Detta i form av fem tjejer från IBF Älvstranden. Freja Wikström, Ella Kroon, Karolina Johansson, Elvina Turujlia och Eja Mårténfanns med i Chodovs lag när turneringen skulle spelas. – Det hela började med att vi mötte varandra i gruppspelet i Prague Games där vi förlorade efter en jämn match. Efter matchen var vi båda lagen överens om att vi skulle mötas igen i finalen, vidare under turneringen möttes vi utanför Hamr Hall och körde gemensam uppvärmning med ”follow the leader” och Macarena. I finalen lyckades vi vinna mot dem och hela Prague games 2019. Efter det började vi snacka med spelare från deras lag via sociala medier och vi fortsatte hålla kontakten och under Gothia Cup 2020 kom två spelare från deras lag hit och spelade med oss och där vi lyckades vinna även den turneringen. Efter Gothia höll vi kontakten med dessa spelare, och sedan när corona kom så var det lockdown i Tjeckien och en av spelarna som var med oss under Gothia fråga om det var möjligt att tillfälligt flytta till Sverige i en och en halv månad för att träna med vårt lag. En av lagets familjer öppnade upp sitt hem och stod för sovplats och mat under perioden och gjorde vistelsen möjlig, säger tjejerna i ett gemensamt svar.
Föreningarna har emellan sig haft ett utbyte där det även fanns en tanke åt motsatt håll. – Under perioden då en av de tjeckiska spelarna var här och tränade med vårt lag så pågick en dialog mellan klubbarna om att göra saker tillsammans under Prague Games 2021. Och då svenska lag inte hade möjligheten att åka ner och spela Prague games så fick vi frågan om att åka ner och spela med deras tjeckiska lag så vi skulle kunna träffas.
Det har inte varit några problem eller omständigheter med hela upplägget?
– Sedan 2019 har ett antal dialoger förts i samband med olika initiativ för att besöka varandra för träning och matchspel i olika former. Under hösten 2020 var Tjeckien tidigt i en lockdown och en av spelarna i Chodov var redo för att komma till Sverige för att träna och spela under november månad, tyvärr ställdes seriespelet in pga Covid-19 och smittspridningen. Så den resan fick ställas in. Det var inga problem med det praktiska kring laget mer än namn, födelsedatum och klädstorlekar. Spelarna som besökt Sverige känner oss väl som personer och spelare och deras tränare har kollat in våra matcher på vår Youtube kanal så han kunde se hur vi spelar och våra styrkor som innebandyspelare.
Trots att man var där under en relativt kort tid, så hann man med en hel del under den veckan man väl var på plats. – Vi var sammanlagt där i en vecka. Vi kom ner på söndag kväll till familjen där vi fick bo under cupveckan. Med tre dagar innan cupen började, så vi hann både träna och spela träningsmatch mot Start 98 och Bulldogs Brno och ha lite teambuilding aktiviteter. Redan innan den första träningen så hade deras tränare skickat en genomgång på deras spelsätt och vilka förväntningar de hade, fredagen innan nedfärden hade vi ett videomöte med deras tränare för att bekanta oss så vi var förberedda redan innan.
Hur nöjda är ni med turneringen och resultatet i sig?
– Vi åkte såklart ner till Prag med inställningen om att vinna, men tyvärr så åkte vi ut i kvartsfinalen i A-slutspelet mot det Bulldogs Brno som senare vann Girls16. Alla matcher spelades i Hamr Hall 1-4 och de planerna är mindre och publik var inte tillåtet vilket var synd. Andra arenor var öppna för publik vilket gjorde det möjligt att få se andra lag och matcher som är en viktig del av en cup. Sammanfattningsvis så tycker vi att vi gjorde en bra presentation utifrån de förutsättningar vi hade. Vi fick inte med oss någon guldmedalj tillbaka men många fantastiska upplevelser och nya vänner för livet.
Vad skulle du säga är den största skillnaden mellan svenska och tjeckiska spelare?
– Den största skillnaden vi fem tjejer märkte var att de tjeckiska spelarna kommit längre mentalt sett. Där nere fokuserar det mycket mer på bra lagkänsla, peppning, stöttning och att ge allt ända tills slutsignalen trots att man kanske ligger under. Det är väldigt mycket positivitet både på plan och utanför. Efter varje match tar dom med sig vad som gick dåligt och försöker istället se det som ett sätt att utvecklas som innebandy spelare. En annan skillnad var att spelet här i Sverige går mycket snabbare, och både skott och teknik är på en ”högre” nivå här i Sverige. Det vi märke mellan vårt lag i Sverige och laget vi spelade med i tjecken är att här har vi fokuserat mer på grunderna och tekniker redan i tidig ålder, medans laget i Tjeckien fokuserat mycket på taktik och spelsätt redan från liten ålder.
//Rasmus
Kommentarer
Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.