JAS-bloggen
Intervjuer

Stortalangen som hyllas av SSL-tränare: ”Finns inget annat än att satsa på landslaget”

Wille Knuthas är ett namn som kanske inte så många runtom i landet känner till i nuläget, men lägg namnet på minnet. Den rightfattade centerforwarden, född 2001 med kaptensbindeln runt sin högra biceps, springer runt i Jönköpings Idrotthus och de småländska skogarna och fullkomligt vräker in poäng för sitt Hovslätt, där han dock började sin karriär i ett annat lag. – När jag börja spela innebandy i femårsåldern så skapade pappa ett 00/01 lag i JIK, i en hall precis där jag bor. Där spelade jag i ett år tills laget splittrades och vi bytte hall och skapa ett 01-lag som blev Hovslätt. Sedan dess har jag spelat i Hovslätt hela tiden, säger Knuthas kring sin innebandysejours början.

Och det är just pappas förtjänst att sonen fastnade för sporten. – Efter att pappa tog med mig på en träning så fastna jag direkt.

Och intresset har kvarstått sedan dess, vilket gör att Knuthas nu har lagt övriga sporter åt sedan och enbart satsar på innebandyn för att nå sina framtida mål. – Jag har kombinerat innebandy och fotboll i många år tills den här säsongen då jag valde och satsa fullt ut på innebandyn. Jag upplever innebandyn roligare och det behövs mycket tid för försäsongsträningen.

Knuthas, med bindeln för sitt Hovslätt.

Efter en snabb IBIS-scoutning går det inte att blunda för de två senaste säsongernas poängsnitt. På 103 spelade matcher så har Knuthas gjort hela 215 poäng i flertalet olika serier och cuper. – Utvecklingskurvan har gått uppåt genom hård och bra träning. Det har blivit en del poäng genom många bra medspelare.

Trots sin ringa ålder är det inte enbart ungdomsserier som han hunnit medverka i, utan även i de högre juniorserierna samt seniorspel. – Jag har spelat med 00-laget, 99-laget, JAS-laget och A-laget. 00-laget spelade jag några seriematcher med för 2-3 år sedan. Med 99-laget spelade jag USM den gångna säsongen, ett fåtal seriematcher och Warbergsspelen. JAS-laget spelade jag tre matcher med och sen spela jag också med A-laget dom 5-6 sista matcherna på säsongen.

Att ta klivet från ungdomsserier upp till att träna och spela med lag i division 2, var självklart ett stort steg och talangen vet själv vad den största skillnaden var. – Just tempot var en väldigt stor skillnad för mig. Tuffheten i spelet är också något som skiljer sig. Men samtidigt väldigt kul och nyttigt att känna på A-lagsspel.

Och den som ledde Hovslätts A-lag under den gångna säsongen var ingen mindre än Andreas Elf, som har flertalet säsonger bakom sig i SSL som spelare och har inför den kommande säsongen tagit över som huvudansvarig i Mullsjö AIS efter Micke Hill. Runt årsskiftet så togs beslutet att plocka upp ett par unga talanger i A-truppen. – Vi lät ett stort antal yngre förmågor testa på att träna med oss under säsongen. En bit in under säsongen fick jag reda på att 01-laget var ett av Sveriges bästa och beslutade då att låta tre av dem testa på en träning. Det visade sig att samtliga var väldigt duktiga och Wille var en av dem. Att Wille sedan var med mer och mer beror på hans stora talang med klubba och boll men framförallt hans driv och intresse av att vilja utvecklas och bli bättre. Därför fick han också lite speltid vilket han förtjänade, säger Elf till bloggen.

Och Elf själv tror att just Knuthas kan nå långt om han bara vill och ser honom som en oerhört talangfull spelare. – Willes främsta styrka på planen är blicken för spelet samt en teknik som gör att han klarar ett väldigt högt tempo redan nu. Utöver detta är han väldigt komplett med ett bra passningsspel samt skott, men framförallt är han väldigt seriös med sin träning och har han ett stort driv att vilja utvecklas. Det är egenskaper som i mina ögon är de allra viktigaste.

– Han kommer inte nöja sig med att bli en bra juniorspelare, han vill mer än så.

Elf fortsätter:

– Tyvärr fokuserar för många på att bli bra juniorspelare och glömmer av att den verkliga utmaningen är att bli en bra seniorspelare men Wille skiljer sig från mängden och kommer ha en ljus framtid om han fortsätter på samma sätt. Killen har inga begränsningar så att satsa på något annat än landslaget finns inte.

JIK är ett av lagen man går tuffa fighter mot i seriespelet.

JAS-debuten kom ungefär i samma sväng. Mot Vimmerby borta, den 16 januari tidigare i år, så kom debuten i en match som man förlorade med 5-4. Nederlag för Hovslätt, men för Knuthas del så var han inblandad i tre av målen och stod för 2+1 – i sin JAS-debut. – Det var lite nervöst i början men sen släppte det. Bara gå in och köra och göra det man är bra på och tillföra så mycket som möjligt till laget.

Därefter blev det spel i ytterligare två matcher, bland annat i segern hemma mot Kalmarsund Ungdom. Två poäng till skrapade han ihop och stannade alltså på totalt fem gjorda på sina tre JAS-matcher. Ett imponerande facit för en spelare som är både tre och fyra år yngre än många av de andra som spelar. – Jag bara gick in och körde, tänkte inte så mycket. Visste att vi skulle möta två bra motstånd och det blev ju väldigt tufft också. Matchen mot Kalmarsund var väldigt tuff på många sätt. Kalmarsund spelarna var väldigt fysiska så det blev svårt för mig och det var ett högt tempo. Simon Josefsson går in och avgör med 2 sek kvar i en kontring och vi vinner matchen med 4-3. Matchen mot Fagerhult blev väldigt tufft.

De största framgångarna har dock kommit i klubbens 01-lag, en stark årskull med flertalet andra duktiga spelare som bland annat var med och deltog i Selected player här under sommaren. – Vi har vunnit Gothia Cup två gånger som var helt fantastiskt roligt. Sibben Cup två gånger, Fortnox Cup två gånger och InHouse Cup.

Och det är just ett minne som har etsat sig fast lite extra. – Vårt första Gothia Cup guld med 01-laget var riktigt mäktigt. Allt var perfekt.

Gothia har man vunnit inte en gång, utan två gånger!

Vad är det som gör att just denna unga spelaren kan leverera på den nivå han gör? En något ödmjuk Wille får möjlighet att beskriva sina styrkor. – Har en viss snabbhet och spelförståelse tycker jag.

Årets JAS-tränare i Hovslätt, Alfred Gustafsson, som är ny inför denna säsongen, väljer dock att ta till något större ord i sin beskrivning kring Knuthas och hur han kommer använda honom. – Han kommer vara en av våra viktigaste spelare, så jag kommer använda honom i alla lägen. Han har visat när han varit med tidigare att han utan tvekan håller en hög nivå nog för att gå in på två femmor.

Gustafsson fortsätter:

– Och med hans kvaliteter kommer han användas både när vi jagar mål och behöver stänga igen. Framförallt kommer han tillföra poäng framåt. Men jag tycker han är oerhört komplett och tror han kommer bidra lika mycket bakåt som framåt. Sen även med träningsvilja och inställning i alla moment.

Hovslätt kommer i år spela i G-gruppen där man ställs mot förväntade tuffa lag som Jönköping och Fagerhult, men även nya bekantskaper som Borås och Tygriket. – Jag tycker på förhand att det inte är den starkaste gruppen i JAS. Klart JIK och Fagerhult kommer vara i toppen, JIK blir riktigt farliga i år med. Vi och Värnamo kommer också vara med i toppen om de tre platserna. Sen tror jag att dom andra lagen i gruppen är rätt jämna allihop. Vet inte så mycket om dom lagen bara att Månsarp har ett nystartat JAS-lag, säger Knuthas själv kring gruppens utformning.

Dina egna förväntningar? – Mina förväntningar är att jag är med och bidrar till att vi går vidare från våran JAS-grupp. Och att jag utvecklas som innebandyspelare.

Frågan är hur högt upp vi får se Knuthas i framtiden?

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar