JAS-bloggen
Okategoriserade

Ett nytt kliv bakåt – varje match blir mindre viktig när förkvalet gör intåg

Ibland känns det som att gå i en ständig uppförsbacke, oavsett vad man gör eller försöker påverka så kommer vi aldrig riktigt framåt och om vi gör det så går det långsamt. 

Under flera säsonger har jag försökt påtala åtgärder och förändringar som skulle kunna genomföras för att vi både på kort och långt sikt skulle kunna få Juniorallsvenska som är bättre, mer attraktiv och som utvecklar mer. Den diskussionen grundade sig mycket i att vi i U19-sammanhang tappade mycket och eftersökte en förändring där man kunde tillgodose en klart mycket tuffare miljö för de som tillhörde toppskiktet för att kunna förbereda oss bättre för det internationella tempot. 

Utöver det kan jag tycka att enkla saker som att liverapportering i samtliga matcher borde vara ett tvång och annars innefatta en lägre böter. Det är för oss som försöker bevaka ett måste och ett underlättande verktyg. 

Nu efter att säsongen avbröts abrupt på grund av coronaviruset så trodde jag att förbundets nästa utskick på förändring skulle kunna innehålla att man valt att höja åldern ett år för att ge alla 01:er chansen (02 på damsidan), att alltså se säsongen som var som ”nollställd” nästan med andra ord. Det skulle på ett sätt kännas rätt sett till hur den här säsongen avslutades. 

Nej, nej, istället kom beskedet att man till nästa säsong väljer att i varje grupp genomföra en typ förkval med lag 1-4, där jag antar att 1:an möter fyran i ett enkel/dubbelmöte och 2:an vs 3:an gör samma sak. Där man sedan får fram två lag som avancerar till playoff. Då ställer jag mig bara frågan.  VARFÖR?! Finns det någon som efterfrågat det här och önskat det från distrikten? Ja det måste det ju ha funnits, annars känns det som en konstig åtgärd från förbundet där man isåfall inte involverat de som de faktiskt handlar om i själva beslutet. Ett liknande upplägg har ju provats i killarnas K-grupp i år och i damernas A-grupp tidigare, där jag har svårt att säga om rätt effekt verkligen inträffade. 

Så vad är det positiva? Att varje match inte blir lika ”viktig” och att lagen har råd att vila sina toppspelare med mycket tid i benen, det ser inte jag som positivt. Förstå mig rätt – jag vill absolut inte att någon blir skadad på grund av en överansträngning som ligger som bakomliggande orsak. Men jag vill absolut se toppspelarna spela så många matcher som möjligt, det vill jag! Redan i dagens system så kan lagen vila spelare då den fria anmälan gör att alldeles för svaga lag får deltaga och att topplagen kan ställa över 6-7 spelare och ta tre enkla ändå. Det nya beslutet gör bara att detta kan öka. Falun kan vila sina spelare, komma fyra och sen trycka in fullt lag och fullständigt mosa övriga lagen i gruppen oavsett motstånd. Det kunde hänt denna säsongen. 

När jag la ut frågan på Twitter så var just den orsaken som några såg som viktig och vinnande ur beslutet. Att det skulle bli mindre enskild hets kring vissa matcher och att det därmed inte skulle vara lika avgörande, samt att lag skulle kunna vila sina spelare så att de matchas på lagom mängd. 

JAS ska vara det mest spektakulära på juniorsidan som vi har (tillsammans med SDF-SM), men hur ska föreningarna kunna sälja arrangemang, locka folk, få ungdomarna i föreningen att sluta upp och kolla på sina förebilder, om det slutar med att de enbart behöver spela 4-5 matcher på en säsong för att vara garanterade playoff? Är det dit vi vill? Visst, vi får en förkvalsmatch, men hur intressant känns den? Vi vill ju att det ska vara heta matcher så ofta det går, att snacket ska gå innan. 

Jag röstar fortfarande för en ”A” och ”B” Juniorallsvenska där man får kvala in sig, precis som förslaget jag skrev för ett par år sedan. Det skulle kanske innebära färre matcher för att säkerhetskälla kvalitén, men det är FÅ spelare som enbart har Juniorallsvenskan som sin enda miljö utan många kompletterar det med någon annan serie, oavsett om det är seniorinnebandy eller pojklagsserier i någon form. Har föreningen det i åtanke när säsongerna börjar, att JAS-serien innehåller färre matcher så har jag svårt att se att någon spelare skulle hamna i kläm med för lite matcher och matchning.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar