JAS-bloggen
Intervjuer

Lär känna profilen – domaren!

Under höstens matcher har domarna allt som oftast varit en snackis. I SSL har domarna sågats hejvilt emellanåt via olika mediala forum och något som fått förbundet att reagera och gå ut och svara upp på kritiken. Även i juniorallsvenskan så har en del domare fått ett par kängor emellanåt. Tänk efter dock. En domare missar ett frislag, en spelare missar ett pass. Vem får mest skit? Går det att jämföra? Här får ni i alla fall möjligheten att lära känna Jakob Westerlund, en av Sveriges alla domare.

Westerlund är 23 år fyllda, men trots den unga åldern, har han hunnit med att etablera sig i seriesystemen och dömt många matcher. – Gjorde nog mina första matcher runt 2006 ungefär. Då var man ung och sprallig, men sedan dess har det blivit en del matcher med åren. Idag är jag och min kollega, Emil Löfgren, förbundsdomare där vi mestadels dömer i division 1-serierna, där vi dömt i alla förutom de längst ner i söder. Det blir även lite JAS och andra matcher på distriktet i Gästrikland när tiden räcker till, säger Westerlund till bloggen.

Westerlund är alltså född 1993, samma år som SSL-spelare som Kim Ganevik, Alexander Hallén, Kasper Hydén och Gustav Fritzell för att nämna några. Westerlund gjorde som sagt sina första matcher 2006, då han endast var drygt 13 år fyllda. – Har många gånger funderat själv över varför jag började döma. Jag tror jag tyckte det var roligt att stå i centrum och trodde jag skulle trivas i rollen. Mycket riktigt hade jag rätt, jag kände nog vid första matchen att det var något som jag trivdes med.

Även Westerlund har en bakgrund som spelare, något som många domare säger gynnar dem då de får en bättre uppfattning kring spelet och kan sätta sig in i situationerna på ett bättre sätt. – Jag spelade i IK Sätra från Gävle, fram tills jag var 17-18 år, men sen fick studier och dömandet ta över på heltid då man helt enkelt inte riktigt räckte till längre för att komma någon vart. Idag kan jag ändå säga att spelarkarriärer har varit avgörande för hur man utvecklat sitt matchledarskap. Vi hade ett framgångsrikt lag med spelare födda 1993, där vi två säsonger vann Lunarstorm/Newbody Cup, vilket gjorde att man blev tävlingsinriktad. Det tror jag har satt sina spår.

Westerlund har bland annat varit nere och dömt Gothia Cup det senaste. Foto: Jonas Tidsjö.

Precis som alla talanger som springer runt på innebandyplanerna i Sverige, så finns även ett mål för Westerlund och hans kollega. – Lite svårt att svara på, men långsiktigt tror jag det är möjligt att nå SSL, men det gäller att ta det i rätt takt och de små steget vid rätt tillfälle. I dagsläget jobbar vi hårt jag och Emil för att nå Allsvenskan. Sedan får vi ta det därifrån, men på den nivån vi är så finns det inget annat än att gå för SSL, sedan vet man ju aldrig vad som händer och sker.

Flera gånger per match ställs domarna inför tuffa situationer, där de inom en millisekund ska ta ett beslut kring en boll som kan dansa på mållinjen eller om det är en straff som ska utdelas. – Det är ju alltid en svår fråga att svara på, men situationer där det händer väldigt mycket på olika håll, är oftast svårast att hantera. I regel är det ju optimalast om man kan jobba med sin planfördelning och allting sker i synfälten rakt framför, men så är det ju inte alltid. Sedan är det ju ofta så att ju fler spelare som är inblandade, ju svårare att uppfatta allt blir det. En till aspekt att ta hänsyn till är ju farten, ju snabbare allting går, desto tuffare blir det att hinna bedöma.

Vilken utveckling har du sett på innebandyn de senaste åren?

– Tempot har ju förbättras enormt. Kanske inte direkt tempot att man springer snabbare men tekniken i hög fart har ju tagit flera kliv. Det ställer ju också krav på oss domare att vi utvecklar sinnet för de situationerna då farten blir avgörande. Ser vi ur domarsynpunkt anser jag att vi har blivit bättre på att hantera de spelförstörande momenten men vi kan bli ännu bättre.

Under de senaste åren så har svensk innebandy valt att förändra flertalet regler inom svensk innebandy, där bland annat dubbelfoten har tagis bort för att nämna en. – Den regeln som fått mest påverkan enligt mig är hög klubba/sving i målsituationerna. Jag upplever att man vågar ta mer risker som spelare i de situationerna och de gynnar de mer tekniska skyttarna. Fotpass regeln har ju också gjort att man kanske slipper de långa låsningarna de har kunnat bli i hörnen under spelet.

Är det någon regel som du tycker saknas alternativt som behöver tas bort?

– Det är ju också en fråga som är svår att svara på, de regler jag hör det diskuteras om runt spelplanerna är ju nickregeln och hoppregeln. I de fallen får man nog ta säkerhetsrisken i beakt. Vi vill ju inte ha några hoppdueller på planen, men det är ju alltid svårt att svara innan vilken utveckling som följer. Sedan kan man ju alltid diskutera möjligheten att kvitta utvisningar likt hockeyn samt också möjligheten att ge personliga 10-minutersstraff. De är regler jag tycker man borde kunna ta sig en funderare runt även om jag inte påstår att det skulle gynna sporten.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar