JAS-bloggen
Intervjuer

Tränarprofilen bedömer VM: ”Vi har för bra spelarmaterial för att rulla hörn”

Efter att bloggen har släppt två inlägg så kommer det nu en utomstående röst. Vi pratar om Anton Olofsson, Visbys nya tränare som fått sin chans att ge sin bild.

Olofsson som under flera år jobbat med Lerums 02-kull och har därmed bra koll på de spelarna som var aktuella – spelare han både tränat och ställs emot. – Jag skulle säga att 02/03-kullen är riktigt stark med många riktigt bra spelare. Om man jämför med Finland och Tjeckien så tycker jag Sveriges urval är betydligt bättre kontra dessa två”rivaler”, Schweiz ligger långt fram spelmässigt men har kanske inte samma breda urval på riktigt bra spelare som Sverige, Finland och Tjeckien är min uppfattning, säger Olofsson.

Jakten på guldet var mycket av snacket inför och Olofsson håller med om att den aspekten är oerhört viktig. – Jag tycker Sverige ska vinna guld varje mästerskap, givetvis är det höga krav men samtidigt med förutsättningar och material som finns så tycker jag ändå det är en rimlig förväntan.  Om man ser över tre mästerskap ska Sverige vinna guld minst 2 gånger för att det ska vara ett godkänt resultat är min högst personliga åsikt.

Gruppspelet – tre raka vinster där den mot Schweiz kanske imponerade mest. Vad är din åsikt kring gruppspelet man gjorde? – Sverige vinner dessa matcher på individuell skicklighet skulle jag säga, jag tycker inte att spelet med boll är tillräckligt bra men med den individuella skickligheten som finns så vinner man dessa typer av matcher oavsett.

Semifinalen mot Tjeckien är den mest omtalade matchen – dels på grund av att det blev förlust, men även för att en del oväntade val gjordes i laguppställningarna. Åtminstone oväntade val i mångas ögon utifrån. – Man kan ju alltid diskutera lag och trupputtagningar, men varje tränare tar ju alltid ut det lag man tror mest på och det är ju ofrånkomligt. Det laget i sig kan ju alltid vara helt unikt gentemot vad någon annan tycker.  Spontant tycker jag att om man släpper 4 mål mot Tjeckien så ska man vinna matchen men återigen så kommer jag tillbaka till att Sverige är för dåliga i spelet med boll, om det beror på att det inte finns några tydliga riktlinjer i hur vi vill spela eller att spelarna inte lyckats ta till sig det låter jag vara osagt, men jag tycker vi har för bra spelarmaterial för att rulla hörn och leva på individuell skicklighet över ett mästerskap.

Det blev en bronspeng till sist. Bloggen var inne på att bronset firas för hårt i det här fallet. Vad tycker du om det? – Man kan väl se det som man räddar hedern någorlunda i behåll genom att ta en bronspeng men samtidigt är det ofrånkomligt att om Sverige inte vinner guld så är det ett misslyckande, framförallt om man inte ens tar sig till final.

Om vi ser till turneringen i stort så gick ju en del fel. Vilka punkter skulle du vilja berörs som de största som stjälpte oss totalt? – Jag tycker att spelet med boll var för dåligt. Sverige är spelförande stora delar av matcherna och har många skickliga spelare, men som man får ut väldigt lite i den delen av spelet gentemot vad man borde få av materialet man har.

Bloggen har diskuterat en del kring ”ansvaret”, vem som har det och vem som egentligen borde kliva ta på sig när det väl stormat. – Huvudansvaret ligger alltid på ledarstaben, det är ofrånkomligt. Dem är anlitade för att Sverige ska vinna guld. Med tanke på att det vart lite speciella förberedelser med tanke på pandemin så tycker jag det är märkligt att man inte satsar på redan befintliga kombinationer som fanns i truppen. Tillexempel byggt en femma runt RIG-spelarna och en femma runt Lerum-spelarna som ändå spelat ihop sista tre åren. På så sätt tror jag man enklare kunde skapat ett bättre spel med boll framförallt istället för att bygga något nytt från scratch utan att ens testat det under match.

Sett till att det bara blev ett brons – är nu så att vi istället ska acceptera att jaga Finland och Tjeckien? – Nej, jag kan köpa att vi ska jaga/kampera mot Finland men att Tjeckien kommit kapp och förbi oss tycker jag inte är sanningen. Det är guld som gäller och ingen annat.

Vad hoppas du vi får se för förändringar inom svensk innebandyn för att ge oss bättre förutsättningar?

– Jag tycker att RIG och NIU har gräddfil inom svensk innebandy och det är nog en del i problemet. Jag tycker landslagsverksamheten ska vara mer självständig. Med det sagt så sker det jättemånga bra saker på RIG och det finns även flera bra NIU-skolor men det finns även flera NIU-skolor som inte är så bra som det låter utåt och det tycker jag skapar en snedvriden bild i många fall. De bästa spelarna ska spela i landslaget oavsett om man går på NIU/RIG eller ej. Samma sak gäller ledarstaben, de mest lämpade ska ha uppdraget oavsett om man jobbar som elektriker eller arbetar som NIU/RIG-instruktör.
För tydlighetens skull så säger jag inte att ledarstaben som var nu var fel utan jag vill trycka på resonemanget.

En ny stab är ju på plats. Vad tror du deras viktigaste faktorer blir att införa i spelet? 

– Att skapa ett tydligt sätt hur vi vill spela med boll och hur vi ska vinna matcher utav egen kraft. Vi ska kunna styra tempo och matchbild efter egen önskan oavsett motstånd.

En bonusfråga – hur hade ditt lag mot Tjeckien sett ut? 

MV: Lindblom

1:a Nyström O Johansson N Johansson Hemmingberg Ekström

2:a Wiggur Lövenfors Jacobsson Erol Erheden

3:e Theorin Carlsson Bergkvist Wiklund Eriksson

Extra: Ödman, Hammarstedt, Dahlberg Demir, Casper Nilsson

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar