JAS-bloggen
Intervjuer

Siktar på en playoffplats efter nyförvärven – söker dock mer: ”Har en riktigt bra miljö”

Vi gör ett litet djupare dyk i en Göteborgsförening och ser över årets säsong, vad som väntas och vad man har för planer i föreningen framöver samt till våren.

Mölndalefter som gärna ser tillbaka på säsongen 16/17 när man slog Höllviken i playoff 1 för att sedan pressa storfavoriten Lindås i två perioder i playoff 2 hemma i Aktiviteten. – Ja, den säsongen var magisk. Framförallt minns jag de matcherna i slutet när det började dra ihop sig inför slutspelet. Vi slog Warberg och Pixbo de sista två matcherna och till sist blev det en riktig rysare då Lindås och Pixbo skulle mötas i den absolut sista omgången. Vi lyckades knipa den sista playoffplatsen då Lindås vann med uddamålet mot Pixbo. Sedan var vi uträknade redan från playoff 1, vilket passade oss rätt bra. Matcherna mot Höllviken och Lindås i playoffmötena kommer nog ingen av de som spelade att glömma, säger dåvarande assisterande tränare Alexander Dahlström till bloggen.

Därefter har man haft två säsonger som varit tyngre, framförallt resultatmässigt där man inte kunnat hävda sig i toppen på samma sätt och haft svårare att ta poäng. – Absolut, i jämförelse med det succéåret, så blev det lite tyngre. Men vi gick tidigt in i jas med våra 02-gubbar av en anledning. Nu har de fått känna på det och vi kan förhoppningsvis växla upp de sista två säsongerna som återstår. Vi har en hel del positiva bitar från de säsongerna och såklart en del att förbättra också. Men vi är säkra på att lagen i vår serie kommer att få kämpa när de möter oss.

Nästkommande säsong är de äldsta spelarna födda 2001, där Mölndal har en stomme i sina 02:er. Man kommer spela i J-gruppen där det känns relativt öppet förutom topptippade Lindås. –  Jag tror att våran grupp är rätt jämn. Lindås kommer såklart att vara rätt vassa, men därefter kan nog alla slå alla.

Man kommer utöver möta lag som Warberg, Varla, Sandö, Lindome och Göteborg bland annat och Mölndal siktar på att nypa en av de där platserna. – Som du nämner, jag tror också att vi har en väldigt öppen grupp. Vi kommer att kriga på för att ta en av slutspelsplatserna. Det återstår att se vilka som tar den andra platsen som blir över.

Man har ett par nya spelare in i truppen, bland annat två målvakter från Pixbo samt Olle Halling från Frölunda som redan är känd då man kombinerade med just Frölunda förra året. – De nya killarna kommer att öka konkurrensen i truppen, vilket är positivt. Innan har vi varit rätt sårbara då vi endast haft en keeper, men nu har vi tre stycken som slåss om förstaplatsen. Just Olle kommer nog bjuda på en hel del goa dragningar och förmodligen lite poäng också.

En som är klart engagerad i föreningen är Joacim Holst som numera är ungdomsansvarig efter att även innehaft rollen som ordförande. Trots nyförvärven så intygar Holst att man fortsatt gärna ser att spelare av rätt karaktär ansluter. – Det stämmer, riktigt bra killar som utökar vår HJ trupp och gör att vi kan fortsätta fokusera på att utbilda spelare på rätt nivå. Därför söker vi spelare som vill spela innebandy och inte sitta på bänken, komma in i värmen och känna sig som en del av föreningen. Se det gärna som en revansch att komma till Mölndals IBF Herrjunior och visa vad ni kan och vill i en riktigt bra miljö. Vi jobbar aktivt på att bygga en struktur och träningskultur, där ambitiösa spelare med rätt driv har alla möjligheter att få träning med vårt Herrlag, spela JAS samt spela i Pantamera mot bra motstånd i distriktet. 

-Våra ledare på Junior- och Seniornivå har stor erfarenhet och jobbar tillsammans med gemensamma mål, samt delar på resurser som t ex Fystränare mm.

Mölndal är ju en av föreningarna som drabbats hyfsat hårt senaste åren när flertalet spelare t.ex. valt att lämna för Lindås bland annat. Att föreningar satsar och väljer att värva in mycket spelare kan innebära att en del andra spelare hamnar på bänken, spelare som kanske är egna produkter och som alltid varit med. Spelare som är för bra för att sitta på bänken i JAS helt enkelt. – Det är förkastligt och ett svaghetstecken att man inte tar sin ungdomsverksamhet på allvar. När man inte ger spelare som utbildats i föreningen under många år chansen att vara med i t ex Prague Floorball Games eller JAS. Man har som förening ett ansvar gentemot sina medlemmar, där man kan samlat pengar för att åka till Prag men får lämna plats till nyförvärv. Att plocka in ett stort antal spelare för att gå långt i JAS, det är alldeles för kortsiktigt och löjeväckande.  Givetvis är man inte garanterat en plats bara för att man har ”X” antal år i föreningen, men man måste i alla fall få chansen och inte bli undanskuffad. Alternativt att man som förening får anpassa målsättning efter förutsättningarna. Därför tror jag att vi på lång sikt skall ta bort det stora fokus som finns på JAS, att vi snarare kan hitta rätt samarbeten med närliggande föreningar till framtida säsonger med JAS.

Om du ser på det ni gör i Mölndal kring junior och ungdomssidan. Vilka bitar tycker ni är viktiga, vad jobbar ni med och vad gör ni bra? – Barn och unga kommer till Mölndals IBF för att de i första hand vill spela innebandy. Därför fokuserar vi på att SPELA INNEBANDY i alla åldrar av föreningen.  Mölndals IBF har som mål att skapa en träningskultur i föreningen med utbildade ledare, som intresserar sig för innebandyns utveckling och ger spelarna rätt förutsättningar. 

Föreningen arbetar efter SIU-modellen; samarbete över åldersgrupperna och fullt ut ge alla individer en rättvis möjlighet att spela innebandy efter förmåga att lyckas.

• Träna med klubba och boll i så stor utsträckning som möjligt.

• Profil med Match- och träningskläder från Erima, skapar en gemensam identitet     som syns att vi representerar föreningen.

• Rätt utrustning; hög flex och rätt längd i samarbete med Klubbhuset.

• Struktur skapar kultur och vi jobbar aktivt med organisation inom varje lag.

Vi vill att spelare skall ha möjlighet att träna med andra träningsgrupper; igenkänningsfaktorn i sporthall, skola, Mölndals Galleria och lokaltrafik är ett mervärde, som är guld värt. Allting börjar med de yngsta  ‘Vi har Världens Bästa Innebandyskola’; ”Best on court” där barn och förälder spelar tillsammans med klubba och boll! 

Man kommer även till våren välja att lansera en ny årskull i sin klassiska cup, där man nu riktar sig mot de några äldre. – Ofta har seniorlagen samma stomme från en säsong till en annan. Etablerar du dig och gör bra insatser i dina inledande matcher tyder mycket på att du kommer bli bofast under säsong. Med ett U23-lag skulle det möjligen uppstå en större och bättre konkurrenssituation med spelare underifrån.

– U23 MUC 2020 spelas i Aktiviteten 8-10 Maj, 2020 med en målsättning för spel på hög Nivå, som J20 SuperElit Hockey eller U23/21 Fotboll. Vi vill erbjuda en helg i Mölndal där unga talanger får chansen att visa vad de verkligen går för på lika villkor. Något att sikta på för innebandyföreningar efter att Innebandyfesten har passerats eller missats, ta nya tag och fortsätt utbilda spelare. Livet tar som sagt inte slut efter JAS, och ofta kan steget till seniorlaget, vara för stort. Ett mellanläge kan behövas för att skola in fler spelare snabbare och bättre, och för att Junior-spelarna ska få ett realistiskt mål att kämpa för efter JAS-tiden. Vore intressant om vi leker med tanken på att skapa en lista med U23 spelare, som sitter på bänk i SSL, Allsvenskan och Div 1.

För den som vill veta mer om cupen. När kommer det komma ut mer information med anmälning och liknande?nformation kommer att publiceras i september på http://www.muc.nu det bygger vidare på Mölndals Ungdoms Cup, som är Världens Äldsta Innebandyturnering och går in på 32’a året. MUC 2019 sattes rekord med antal deltagande lag, spelare, matcher och rosa bollar. 

MUC 2020 är det ‘Back to Mölndal’ som gäller, med ett ännu bättre arrangemang och enbart matcher i Mölndals Kommun. Utöver U23 som spelas 8-10 maj gäller följande datum: 

17 – 19 april Födda 2001 – 2007 Tävlande

25 – 26 april Födda 2008 – 2010 Kämpande.

Läs om Mölndals J-grupp här!

Foto: Roine Lundström.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar