JAS-bloggen
Inför match

Guide inför Festen – Jönköping

Inte helt oväntat så har JIK på nytt tagit sig till Innebandyfesten och har chansen på sitt fjärde raka guld.

Jönköpings IK:

När JIK vann guldet 14/15 var det starkt gjort. När JIK vann guldet 15/16 så var det imponerande. När JIK vann guldet 16/17 så började det bli sanslöst. Inte för att man inte är bra nog att vinna, men för att det finns flera andra starka utmanare och för att man alltid lyckas träffa rätt. Kan man ta fjärde raka?

Lagets 99-kull är tunn, men spetsig i form av Johansson, Bernhardsson och Karlsson. Det är istället kullen med spelare födda 2000 som bidragit med både bredd och spets och varit väldigt användbara under säsongen när de äldre ibland tvingats stå över på grund av spel i SSL. Till den här säsongen anslöt Simon Vadsten från Gränna resten är spelare som är inkörda nu och där många kom förra året som t.ex. Hemmingberg, Nyström och Flodin.

Jönköping lottades in i G-gruppen och är ett av lagen som såg till att det blev ”dödens” grupp.  Under den här säsongen så kantrades hösten av ett tränarbyte som skedde ett par omgångar in där Haraldsson/Bernhardsson inkom i laget. Innan de tog över så hade laget vunnit en, förlorat en och kryssat en match om jag inte har helt fel. Därefter har det gått bättre och man slog t.ex. Ledberg i returen, ett lag man förlorade tidigt mot. Förlusterna har kommit mot Ledberg och Linköping, två lag som nu tagit sig till Innebandyfesten de med. Tillslut blev det 32 poäng vilket gav en andraplats, fyra poäng upp till Linköping.

Andraplatsen innebar att man ställdes mot H-gruppens tvåa, Herrestad i playoff 1. Väl där blev det en ganska bekväm resa och man vann till sist med 3-11 även om det var i matchens tredje period som det rann iväg något.

Ny bortamatch väntade i playoff 2, då borta mot Helsingborg som hade imponerat och slagit Växjö i sin första slutspelsmatch. Väl där visade man att man är ett svårstoppat maskineri och med 1-5 ledning redan i första perioden kändes det avgjort. Matchen slutade 2-8 till sist.

I Uppsala så kommer JIK spela i D-gruppen med Nykvarn, Pixbo och KAIS, kanske den gruppen som på pappret får anses som något tuffare. Att JIK ska gå vidare dock känns troligt och att man kanske gör upp med främst Nykvarn och Pixbo i toppen och att KAIS får bli något mer av en underdog. Intressant grupp!

Fakta:

Placering i gruppen: 2:a i grupp G

Poängsnitt: 2,29

Bästa poängplockare: Gustav Johansson & Lucas Bernhardsson, 39 poäng

Mest mål: Lucas Bernhardsson, 24 mål

Mest assist: Gustav Johansson, 27 assist

Mest utvisningsminuter: Edwin Skogward, 14 minuter

Tränare Francisco Haraldsson säger följande:

Hur skulle du sammanfatta JAS-säsongen hittills med ett par korta rader?

– Det har varit tystare än vanligt, om JAS kan jag tycka. Det är likt SSL lite profillöst. Men så fort någon sticker ut hakan så är ju supesvensken där tonar ner spelare som försöker vrida upp tempen på vår sport lite. Annars är väl JAS som sig likt. Alla får söka och grupperna är ojämna och vissa lag får tävla från första matchen medans vissa aldrig får uppleva det pga för dålig grupp och sedan ett för bra motstånd i slutspelet. Hoppas Förbundet ser över produkten Juniorallsvenskan. 

Har årets JAS-säsong motsvarat era förväntningar?

– Både och, vi ville verkligen vinna vår grupp. Men vi lyckades ändå ta oss vidare, kanske att vi till och med hade det ”lättare” än Linköping på vägen till festen. Inget mot FCH som vi gör en sånära perfekt match vi kunde mot dom. Men Herrestad matchen kändes inte som dem var tillräckligt nära och det finns många andra lag som hade kunnat skaka om oss. Inte minst de tre lag som missade slutspel från vår grupp. 

Vår grupp var kanske en av de tuffare och med bra innebandykvalité då alla tre lagen är i festen(Ledberg, vi och Linköping). Varken Hovslätt, Lockerud eller Fagerhult hade gjort bort sig i Uppsala. 

Hur ser du på den gruppen ni lottats in i? 

– Spännande, roligt och motiverande.  Har inte så bra koll på lagen nu. Men när vi sätter oss i bussen på väg upp till Uppsala så kommer vi veta precis  det vi vill veta om våra motståndare. 

Vilket lag ser du som favorit till att vinna turneringen? 

– Måste väl vara RIG Umeå. Inte nog med att de är Sveriges bäst tränade juniorlag, dom har förutsättningar som inget av oss andra lag har. Andra kanske kommer kasta den på oss som knappt tränar tillsammans. 

Är det någon i ert lag som blir extra sevärd under Innebandyfesten? 

Edvin Skogward. Han har en arbetskapacitet som passar in i ALLA lag. Kille som sällan får rubriker som gör jobbet alla dagar i veckan. 

29351788_1020489711437797_9087483740676895549_o

Foto: Åsa Hemmingberg.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar