköping kommer göra det som RIG gjorde med JIK i fjol. Nämligen vara steget före hela matchen och vinna kontrollerat utan större dramatik.

Jakob Axelsson:

Semifinal 1: JIK – Huddinge 6-4.

Jönköpings juniorer har imponerat på mig rejält. Har mött några av dem i Allsvenskan och är riktigt bra. Huddinge slog ut Linköping vilket är en skalp i sig. Simon Götz är en fantastisk spelare men tyvärr räcker det inte hela vägen till final för Huddinge. 6-4 slutar det till JIK.

Semifinal 2: Partille – Farsta 7-3

Partille är tillbaka på festen och i en semifinal i JAS. Senast man spelade en SM-semi så torskade man 12-6. Men denna gång tror jag man vinner över Farsta med 7-3. Kalle Bylund avgör med tre kassar.

Finalen: JIK – Partille 7-5

JIK kommer att vinna SM-guld denna säsong, man slår tillbaka Partille med 7-5 efter en fantastisk match där sista målet kommer i tom bur. Joel Biring avgör.

Ted Wikström:

Partille IBS – Farsta IBK 6-5

Jag ska vara helt ärlig. Dessa lag hade jag verkligen inte ens i kvartsfinal. Det är hel enkelt bara att lyfta på hatten. Båda lagen känns som att man ridit lite på någon slags ”underdogs” våg och smugit sig vidare utan att få de stora rubrikerna. Nu är man i alla fall klara för innebandyfesten, och själva matchen lagen emellan tror jag också blir en stor fest. Båda har två duktiga målvakter men trots det tror jag på svängig innebandy där Partille visar att man är strået vassare än Farsta. Det kan sluta i princip hur som helst då Farsta verkar ha den där lilla extra turen man behöver för att vinna medaljer, men jag tror faktiskt det tar stopp här.
Håll ögonen på – Säger precis som min kollega Rasmus, målvaktskampen blir nyckeln precis som i många andra slutspelsmatcher. Erik Lennheimer i Partille och Anton Törngren i Farsta har spelat väldigt bra hittills och måste fortsätta göra det om något av lagen ska gå hela vägen.

Jönköpings IK – Huddinge IBS 4-2

När jag tippade hela JAS via min twitter i somras så hade jag faktiskt båda dessa lag i semifinal. Trots det känns det som att Huddinge skrällt sig hela vägen till semi. Man tappade trots allt ett par tongivande spelare inför säsongen, men har visat att man är ett lagbygge där spetsarna levererar match på match. JIK å sin sida har varit precis så stabila jag förväntat mig. Man har inte satts på prov överhuvudtaget förutom i en grundspelsmatch, och kanske kan just avsaknaden av hårda matcher störa favoriterna något? Nej, man har helt enkelt ett alldeles för bra lag för att inte ta detta. Huddinge har Sveriges bästa målvakt född -96 men Jönköping har rutinen Huddinge saknar. Det blir en härlig fajt i den moraliska finalen där JIK sätter sista bollen i öppen kasse.

Håll ögonen på – Dennis Svensson och Fredrik Stach. Målmaskinen Svensson petar alltid in 1-2 bollar för sitt JIK och sådana spelare älskar dessa matcher. Ska vi slå vad om att han sätter både 3-2 och sedan 4-2 i öppen kasse? Stach påstår jag som sagt vara Sveriges bästa målvakt född -96 (i hård konkurrens med Stolt i RIG Umeå) och han kommer hålla sitt lag kvar i denna match med den ena otroliga räddningen efter den andra.

Match om tredje pris, Farsta IBK – Huddinge IBS 2-1

Bronsmatcher är nog de svåraste matcherna att ladda om inför. Kan bara tala ur egen erfarenhet. Jag har bittert förlorat tre SM-semifinaler som coach och endast lyckats vinna en bronsmatch. Då förlorade vi rättvist i semin, förlusterna kom efter suddenförluster i semin. Nu var inte tanken att prata om mina trista resultat, utan det jag vill få fram är att det laget som lyckas repa mod bäst från sin semifinal oftast vinner bronsmatchen. Här tror jag Huddinges förväntningar på ädla medaljer är högre än Farstas, och det kommer fälla avgörandet i en tät men kanske inte allt för välspelad bronsmatch. Farsta krigar hårt och får utdelning och tar hem bronset trots att Huddinge är det bättre laget på pappret.

Final, Partille IBS – Jönköpings IK 3-7

Jag tror på en rivstart direkt där Jönköping får två-tre enkla mål och kan sedan defilera hem denna match. Partille kommer aldrig ge sig, men här kommer det synas att Jönköping är Sveriges bästa juniorlag säsongen 2014/2015. Stor matchvinnare blir Jonas Wängefors i JIK-målet som stänger igen buren totalt tillsammans med Joel Birging i försvaret. Blev bara några korta rader om denna match, men jag tror som sagt Jönköping tar en stabil seger.

Johan Carlsson:

Semifinal 1: Farsta – Partille 6-5

Partille slog en av stora och tunga favoriterna i form av Åstorp/Kvidinge. Det inger mycket respekt. Stora delar av laget har fått vara med mycket i division 1 i år och det brukar ju vara en stor framgångsfaktor generellt i JAS. Nyckelspelare blir förstås duktige målvakten Erik Lennheimer. Offensivt är det Jacob Holm som drar ett tungt lass. Farsta tog sig vidare från vad man kallade den svagare sidan av slutspelet. Men man slog ut hypade Skälby i åttondelen vilket absolut inte ska förringas. Sedan blev det tight mot Runsten där Anton Lundgren avgjorde i sudden. Precis som hos motståndarna Partille finns det en del rutin och erfarenhet från spel i förbundsserierna i Farsta, om än kanske lite mindre än Partille. Nämnde Lundgren är en av spelarna som spelat en hel del i division 1 i år. Hur slutar detta då? Jag går på magkänslan och säger att Farsta vinner. Båda lagen har överraskat i slutspelet, men jag tror att det blir Farsta som drar det längsta strået. Lundgren avgör i sudden igen.

Semifinal 2: Jönköping – Huddinge 7-5

När både Åstorp/Kvidinge och Linköping försvann så står bara Jönköping kvar av de tre mest omtalade lagen. Man går in i Innebandyfesten med mest press och tryck på sig att vinna. Och det med rätta. Framgångarna de senaste åren i USM och JSM vittnar om en superb bredd och spets. Joel Birging är en världens bästa juniorbackar, Jonas Wängefors är ett blivande monster i kassen och i offensiven är Adam Hjalmarsson bara av en många spetsspelare. Det kommer krävas mycket för att slå JIK till helgen. Väldigt mycket. Huddinge har år för år blivit bara bättre och bättre. Men har haft en stark stomme som utvecklats och nu i år verkligen visat att man är att räkna med. Vinsten mot RIG var ett tecken på det, men när man slog Linköping slog man samtliga experter på käften. Trots att man tappat duktiga spelare som Kasper Broby och Filip Björk inför säsongen så visar man ett starkt kollektiv som har spetsspelare på varje position. Framförallt lyser ju auran kring målvakten Fredrik Stach och hyperfarlige backen Simon Götz klarast. Stach har flera gånger visat sig vara som bäst när det gäller som mest och Götz är nästan ostoppbar med boll. Hur slutar detta då? Jag ska börja med att säga att jag tror att detta blir den moraliska finalen. Inget om Partille och Farsta, men JIK och Huddinge känns starkare. Jag tror att JIK kommer dra det längsta strået. Man har en lite bredare spets och lite mer erfarenhet från tidigare Innebandyfester. Men det blir tight, riktigt tight.

Finalen: Jönköping – Farsta 8-4

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar