USM-kollen – dessa tog sig vidare i P16

I helgens avgjordes USM-16 klasserna, både för tjejer och killar. 16 lag skulle kvalificera sig för Innebandyfesten i respektive klass och här går vi först igenom vilka lag på killsidan som tog sig vidare. Tjejernas kommer framöver!

Grupp A:

Lag som gick vidare: Sundsvalls FBC Ungdom

Kommentar: Sundsvalls framgångar senaste åren på juniorsidan har varit klart värda att nämna där man t.ex. varit representerade i U19-sammanhang, gjort fina JAS-resultat osv. Nu är det 05-kullen som ska axla ansvaret och även om man kanske inte har samma spets så lyckades man ta sig vidare. Efter den inledande 2-2 matchen mot Hälsinggården så var man tvungen att gå för segern i sista mot Sandviken. Sundsvall lyckades nolla Sandvikens storstjärna Olle Ström där samtidigt Lukas Magnusson stod för fyra mål och såg till att Sundsvall vann med 5-9 till sist.

Grupp B:

Lag som gick vidare: IBF Dalen

Kommentar: Dalen som inför den här säsongen fått in flera intressanta spelare har ett lag som var klart starkt nog att vinna gruppen. Till sist höll man för favorittrycket. Mot Gävle fick man islossning i den tredje perioden och efter en 2-1 seger mot Falun så hade man sett till att man tog sig vidare och behövde inte bry sig om gruppens sista match. Med rätt lottning och lite flyt tror jag man kan bli en obekväm motståndare för många nere i Göteborg.

Grupp C:

Lag som gick vidare: IK Sirius FBC

Kommentar: Att det skulle stå mellan Sirius och Hässelby var ingen direkt skräll. De båda slog IS Saga i sina respektive matcher innan det skulle avgöras. Lagen följdes åt och med bara dryga minuten kvar så kunde Herman Geifalk pricka in 5-4 och avgöra matchen. Sirius som dessförinnan hade klarat ett boxplay, men där sedan Geifalk som kapten tog sitt ansvar.

Grupp D:

Lag som gick vidare: Rosersbergs Arlanda IBK

Kommentar: Här skulle det till sist bli en överlägsen historia, även om jag sätter lite frågetecken för gruppens kvalité, lite av nackdelen sett till det nya upplägget där fler lag tar sig vidare. ”Rosers” dominerade från start och vann med 7-1 där Joel Lundell ledde laget för att sedan slå Tyresö med ännu större siffror. Hela 9-1 där William Christoffersson var förgrundsfigur och det ska bli kul att se hur man står sig väl på Festen mot tuffare lag.

Grupp E:

Lag som gick vidare: Huddinge IBS

Kommentar: En grupp där den tydliga favoriten kanske saknades, men där det skulle bli dramatik ändå. Huddinge och Järfälla kryssade innan Järfälla slog Täby med 2-1. Därmed så var Huddinge tvingade att slå Täby med minst två mål och till sist gjorde man det med bravur och vann med hela 1-6 och tog sig vidare.

Grupp F:

Lag som gick vidare: Hammarby IF IBF

Kommentar: Hammarby med en uppsättning duktiga 06:er har gjort goda resultat i cuper och var inte helt oväntade att gå vidare. 8-5 i första matchen mot Älvsjö där sedan Vendelsö slog Älvsjö i sin första match gjorde att det vankades gruppfinal under söndagen. Då Hammarby hade en bättre målskillnad så var Älvsjö tvungen att gå för segern och istället kunde Hammarby avgöra i slutskedet, troligtvis i öppet mål. Lucas Hägglund född 2007 var inblandad i samtliga mål i den avgörande matchen, klart imponerande!

Grupp G:

Lag som gick vidare: AIK IBF

Kommentar: En intressant grupp med tre duktiga lag där Bergs bland annat lider av att ha tappat Leo Rundqvist inför säsongen. I en tight premiär så slog AIK till sist Nykvarn med 4-5 där stormålskytten Alexander Måhlberg kostade på sig att missa en straff i slutskedet. I och med segern så hade man allt i egna händer mot Bergs och vann till sist med 4-1 och slutade på full pott. Den sista obetydelösa matchen vann Nykvarn med 4-2 där Felix Attlebrant slog till med ett hattrick.

Grupp H:

Lag som gick vidare: Trosa Edanö IBK

Kommentar: Trosa Edanö har en erkänt stark 05-kull som gör det bra i JAS där man även har ännu yngre spelare som är superintressanta, bland annat Charlie Munkhammar. Matchen mot Offensiv Lidingö blev till sist spännande då Trosa tappade en 3-0 ledning till 3-2, men lyckades hålla undan. Då Ledberg sedan slog Lidingö så var det upplagt för en avslutande toppfight som varade i drygt två perioder innan Trosa ryckte och till sist vann med klara 2-8. Det här laget blir intressant att följa framöver!

Grupp I:

Lag som gick vidare: IBK Lockerud Ungdom

Kommentar: Här fanns det en klarare favorit i Lillån enligt många, så även undertecknad. Med flera 05:er som fått rutin i SDF-SM redan och ett par som knackar på dörren till allsvenskt spel så skulle man ta sig till Festen. Dock saknades backstjärnan Ludde Björkgren Torebring vilket skulle visa sig bli tungt. Skoghall vann första matchen mot Lillån där Lillån sedan slog Lockerud vilket bäddade för  en spännande upplösning. Lockerud behövde vinna och se till att få en bättre målskillnad mot Lillån vilket man till sist skulle lösa. Under matchens två sista minuter gjorde man tre mål där det sista föll med drygt 20 sekunder kvar och gav laget en förstaplats på ett(!) mer mål gjort än Lillån. Wow, vilken avslutning!

Grupp J:

Lag som gick vidare: Västerås IBS Ungdom

Kommentar: Att Västerås skulle ha ett mindre favoritskap i den här gruppen kändes klart på förhand, där Lidköping såg som det svagaste på förhand. När både Hagfors och Västerås planenligt slog Lidköping så återstod en ren gruppfinal. Även om Hagfors tog ledningen så skulle Västerås till sist vända och ta sig vidare. Hur bra står sig Västerås bland de sista 16? Inget med guldet att göra skulle jag säga.

Grupp K:

Lag som gick vidare: Alingsås IBK

Kommentar: Alingsås gick in i gruppen som storfavoriter trots att man inte har Nydenfeldt i laget längre och att Axede satsar på fotbollen. Lindome slog Zenith i den första matchen, men sedan när det var dags för Alingsås så darrade man något och spelade ”bara” 4-4 mot Zenith. Därmed var man tvungna att vinna den sista mot Lindome. En klar 4-0 ledning blev till sist till en tight 4-3 seger och trots att man höll för favorittrycket så lär man behöva steppa upp på Festen. Klart är att man har en tongivande förstafemma som leder laget med bland annat Melvin Korpås och Leon Arvidsson.

Grupp L:

Lag som gick vidare: Pixbo Wallenstam IBF

Kommentar: Här var det upplagt för stjärnsmäll direkt när Pixbo ställdes mot Partille. Pixbo som plockat in Pelle Enarsson från Kungälv för att få en komplett förstafemma och Partille som haft en av Sveriges bästa 05-kullar under många år. Matchen levde länge innan Oscar Hammarqvist (som kom från Partille) satte spiken i kistan med sitt 5-2 mål i slutet av den tredje perioden. Sedan var det en enklare transportsträcka när man slog Ale med 9-0 i den andra matchen. Pixbo får alltså spela Festen på hemmaplan och med en av de bästa femmorna (Kanske den bästa av de alla) lär man kunna gå oerhört långt.

Grupp M:

Lag som gick vidare: Fagerhult Habo IBK Ungdom

Kommentar: Westervik fick vara outsider och sedan skulle det göras upp mellan CL98 och Fagerhult. CL vann först mot Westervik, men fick det tyngre mot Fagerhult. I en match med mycket utvisningar så kunde Fagerhult nyttja det bäst och till sist vinna med 5-2 där Oscar Berggren stod för de två sista. Matchen mot Westervik blev betydligt enklare där man vann med klara 5-0 i en kontrollerad historia. På bänken har man den legendariske JAS-tränaren Francisco Haraldsson som skördat framgångar med JIK. Kan han leda Fagerhult till samma framgångar?

Grupp N:

Lag som gick vidare: KFUM Jönköping

Kommentar: Här var egentligen frågan om KFUM skulle hålla för favorittrycket. Laget med en fin grund som knutit till sig flera duktiga 05:er har en gyllene chans att gå för guldet och man är på god väg. Det satt dock långt inne till sist. 4-2 mot Bankeryd där Isac Holmer blev stor matchhjälte med två mål under matchens sista 20 sekunder och då Gransholm slog Bankeryd betydligt enklare så var KFUM tvungna att vinna sista matchen också. Där klev Tim Lindberg fram och med sina fyra mål i den tredje perioden vann med 3-5 tillslut och säkrade platsen.

Grupp O:

Lag som gick vidare: Höllvikens IBF

Kommentar: En tuff grupp där Höllviken dock var favoriter, i slutändan en av favoriterna till att vinna hela turneringen. Både Munka och Warberg skulle dock bjuda på tufft motstånd där Höllviken vände i period tre mot Munka innan man slog Warberg med 1-3 efter en stark förstaperiod. Med Rosvall i målet och spelare som Olsson Ferm, Palm och Rasmussen så kan man gå riktigt långt på Festen.

Grupp P:

Lag som gick vidare: Träslövsläge IF

Kommentar: En grupp som hade möjligheten att bli ett getingbo sett till hur känslan var på förhand. Genarp med många duktiga 06:er (även 07:er) imponerande mot Lund i första matchen, men tog inte chansen mot Träslövsläge där man kunde säkrat avancemanget. Trots en 2-0 ledning så tappade man till 2-4 och förlorade. Träslövsläge skulle sedan stå för hela helgens upphämtning. När man klev in i period tre mot Lund hade man ett 1-6 underläge, men skulle med 1,5 minut kvar ha kvitterat och sett till att säkra den poängen som behövdes för att vinna gruppen. En enorm upphämtning!