JAS-bloggen
Listor

Målvakterna som försvann: ”Var en potentiell landslagsmålvakt”

Genom åren så har vi fått se flertalet unga, duktiga målvakter ta sig fram genom JAS-serierna eller DJSM. De har briljerat, agerat väggar och räddande änglar och hyllats många gånger om för att kunna ta nästa kliv. Alla kurvor gick dock till sist inte spikrakt uppåt, utan flera av dem har därefter valt av olika anledningar att sluta eller trappa ner sina satsningar. Nedan har ni ett gäng av dem som idag är mer anonyma.

Philip Neogard, IBF

Klubbar: Örebro SK, Axbergs IF, IBF Örebro, Warberg IC

Ålder: Född 1994

Kommentar: Neogard som var en av framgångsfaktorerna när Örebro dominerade i JAS. U19-landslaget, ett JVM-guld och flyttlasset gick till Warberg. När han spåddes en lysande framtid, en potentiell A-landslagsmålvakt så blev det istället bara en säsong i SSL innan han la hjälmen på hyllan.

Neogard säger: I samband när jag flyttade hem så opererade jag knät och jobbade mycket kvällar/helger. I kombination med att jag kände att jag hade tappat väldigt mycket och inte skulle få ihop det klassiska livspusslet så valde jag lägga karriären på is ett tag just där och då. Tiden gick och jag hittade andra intressen som jag prioriterade och därför blev det aldrig någon comeback. Men vem vet, vi kanske ses i någon hall någonstans.

Julia Falk:

Klubbar: Tyresö Trollbäcken, RIG Umeå, Warberg IC

Ålder: Född 1999

Kommentar: Falk som stod för imponerande insatser i SDF-SM och gjorde sig tidigt ett namn som en av de mest lovande målvakterna. Flyttlasset gick till RIG och efter tre års studier så fanns det massvis med alternativ. Valet föll på Warberg där hon nu även är sambo med en annan målvakt som trappade ner, Tobias Jernsand. Skadorna kom dock krypande och det blev bara en full säsong i SSL under 19/20 innan Falk bestämde sig för att lägga ner elitsatsningen.

Falk säger: Det var helt enkelt så att motivationen försvann i samband med långdragna skador som avlöste varandra.  Jag kände då att det fanns annat jag hellre lägger min tid på om det inte känns 100% rätt.

Jonas Wängefors:

Klubbar: Husqvarna IK, Jönköpings IK, Hovslätts IK, Mullsjö AIS (Dubbellicens)

Ålder: Född 1997

Kommentar: Wängefors som tog sig fram samtidigt som Jönköping verkligen dominerade på ungdomssidan. Med sin energiska, hetlevrade och offensiva spelstil så passade han perfekt in i laget då han kunde agera matchvinnare när Jönköping styrde och ställde oftast där han konkurrerade med Robin Ek. Var och kände på U19-landslaget med både Bosön och Finnkampen, men valde sedan Hovslätt för att få seniorspel på en bra nivå och kombinerade det med dubbellicens till MAIS under någon säsong. Säsongen 17/18 blev den sista, en karriär som innehöll mycket framgångar trots den korta tiden.

Wängefors säger: Jag valde att lägga av med innebandyn pga motivation. Ungdom/Junior karriären var så himla kul att få uppleva. Att få tävla om seriesegrar, cupguld, SM-guld fick en verkligen att prestera på topp i många lägen. Man fick en känsla av lagkamrater,motspelare och media att laget man spelade i (Jönköpings IK) var ett lag många ville vinna mot. Efter några år i allsvenskan (Jönköpings IK) samt i Div 1 ( Hovslätts Ik) fick jag tillslut en känsla av att innebandyn inte är lika kul längre. Jag fick känslan av att sporten stod stilla och valde därför att lägga hjälmen på hyllan och istället lägga tid och energi på privatliv och studier.

Sanna Mangs:

Klubbar: Nykvarns IF, Husqvarna IK, Östra SK Jönköping, FBC Kalmarsund

Född: 1998

Kommentar: Mangs som började sin karriär i Nykvarn hamnade sedan i Jönköpingstrakerna på grund av studier på Sandagymnasiet – ett klart styrkebesked att komma in där. Hann med två SDF-SM och presterade så bra att hon till sist hamnade i Kalmarsund. Väl där blev det tre säsonger, en i SSL och två efterföljande i Allsvenskan.

Mangs säger: Anledningen bakom att jag la av var nog till störst del att jag kände mig färdig och ville prova på något nytt. När man inte längre finner glädje i att gå till träningen så vet man att de va dags. Idag har jag helt bytt spår och kör triathlon vilket jag älskar!

William Wanhainen

Klubbar: Nykvarns IF

Född: 1999

Kommentar: Var ”Nyken” trogen karriären igenom och sparades främst med William Ryderling under junioråren. Var en del av den framgångsrika kullen som växte fram och som till sist kröntes med ett USM-guld samt att han briljerade under SDF-SM. Hann med två seniorsäsonger, en i division 1 och en i Allsvenskan, men bestämde sig sen för att lägga av.

Wanhainen säger: Det handlade främst om att motivationen tagit slut, pga. att jag börjat plugga och har mycket i skolan, men också för att jag inte kände samma träningsglädje längre. Är det inte kul att träna, är det svårt att bli bättre och prestera på topp.

Amie Nilsson

Klubbar: Hofors IBK, Sandvikens AIK, RIG Umeå IBF; Team Thorengruppen SK, IBK/IBF Dalen

Född 1997

Kommentar: Nilsson som bland annat spelade SDF-SM för både 15 och 17-åringar samma år, något som alltid imponerar och visar kvalité, där det faktiskt blev ett silver bland annat. Om jag inte räknar fel har Nilsson totalt spelat fem stycken SDF-SM för sitt Gästrikland. Hon belönades med en plats på RIG och efter de tre åren där så blev det en halv säsong i Allsvenskan med Thorengruppen innan SSL med Dalen väntade. Efter ha varit reglad i 46 matcher i SSL trots sin unga ålder med en del skador, så la hon hjälmen på hyllan efter säsongen 19/20.

Nilsson säger: Jag slutade med innebandyn delvis för att prioritera karriär. Sen drabbades jag av skador de två sista säsongerna jag spelade, så skador blandat med lite speltid och jobb är anledningen till att jag la av!

Fredrik Stach

Klubbar: Huddinge IBS, FBI Tullinge, Lillån IBK

Född: 1996

Kommentar: Hann med att göra tre SDF-SM för Stockholm och var en av de bidragande faktorerna att Huddinge nådde Innebandyfesten under 96-året. Var med Huddinges A-lag vid tidig ålder och testade sedan Lillån en vända innan det blev Stockholm igen. En målvakt som ständigt var me di U19-snacket med bland annat Martin Stolt och Patrik Bylund. Spelar fortfarande, men på en låg nivå vilket är synd då Stach hade potential att ta en förstaspade i någon av de Allsvenska klubbarna i Stockholm.

Stach säger: I mitt fall så slutade jag för att tiden inte riktigt hann till. Var tight mellan jobb och träning, hann inte äta eller sova ordentligt, vilket jag tyckte inte gav mig de resultaten jag strävade efter. I dagsläget spelar jag med Huddinge i div3 – så jag har inte lagt av helt. I mitt finns det mycket på målvaktssidan som behövs utvecklas, vilket vi tillsammans i föreningen håller på att utveckla för att kunna ge våra keeprar de bästa möjligheterna.

Lisa Thunell:

Klubbar: IBK Göteborg, Partille IBS, FBC Lerum, Pixbo Wallenstam IBF

Född:1997

Kommentar: Målvakten som gjorde sig känd som relativt liten, men reflexsnabb och ett utkast som blev ett offensivt hot. Provade på lyckan i flera klubbar och tog bland annat ett USM-brons med Lerum. Hade kunnat gå ännu längre i sin karriär, men valde att lägga hjälmen på hyllan.

Thunell säger: För mig var det lite olika anledningar som ledde till beslutet att sluta spela innebandy. Motivationen hade väl gått upp och ner ett tag (som den kan göra), men i slutändan ville jag helt enkelt göra andra saker i livet. Ville prioritera min tid annorlunda och då var det dags att släppa taget. Bytte innebandylivet mot vanlife med frugan. Har verkligen inga planer på en comeback, men blickar tillbaka med kärlek och kommer alltid älska innebandy!

Simon Olofsson

Klubbar: Rasbo IK, Storvreta IBK

Född: 1999

Kommentar: En oerhört duktig och atletisk målvakt som trädde fram när Rasbo ville blanda sig i lite under JAS-tiden. Hann med två SDF-SM för Uppland och fick även chansen med Storvreta där han på sikt kunde blivit en potentiell etta. Valde dock att sluta med elitsatsningen och nu är frågan om vi får se han någon mer gång?

Olofsson säger: Anledningen till att jag slutade med innebandyn var att jag efter studenten började plugga juridik. Första året försökte jag dock kombinera plugget med SSL-spel i Storvreta, men det blev helt enkelt för mycket för min del. Så efter den säsongen valde jag att satsa på karriären. Nu i efterhand tycker jag att jag valde rätt, även om det händer att jag saknar innebandyn. Mest av allt saknar jag faktiskt JAS-åren med moderklubben Rasbo. Då andades man innebandy!

Jakob Forsberg

Klubbar: Lillån IBK

Född: 2000

Kommentar: Var den sista utposten i den duktiga 00-kullen som många trodde kunde återupprepa 97:ernas bedrift att gå hela vägen till Festen. Riktigt så blev det aldrig då man föll i playoff och även om Forsberg fick chansen på Bosön t.ex. så blev det aldrig lyftet för motivationen. Trots möjligheter att på sikt ta förstaplatsen i Lillåns kasse så valde han efter ett par år i A-truppen, att lägga av helt istället.

Forsberg säger: Anledningen till att jag slutade var just bristen på motivation. Var uppe i Lillåns A-lag i tidig ålder och la extremt mycket tid på innebandyn fast jag inte fick så mycket speltid i div.1/allsvenskan (vilket ändå var förståeligt), detta påverkade troligen motivationen. Efter Bosön och juniortiden var över kände jag att jag ville prioritera andra grejer än innebandyn. Efter jag la hjälmen på hyllan spelade jag lite utespelare i Lillåns div.3 lag men även klubban är lagd på is nu.

Christian Dahl:

Klubbar: Bergs IK, Linköping IBK Ungdom

Född: 1999

Kommentar: Kom fram i Bergs duktiga 99-kull med bland annat Liedberg, Westerdahl och även Hovlund till viss del. Skördade stora framgångar med klubblaget framförallt där man bland annat vann Newbody Cup som det då hette, men valde efter säsongen 17/18 att lägga av när seniorspelet på riktigt närmade sig.

Dahl säger: Anledningen till varför jag slutade var en blandning mellan bristande glädje för sporten då kompisar började spela i andra lag/divisioner, samt att jag vart pliktad till försvarsmakten efter studenten. Såg då detta som ett tillfälle att lägga hjälmen på hyllan

Fler målvakter som slutat/trappat ner av olika anledningar:

Tobias Jernsand

Oliver Skog

Viktor Bagi

Beverly Smedenäs

Viktor Fredriksson

Adam Hedin

Carl Amberntsson Hedlund

Patrik Bylund

Sophia Lundmark

Philip Hyson Hörne

Sophie Brundin

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar