Derbyhets och matchstraff: ”Några har ju spelat med varandra sedan barnsben”

Under onsdagen så tjuvstartades året JAS-spel när Lillån ställdes mot Örebro SK. De flesta grupper startar först nästa vecka egentligen.

Än mer intressant blev det just när det var ett derby som inledde upplagan av årets C-grupp. – Vi i laget var såklart väldigt taggade på säsongspremiär och speciellt när ÖSK står på spel. Vi kom från en bra helg nere i Lerum och en bra träning dagen innan så känslan var bra, säger Lillåns Axel Veress.

Mötet i sig blir intressant dels på grund av derbyt, men även för att flera spelare under senaste året lämnat just ÖSK för Lillån där ÖSK annars hade en fin 03-kull. – Det är klart att det påverkar en del. Några i laget har ju spelat med ÖSK sedan barnsben och känner alla spelare i laget väldigt bra. Jag skulle säga att internt inom lagen så blir dem här derbyn hetare med tanke på nuvarande spelare, men det är klart att ett IBF derbyt är lika viktigt.

I period ett så kunde Lillån kosta på sig att bränna två powerplay och det var istället ÖSK:s Felix Särén som gjorde periodens enda mål. – Jag tycker att vi spelar bra inledande och håller mycket boll, sen att vi inte hittar nät går ju att diskutera men spelmässigt såg det bra ut. ÖSK är vassa när dem får lite ytor och tog vara på chanserna väl, något som vi kunde gjort lite bättre för att sedan komma in i ett momentum och tåga på från det. Våra powerplay känns ändå helt okej, men jag tycker att deras målvakt räddar dem på några farliga lägen som vi skapar.

Trots att matchbilden talade mycket för Lillån så fick man fortsatt vänta på målen. Även period två blev mållös för de grönklädda och Malte Eriksson gjorde periodens enda mål. – Jag tycker att vi kommer ut helt okej i period två, men samma som i första så gör vi allt rätt fram tills målgörandet. När ÖSK sedan får in en boll så känns det som att vi tappar lite tålamod igen och stressar upp oss. Just den perioden speglar väl inledningen ganska bra fram tills att vi lyckas spräcka nollan och få lite momentum i spelet.

När ÖSK även gjorde 0-3 med en målvaktassist från Måns Gollou så var det nog tur att Veress reducerade två gånger om för att hålla kvar sitt lag i matchen. – Det är klart att det inte är något drömläge att behöva göra fyra mål för att vinna i sista perioden,men jag tror att vi alla i laget visste att vi hade kapaciteten att vända matchen och avsluta den i vårt tycke. Det är klart att man blev frustrerad när vi inte fick in några bollar men vi försökte bara ta det lugnt och lita på vårt spel. Tror att vi alla fick mycket energi från att vi gjorde två snabba mål för att reducera och sedan Ludde Björkegren – Torebrings raket i bortre krysset i powerplay gjorde så att man kunde andas ut lite.

Veress som själv åkte på en femma i period två fick istället se dubbla matchstraff i den sista perioden när Theo Saverstam och Hugo Trygg fick varsitt matchstraff två efter en situation som i efterhand såg ganska lugn ut. En diskussion och en mindre kontakt där domarna likaväl kunde håll sig till en dubbeltvåa i undertecknads syfte. – Personligen såg jag inte händelsen men det var ju klart att det påverkade matchen. Jag tycker att matchstraffen visar på att detta var ett hett derby som båda lagen verkligen ville vinna. När vi väl gjorde några mål så tyckte jag att vi började få mer kontroll på matchen igen och ÖSK tappade lite av sitt momentum som dom haft stora delar av matchen. Våra backar var riktigt bra i sista perioden och jag tycker att spelare som Herman Svedberg och Erik Olsson Wennlöf skapade ett lugn bakifrån.

I mångas ögon är man en favorit att ta hem gruppen i år i konkurrens med Karlstad bland annat. Frågan är hur man då känner efter den inledande 6-3 vinsten? – Vi hade ju räknat med att vinna lite bekvämare idag men det visar på att vi fortfarande har saker att jobba med och utveckla till kommande matcher. Jag tror att just för att det var ett derby så påverkades matchbilden också och att många i lagen känner varandra och det har varit mycket snack i skolor och så. Vi bevisar ju också att vi är ett lag som kan vända matcher och spela bra innebandy när det väll behövs som jag sedan tror kommer bli viktigt i kommande säsong. Vi har ju ett väldigt ungt och talangfullt lag som jag tror kommer kunna prestera i flera år framöver. Emil Carlsson och Casper Johannes är ju två talanger som har två år kvar av JAS och redan kan bidra mycket på planen.

Vad tror du om ÖSK:s chanser i år?

– Efter dagens match så tycker jag att ÖSK spelade bra och tog vara på de lägen som dem fick. Dem har ju en del spets spelare i laget som presterade bra idag så jag tror att om dem gör sitt jobb så kan dem få en hyfsat bra säsong. Dem bevisade ju idag att dem kan utmana ett av de topptippade lagen och göra det svårt för bättre motstånd.