JAS-bloggen
Intervjuer

Storyn om ”den lilla föreningen med stort hjärta”

För de som inte är superinsatta kan man tro att Ledbergs IBF har haft en stor verksamhet under lång tid sett till att man nosar på topplatser i division 1, gör fina resultat i JAS och USM och får fram många intressanta spelare som bland annat återfinns på RIG och i Falun. Faktum är att historien bakom är kortare än så.

Ledbergs innebandysektion grundades 1997 då ett gäng killar ville spela och behövde en förening. Ledbergs IF bedrev då fotboll sedan lång tid tillbaka och även dragkamp. Innebandyn hamnade under samma flagg som övriga sporter fram tills år 2016. Då bestämde man sig att innebandyn i Ledberg, det lilla området väster om Linköping, skulle bli en förening under egen flagg. – Historiskt har Ledberg IF bedrivit både fotboll och innebandy inom samma förening. Fotbollen i huvudsak seniorverksamheten och inledningsvis körde innebandyn enbart barn och juniorinnebandy. Just uppdelningen senior kontra barn och juniorverksamhet samt att innebandyn önskade egen styrelse var två anledningar till att vi bildade Ledberg IBF under 2016, säger Fredrik Hemmingberg som är en av de föreningens ledande pjäser under de senaste åren.

Mellan åren 1997 och 2016 så var inte verksamheten alls lika strukturerad och hade en annan inställning och approach till sporten. – Åren innan från 1997 så startade man upp lag lite då och då när ett behov dök upp, ingen gemensam och utpräglad målsättning utan fotboll och innebandy parallellt i liten skala.

Det är efter 2016 som den stora resan har skett – man anmälde ett seniorlag i Östergötlands division 3 och gjorde även debut i JAS-sammahang med sin både spetsiga och breda kull med spelare födda 2000. – Inledningsvis var målsättning bygga en verksamhet med en miljö som utvecklar och utbildar unga innebandyspelare. Just då var JAS en lämplig nivå på juniorsidan och våra killar födda 2000 blev stomme i vårt första seniorlag som startade i division 3.

Till den satsningen så anslöt en drös med spelare. Från Bergs IK kom t.ex. Sebastian Gustafsson, Malte Tjerngren och Eric Sääf, från KFUM Norrköping kom Felix Karlsson, Robert Cheeseman från Finspång och Elias Forsén flyttade från Nykvarn. –  Det var i samband med att vårt 00-lag i Berg lade ner så gjorde Ledberg den där satsningen med att starta ett JAS-lag och även ett senior lag där stommen skulle vara 00er. De hade ett väldigt bra lag då och satsningen kändes seriös och därför blev valet att byta dit, säger Gustafsson om sitt val.

Det unga A-laget som till stor del enbart bestod av spelare födda 2000 lyckades till sist nå 38 poäng, vilket gav en tredjeplats och därefter ett lyckat kvalspel slå ut Mjölby i sista rundan. Efter en jämn förstamatch med resultatet 5-5, så pulvriserade man motståndet i returen med att vinna med hela 2-16 på bortaplan. Visste man att man skulle vara så bra? – Svårt att säga, vi visste att vi hade ett väldigt bra junior lag. Men det var svårt att förutse hur det skulle gå eftersom vi inte hade testat på seniorinnebandy tidigare.

När man sedan klev in i division 2 året efter så gjorde man det med en något förändrad trupp – ett par av de yngre spelarna hade valt att söka sig vidare. Filip Samuelsson återvände till Linköping och tvillingarna Ljungström valde Åby/Norrköping där de fick chansen i både division 1 och 2. Ledbergs nyförvärv som kom in hade desto mer rutin. I kassen fick man in Henrik ”Bea” Quist som hade sju säsonger bakom sig i SSL och offensivt kom duon Joakim Ström och Marcus Johansson från Linköping som hade skrapat ihop över 200 matcher i SSL  och nästintill lika många poäng. Som inte det räckte så så kom Olle Andreasson och Anton Nilsson från IBF Linköping, Olle Persson från Östra, Fredrik Anarp från Nässjö och Dennis Svensson från JIK med ett SM-guld i JAS på meritlistan bland annat. –  Målet var att så fort som möjligt bli ett etablerat division 1-lag och detta för att kunna erbjuda alla våra egna spelare en utvecklande miljö för att kunna vara ett alternativ för alla t o m gymnasiet. Vi kan säga, till vår hjälp värvade vi in ett antal äldre riktigt rutinerade killar vilket varit till väldigt stor hjälp under resan till ett etablerat divison 1 lag, säger Hemmingberg.

På bänken hade man då fortsatt Mathias Trinks till hjälp också, Trinks som klev in i slutet av säsongen innan och valde att fortsätta med uppdraget i division 2. – Det var inget svårt beslut, jag kom in efter jul säsongen innan och att köra vidare säsongen efter var aldrig någon diskussion, säger Trinks till bloggen.

Sejouren i divison 2 skulle bli kortsiktig – man hade åtta poäng ner till tvåan KFUM Norrköping och under säsongen förlorade man bara en match där man istället vann 17 och kryssade två. Att man siktade högt var det ingen tvekan om och Hemmingberg beskriver det lite ironiskt – Behövdes ingen målsättning utan med detta lag skulle min farmor kunna coacha och vinna serien. Skämt och sido, vi tog i rejält för att så fort som möjligt nå division 1 vilket var våran målsättningen, säger han.

Att Ledberg stormade genom seriesystemen och knöt till sig intressanta spelare var självklart något som gav ett eko i området och kanske främst hos stormakten Linköping IBK. Ledberg ser det dock ur ett större och intressantare perspektiv som är ack så viktigt inom vår verksamhet. – Är väl ingen hemlighet att LIBK vill ha allt ” inhouse” vilket då stör deras verksamhet när det kommer in konkurrenter på marknaden. Detta har inte påverkat oss utan enbart sporrat eftersom vi tror att ju flera vi är som kan utbilda innebandyspelare ,desto fler spelare kommer nå toppen och viktigast av allt, det finns fler alternativ vilket innebär att vi kan hålla igång, totalt sett fler spelare i vår region. Vi har aldrig för avsikt att konkurrera LIBK när det gäller deras elitverksamhet men däremot kan vi vara ett komplement och ett alternativ för några spelare på vägen mot eliten.

Ledberg har nu gjort två säsonger i division 1, där man första säsongen slutade på en fjärdeplats där man dock föll mot Värmdö i första omgången. Säsongen som var så hade man en tredjeplats säkrad när säsongen bröts och chansen om kval gick man miste om. Att Ledberg dock på sikt kan nå Allsvenskan känns inte orimligt och något som skulle gynna flera parter i området. –  Absolut, vill inte säga utmana utan vara en förening som utvecklar unga spelare strax under en elitnivå där sedan Linköping och många andra föreningar i landet kan ta vid. Vad man ska ha klart för sig så är innebandykartan större än bara Linköping. Vi har slussat vidare en handfull talanger som väljer att röra på sig och finna sin nästa utvecklingsnivå på annan ort. Konkurrensen är alltid nyttigt, kan upplevas i vissa ögon lite otäck men min uppfattning är att den allt som oftast utvecklar och driver oss framåt gör oss bättre.

Och det är inga dåliga namn man slussat vidare. Melker Hemmingberg hamnade i Falun och fick redan under sin första säsong chansen som 16-åring i Superligan trots seriens tuffaste konkurrens på vänsterflanken. Samuel Dahlberg Demir tog samma kliv och kan vara en av de som ligger närmast att få chansen framöver, där backen Charlie Engström född 2002 varit med Faluns A-lag i Prag bland annat. Philip Fox valde Växjö och kunder där under sin debutsäsong göra stort avtryck och bli en nyckelspelare, samt att Olle Hemmingberg numera är given i JIK:s A-lag. Utöver det så har man även Emrick Wiggur och Wille Malm på RIG och till den här säsongen så tog forwarden Arvid Äse flyttlasset upp och har redan under försäsongen gjort stora avtryck. Killar som efter sin gymnasietid hade kunnat vända hem och förstärka det grönvitrandiga laget som redan då kanske har nått en högre nivå. – Tror det finns stora möjligheter att några av killarna vänder hemåt. Allsvenskan skulle i fler av killarna utveckling vara en perfekt miljö. Vet att många av killarna har ett stort grönt hjärta för klubben.

Charlie Engström hann med fyra säsonger i Ledberg dit han kom från den mindre klubben IBK Mantorp. – Ledberg har betytt allt för mig, har alltid sagt det. Hade aldrig varit där jag är nu utan Ledberg. Finns många duktiga spelare i Sverige som kommer från Ledberg och jag tror alla dem skulle säga att Ledberg har betytt extremt mycket för dem.

Han går alltså in på sin tredje säsong uppe i Falun och är därefter fri att söka nya utmaningar. Att Ledberg skulle gå upp till Allsvenskan efter kommande säsong är absolut ingen omöjlighet och det skulle kunna innebära en hemkomst. – Såklart jätteaktuellt, vi har flera spelare som jag vet absolut skulle kunna tänka sig och återvända hem ifall Ledberg skulle gå upp. Tror dem har bra chanser att gå upp också, dem vann DM Guld i helgen och slog ut Åby som gick upp förra året i Ledbergs serie.

Om man ser till IBIS så ser man även att många killar inom Ledbergs verksamhet har valt att ansluta från mindre föreningar tidigare i sin karriär. Hampus Lönnström kommer t.ex från Linghem, Axel Falebrant från Hjulsbro, Emil Jacobsson från Åtvidaberg osv. Spelare som nu har flertalet säsonger i Ledberg. Det är dock ingen frågan om selektering och att välja ut guldkornen, utan Hemmingberg upplever en positiv inställning. –  Stämmer nog bara in för 00-kullen som hade hela länet som upptagningsområde. Från 01-05 vill jag säga att Linköping är upptagningsområde och från 09-14 har vi upptagningsområde Malmslätt en förort till Linköping. Upplever inga sura miner utan vi är ett alternativ bland alla andra i kommunen, säger Hemmingberg.

Inför kommande säsong så är Hemmingberg nytillsatt ansvarig tränare för A-laget tillsammans med  Johan Wiggur bland annat och man är redo för nästa kliv. – Organisatoriskt har vi en bit kvar, men rent sportsligt klara vi säkert av en nivå till inom ett par år. Viktigt att allt hänger ihop och inte går för fort men målsättningen är att nå allsvenskan inom tre år.

Vart finner vi Ledberg om 2-3 år? Det återstår att se!

//Rasmus

 

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar