Rysare avgjorde finalen: ”En fantastisk målvakt som älskar straffar”

Pixbos säsong kröntes i helgen med ett guld, den bästa avslutningen av alla.

Resan fram till Innebandyfesten har varit relativt bekväm och flera storsegrar har inkasserats på kontot. – Säsongen började inte som vi hade tänk oss med knackiga resultat och ett spel som inte klickade. Men under säsongens gång har vi utvecklats och det gjorde att vi kunde ta oss till festen, säger Gustav Lindberg till bloggen.

Om man följer Pixbos sociala kanaler så vet man att laget inför tränat hårt och förberett sig på bästa sätt för att vara optimalt redo. – Någonting som är viktigt när man väl är på festen är att vara fysiskt förbereda för de tuffa och snabba matcherna. Därför körde vi på med mycket fys ungefär 1-2 veckor innan festen och det hjälpte oss verkligen att orka spela hela turneringen. Sista veckan var det ganska lugna träningar med mycket PP/BP och detaljer så allt skulle sitta när vi väl var där uppe.

Pixbo skulle i sin grupp ställas mot Farsta, Sundsvall och Åkersberga. – Vi som lag hade inte så jätte bra koll på de andra lagen då vi inte mött dem så många gånger. Alla lag på festen är bra så vi visste att vi var tvungna att göra vårt jobb för att det skulle gå vår väg.

I den första matchen så kunde man till sist vinna ganska bekvämt mot Åkersberga efter en något trögare förstaperiod. – Tycker vi gör en okej första match där vi gör de saker som vi pratat om inför och framförallt stänger ner deras anfallsspel.

I match två var det dags att möta Sundsvall och vid en 5-2 ledning trodde nog många att det var klart innan Sundsvall till sist kom upp till 5-5 och räddade en poäng. – Sundsvalls matchen tror jag var den viktigaste matchen och gjorde att vi tillslut vann. Vi kom ut bra och fick in några tidiga mål och i början av andra leder vi med 5-2. Då hände det något. Vi började slarva och sluta spela som ett lag. Någonting som vi pratat om att inte göra utan fortsätta tro på vårat spel och behålla lugnet. Denna matchen lärde oss hur viktigt det är att tro på det hela tiden för gör man inte det så går det inte att vinna.

I den sista matchen mot Farsta så behövde man ta en seger för att vinna gruppen. Vinst skulle även innebära att man skulle slippa att möta RIG/Falun på sin sida före finalen. – Vi visste innan att det skulle bli tufft mot Farsta men jag tycker vi gör en bra match som resulterar i en 3-2 vinst. Ska nämnas att vår målvakt Gustav Ringhagen räddad straff i slutskedet som gör att vi tillslut vinner gruppen. Vilken sida vi hamnade på i slutspelet kände vi inte spelade någon roll då vårat mål alltid är att vinna.

Man vann alltså gruppen till sist och det resulterade i att man ställdes mot Växjö. Väl där så kunde man i period tre vända matchen och ta sig vidare. – Kvartsfinalen mot Växjö tycker jag vi genomför bra även om mestadels ligger under. Men vi tror på vårt spel och att bollarna kommer gå in vilket dem tillslut gjorde.

I semifinalen mot Jönköping så skulle storyn återupprepa sig. Underläge på nytt, innan man i period tre visade sig vara starkast och vände till vinst med 6-5. – Semin mot JIK ligger vi som sagt också under mestadels men det har blivit som våran grej att komma tillbaka och framförallt göra en bra tredje period. Det tror jag beror på att vi var så fysiskt förberedda och orkade köra på in i det sista samt att vi fortsatte mata på och att vi aldrig sluta tro på det.

Finalen blev ju mot RIG, tankar inför den? – Efter semin tror jag vi alla förstod att vi kan verkligen vinna det här. Vi hade fått ett flyt i vårt spel och framförallt format ett bra försvarsspel som jag tror var nyckeln till att vi tillslut tog guldet. Alla i laget har drömt om att få spela en final framför 1500 på läktaren och att få möta RIG gjorde det bara ännu bättre.

Väl i finalen så hamnade man i ett tidigt 0-3 underläge, men på nytt jobbade man sig in och två sena kvitteringar i period tre gjorde att man tog matchen till förlängning. – Tycker vi gör två bra perioder där vi skapar mycket chanser och försvarar oss bra mot duktiga RIG. 3-0 efter ungefär 6 minuter blev såklart en chock men som sagt så vet vi från Sundsvalls matchen att vi aldrig får sluta tro på det. Det var det som jag tror gjorde att vi tillslut kunde kvittera med 11 sekunder kvar.

Förlängningen blev mållös och det vankades istället straffar. – Straffar är ett lotteri och vi visste innan att vare sig om vi vinner eller förlorar så har vi iallafall gett allt. Som tur var har en fantastisk målvakt som älskar straffar och spelare som älskar läget att gå fram med så mycket press på sina axlar.

Där skulle Gustav Ringhagen och Samuel Dömstedt bli de stora matchhjältarna. – När Ringhagen räddar den sista straffen fick man en känsla av lättnad som är svår att beskriva. Den enorma glädjen att få vinna ett SM guld med detta gänget som man tränat och varit med sen man var liten är helt sjukt.

Vad skulle du säga gör att ni vinner guldet? – Det som gör att vi tillslut vinner guldet tror jag är för att vi har blivit en sådan stark grupp som alltid sätter vårt lag före sig själv.