JAS-bloggen
Okategoriserade

Gästkrönika – JAS dödade HJ18

Den heta snackisen under relativt lång tid, men framförallt nu under sommaren har varit kring förändringen i JAS för att motverka alltför stora slutresultat. Via en gästkrönika så har vi fått en annan syn på det hela. Vill du dela dina åsikter eller spinna vidare på ämnet? Hör av dig.

Det är Malmös JAS-tränare på killsidan, Carl-William Kullenberg, som själv spelat Juniorallsvenskan med Åstorps framgångsrika 97-kull en säsong, som nu får säga sitt. Hans Malmö som även de haft matcher som slutat med vinst i stora favör under säsongen. 

”Som det tidigare skrivits om här på bloggen har det kommit fram olika förslag på hur man skulle kunna förändra JAS för att göra det konkurrensstarka. Argumenten för att förändra JAS har varit att flertalet lag har kunnat gå igenom grundserien med skyhöga målsnitt och inte ha någon utmaning alls förens slutspelet. Det har snackats om för kval till JAS eller dubbla serier där om man vinner den lägre serien blir man uppflyttad till den högre serien osv. 

Jag vill gärna rulla tillbaka bandet lite och titta på distriktsnivå. Vad har det medfört att JAS har gått över till en dubbelmöten serie? 

Innan när JAS var en serie av enkelmöten så lades det en stor vikt på distriktet att tillhandahålla juniorserier. I det distriktet som jag är aktiv i fanns det en HJ18-1 serier och en HJ18-2 serie där båda serierna var dubbelmöten. Eftersom JAS då bara var enkel möten visste man att det var HJ18 serien som var ens primära serie och JAS var grädde på moset för lag som ville satsa mer. Att anmäla sig till JAS om man inte var ett av topplagen i HJ18-1 serien tjänade inget till då det inte var mer än 6-8 matcher på en säsong beroende på serie, och att då åka på storstryk i 6 matcher på raken ansåg många lag inte vara värt tiden. Detta gjorde i slutändan att JAS var extremt tight under grundserien då det bara var lag som verkligen vill satsa på sina juniorer som deltog och även för att en förlust kunde betyda att missat slutspel. Det gick inte att gå på halvfart i JAS.

Som vi alla vet gjordes JAS om till att bli en dubbelserie med tanken att de lag som har varit med och gjort JAS till den konkurrenskraftiga serie som det var skulle nu kunna få mötas i dubbelmöten och få mer sportslig rättvisa i och med möte hemma/borta, samt att det skulle ge de satsande lagen dubbel så många svåra matcher att utvecklas i.

Men nu i efterhand kan vi ju se att detta inte var fallet. För vad hände när JAS gick över till dubbelmöte på distriktsnivå? Jo de bra lagen i varje distrikt såg nu HJ18 serierna som en påfrestning på spelarna som var onödig då många som spelar i JAS även spelar A-lags innebandy eller någon form av senior innebandy. Detta gjorde att de bra lagen i varje distrikt inte deltog i HJ18 längre och därmed sänktes kvalitén i HJ18 serierna landet över. 

Okej så vad gjorde du nu om du var ett tidigare mitten lag i en HJ18 serie där du tidigare har fått möta de bättre lagen i distriktet två gånger om året och få din matchning? Jo du börjar titta på JAS serien och ser att det är dubbelmöten, du får möta bra lag och även möta lag från andra distrikt. Låter rätt bra va?

För de tidigare mitten lagen blev detta en dröm förändring, men för topplagen innebar detta en massa matcher som bara ska spelas av med vinst. 

Så där är vi idag. Topplagen förespråkar nu att förbundet ska göra om serierna så att man slipper möta lag som bara är slagpåsar. Samtidigt som HJ18 serier landet över lider. 

Personligen har jag inget emot att möta dessa slagpåsar till lag, i min åsikt är det bra tillfällen att slipa på olika taktiska bitar samt ge olika spelare chansen att ta en plats i laget. Men sen förstår jag också de som klagar och vill ha förändring. 

Så vad tycker jag då ska ske. Inget förändras så länge JAS är en dubbelmöte serie och fri anmälan. Men som jag ser det är den enda lösningen att vi går tillbaka till en enkelserie så att vi tar bort incitamentet för de sämre och mindre ambitiösa  lagen att anmäla sig. Detta skulle åter ge liv till distriktens junior innebandyn och HJ18 serierna. Att gå vägen med två serier och kval osv tror jag inte är rätt väg då vi riskerar att inte ge de bästa lagen varje år chansen då klubbar kan ha väldigt stor varians från år till år på sina JAS lag. Att ha två serier skulle bara leda till att de bra spelarna i klubbarna som inte ligger i högsta serien byter lag till de lag som ligger i högsta serien i JAS. Detta sker redan i stor utsträckning i de större städerna och kommer bara förvärras vid en eventuell delning av JAS serien.”

Håller du med? Vad tycker du? Om du vill skriva en gästkrönika, tycka till om något eller dylikt så hör av dig så försöker jag lösa så vi kan få till ett sjysst upplägg.

Ett stort tack till Carl-William Kullenberg för sin medverkan. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar