JAS-bloggen
Gruppgenomgångar

Örebro JAS Elit Cup

Snart dags för JAS Elit Cup att spelas, en försäsongsturnering för JAS-lagen som under ett par år nu återfunnits i Örebro och har överlag hög klass på lagen som deltager. Som vanligt är det fyra stycken grupp med fyra lag i vardera som ser ut på följande sätt.

Grupp 1: Jönköpings IK, Järfälla IBK, Bergs IK, Stenungsund IBK

Kommentar: Jönköping rankas som en av de stora favoriterna kommande säsong och så även under denna cup. Jag antar att samtliga spelare kommer finnas med, även de som tillhör A-lagstruppen och då mönstrar man ett starkt lag. Järfälla verkar allt som oftast bli en obehaglig överraskning för många lag att möta, men på pappret har man tappat Linus Jonsson till Djurgården bland annat. Bergs IK har en spännande generation födda 1999, men även ett par spelare födda 1998 som håller bra klass, dock har man tappat Oskar Hovlund och Simon Hedberg inför kommande säsong. Stenungsund har ett par starka kort i sin 97-kull, William Regnstrand och Linus Söderblom för att nämna två, men det känns något för tunt för att kunna hota toppen.

Grupp 2: IK Sirius IBK, IBK Sundsvall, KFUM Norrköping, Onyx IBK

Kommentar: Likt Jönköpings fall så har även Sirius ett par spelare som tillhör en A-lagstrupp, som dock kommer finnas med här om jag förstått rätt. Har flera nytillskott under sommaren, där ett par av dom, framförallt Markus Magnusson, Edin och Aspnäs, är spelare som bidrar med såväl bredd som spets. IBK Sundsvall, (f.d Granlo), är ett intressant lag, ett NIU-lag som Johan Nordell styr över, där en spelare som Jeremias Jansson är intressant att följa. Skördade fina framgångar under fjolåret och kommer absolut vilja blanda sig in i toppstriden. KFUM Norrköping har under de senaste åren radat upp en hel del titlar med sitt P-98 lag, som nu utgör stommen i JAS-laget. Fått in spelare från Söderköping, men det är deras trio med Wastesson, Abrahamsson och Samelius-Bäckman som hör till toppspelarna. Intressant lag att följa framöver. Onyx gör en rejäl satsning med sitt A-lag i divison ett, hur den smittar av sig på juniorsidan, det vågar jag inte uttala mig om. Oskar Block försvann nu till RIG och i övrigt är det ett lag jag har dålig koll på, ett lag som jag kommer försöka se mer i Örebro.

Grupp 3: Pixbo Wallenstam IBF, Djurgården IF IBS, IBF Borlänge,Västerås IBS U

Kommentar: En otrolig spännande grupp på förhand där många säkerligen vill se hur lagen står sig. Pixbo har varit aktiva efter deras uttåg i gruppspelet under fjolåret, redan under vintern tillkom ett par spelare och mer har det blivit under sommaren. Emil Salomonsson, Oskar Falk, Linus Svahn, William Lindström och Alexander Sannerholm är ett par nya namn ni kommer få bekanta er med. På pappret, otroligt starkt lag, men sedan handlar det om att hitta harmoni och samstäm i gruppen. Lirar Thuren tro? Djurgården är säkerligen lika många spända på, en ny satsning där Nacka Wallenstams 97:er i princip slår ihop med Djurgårdens unga nyförvärv, därmed Götz, Hellström, Larson, Noaksson, Stark och Fröberg i samma lag. Liknande läge likt Pixbos, bra lag på pappret, men det ska bli spännande att se vad man får ut av det. Västerås hade ett par starka 96-kort som man nu blir av med, bland annat Emil Helmrich, just Västerås som nådde final under fjolåret där man förlorade mot Skälby. Skälby som nu har rasat samman lite och deras bäste spelare, Simon Berg, finns nu istället i Västerås. Skulle tro att Västerås blandar sig i toppkampen med de andra två ”giganterna” och kommer inte ge sig utan kamp. Duktig målvakt i Pontus Zarins ska tilläggas. Borlänge är sista laget i gruppen, ytterligare ett lag som jag är dåligt insatt i, men sett till gruppens utformning så kommer man prövas hårt inför kommande gruppspel. Spännande att se hur man orkar stå upp och vad man kan hota med offensivt.

Grupp 4: Älvsjö AIK, Nykvarns IF, Katrineholms IBF, Örebro IB

Känns på förhand som en av de jämnaste grupperna, kanske den jämnaste. Älvsjö har ju lottats in i en otrolig tuff JAS-grupp framöver, dock är detta mer ”lämpliga” motstånd och i laget finns centermotorn Jakob Åkerlund som kommer ha en viktig roll. Nykvarn har tappat både Ahlroth och Broberg till Salem, men även Teo Bjurling till Strängnäs. Mattias Karlström kommer från sin backposition ta ett tungt lass, men det ska även bli spännande att följa en spelare som Lucas Rigogiannis, född 1999. Nykvarn har duktiga ungdomslag som fyller på med spelare underifrån, där deras P00 t.ex. vann Prague Games under sommaren. Katrineholm var ett lag jag såg under GBG-cupen, utan att dra alltför stora växlar av en match på 20 minuter så kändes det som ett relativt komplett lag, ett par spelare med bra offensiva egenskaper och Oscar Rohlin är namnet ni ska lägga på minnet, ett namn som återfinns i sommartruppen för U19-landslaget. Sist ut är hemmalaget Örebro, där numera både Olle Åhman och Emil Lundmark tillhör den Allsvenska truppen. Återstår att se hur mycket speltid det blir för dessa herrar i JAS den kommande säsong. Oavsett vad så lär hemmalaget vilja bjuda på bra innebandy för sin publik och finns Lundmark med så tycker jag ni ska hålla ett extra öga på honom då han kan bjuda på en hel del godis.

Vilka lag ser jag som slutsegrare? Jag tror JIK kan nå långt, även om det är senare under säsong man ska vara som mest formtoppad och att man spelar på mycket folk nu i början är väl ingen högoddsare. Pixbo ska bli spännande att följa och med det laget så ska man räknas som favorit. Håller IBK Sundsvall som en outsider, spännande lag, bra coach och trots en tuff grupp så tror jag man kan avancera och ta sig vidare.

Vilka lag saknas för att höja kvalitén?

Självklart finns det ett par lag som skulle kunnat vara med för att bidra till en ökad kvalité överlag, men alla lag väljer att prioritera olika och även den geografiska aspekten spelar in.

Partille IBS – En fjolårsfinalist som ser lika starka ut iår med (undantaget målvaktssidan), hade utan tvivlen bidragit till en starkare startuppställning.

Lindås Waves – Om Pixbo har värvat friskt, så har inte Lindås varit mycket sämre. Dahlqvist, Kalentun, Ambring plus ett par till kommer finnas i JAS denna säsongen. Magnemyr premiärmålade i första träningsmatchen för A-laget mot Pixbo SSL, även det vittnar om kvalité.

IBK Lockerud Mariestad – Satsar på sin egna JAS-cup, men om man ska samla ihop de 16 bästa JAS-lagen helt enkelt för att ha en hög standard, då ska Lockerud vara med.

Farsta alternativt Salem/Telge – Ett Stockholmslag till hade varit kul, Farsta har kvar mycket kvalité i sin trupp och Salem/Telges samarbete ser intressant ut. Båda lagen hade höjt kvalitén och då hade spelar som Gustav Larsson, Lundgren och Törngren, alternativt Haglund, Broberg, Ahlroth, Kauppinen tillkommit med.

Åstorp Kvidinge IBS – Revanschsuget Åstorp som nu breddat sin forwardsuppsättning med Skog och Carlgren, som spelade SDF-SM för Skåne i januari. Två riktigt starka kedjor och utöver det en trupp som ska kunna spela Innebandyfesten i april.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar