JAS-bloggen
Okategoriserade

Livbojen som sjönk – ge 02:erna ett år till!

Den frustrationen som funnits runtom i Sverige bland innebandymänniskor de senaste månaderna, men framförallt veckorna har varit enormt. På olika sätt, men främst riktad mot samma sak. Vad händer egentligen och hur?

Scenario A, B, C och D ströks. Ytterligare ett nytt togs fram för att slutföra JAS, en livboj deluxe för att få det att avslutas där jag främst tror att det handlade om att försöka spela klart något för att det inte ska få påföljder nästa år, att man ska tvingas agera.

Upplägget var ett cupupplägg, men frågan är hur genomtänkt det egentligen var? Första omgången skulle spelas 10-16 maj, men trots det så fanns det redan då regioner som hade restriktioner som gällde fram till 17:e maj. Hur fan är det ens tänkt att det ska genomföras då? Jag hörde även redan då att drygt ett 20-tal lag minst hade bestämt sig för att inte närvara vid en återuppstart, ett antal som säkerligen fortsatte öka.

Så kom regeringens besked – restriktionerna förlängs i hela landet till 17 maj. Nattsvart – scenario livboj sjunker det med och vad fanns det egentligen kvar att vinka på? Missförstå mig rätt här – jag vill till varje pris egentligen att JAS ska spelas, att turneringen ska få en segrare och att vi efter bedrövelse efter bedrövelse skulle få uppleva en liten strimma av glädje och hopp. MEN vi ska inte göra det på bekostnad av en hög smittorisk när vi har en oroväckande kurva, ett kärvande vaccin och att det kan leda till något som får längre konsekvenser – jag är smart nog för att inse detta. Beskedet från svenskan borde kommit i fredags när regeringen gick ut med beskedet. Stäng ner och ladda om. Om inte ens livbojen funkar, vad kan fixa det då?

Men VARFÖR har man då ambition att fortsatt genomföra både USM16 och DJ18SM under slutet av maj? Upplägget där skiljer ju sig med en ”cuphelg” men om det är det som det faller på så kunde man säkerligen gjort ett snarlikt även med JAS.

Sak samma – beslutet är taget och i JAS-situationen så är det trots allt rätt. Det viktiga är vad som sker nu? För tjejerna så är problemet ”löst” då man höjt åldern och de födda 2003 kommer automatiskt få ett år till vilket känns rätt och perfekt. Dels att man då höjer åldern som samtidigt ger chansen för 03:erna.

Men för killarna? Det enda jag anser är rätt är att höja åldern med ett år. Det behöver inte vara någon permanent lösning, men för EN säsong. Låt killar födda 02-03 vara äldst nästa år och spela 04:erna året därefter.

01:erna fick ingen chans säger någon? Nej absolut, men samtidigt så missade dom ”bara” sitt sista playoff. Spelarna födda 2002 har gått miste om drygt 1,5 JAS-säsong vilket känns oerhört tufft. Att få avsluta sina sista juniorår på det sättet är något som vi kan åtgärda. Som sagt – vi höjer åldern under EN säsong. Vi låter spelarna födda 2002 och 2003 göra sina sista JAS-säsonger nästa säsong och hoppas att den går att genomföra till fullo. Problemen? Finns dom?

Att 02:er redan nu gjort klart med ny klubb inför hösten (T.ex. Oscar Johansson, Emil Jacobsson och Emil Ödman) vilket gör att de inte är tillgängliga för sina gamla klubbar – Absolut, men ska vi verkligen se problemen i det här eller enbart lösningar? Låt de spela JAS i sina nya klubbar då om de vill, både FCH och JIK får förstärkningar och det kanske gör JAS-serierna än mer intressanta. Vill spelarna själva inte representera sin nya klubb så har man säkerligen gott om andra som vill ha chansen – jag tror inte på någon dispenslösning att man ska spela JAS hos klubben man var föregående säsong. Det blir alldeles för komplicerat, både planeringsmässigt och även rent med licenser och ha koll på alla spelare hit och dit.

RIG:et drabbas då de ej kommer ha spelare födda 2002 att tillgå – Absolut, men samtidigt har man Sveriges bästa urval på spelare födda 2003, 2004 och 2005 och har kvalité nog att hävda sig i en JAS-serie, allt annat är skitsnack.

Lag kan bli söndertoppade – Nja, jag tror snarare det är så att många spelare födda 2002 gör sina val för att de vill ha rätt nivå på sitt seniorspel och därmed istället kommer bli mer spridda runtom i landet. Vissa lag kan bli bättre, men jag tror inte något lag sätter det i spel fullt ut och börjar värva hysteriskt med 02:er. Det tror jag inte. Därför ser jag absolut ingen problematik med detta på det sättet.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar