JAS-bloggen
Intervjuer

Få bättre koll på HJ-JAS – grupp E och F!

Vi avverkar nästa två grupper, där vi finner en Stockholmsgrupp samt en hyperintressant F-grupp med många starka kandidater.

Grupp E:

Djurgårdens IF

Ekerö IK

Hammarby IF IBF

Ingarö IF

IBF Offensiv Lidingö/Älvsjö AIK

Tungelsta IF/Västerhaninge IBK

Tyresö Trollbäcken IBK

Vendelsö IK

Åkersberga IBF

Även i den här Stockholmsgruppen så ser vi ut att hitta en ganska solklar favorit, dock med en utmanare.

Ingarö kunde under fjolårsäsongen ta en tredjeplats i USM, vinna sin JAS-grupp för att sedan åka ut mot Ledberg i playoff. Det ska dock tilläggas att man har ett oerhört ungt lag där stommen är födda 2002 och att man därmed har både ett och två år till på sig. På plussidan har man nu även Lucas Wärn, Sascha Fridebäck, Hugo Svensson, Adrian Sylvan, Max Svensson och Manfred Arenander vilket ser till att man får en klart bättre bredd, men även spets. Lagets tränare sa själv i intervjun att Hugo Svensson var den bästa rightade forwarden född 2001 i Stockholm, vilket säger en del! Man har en ny ledarstab, men allt annat än en gruppseger vore konstigt. Emil Mattsson är ett mycket spännande namn att följa och Liam Åström är en poängmaskin och underhållare deluxe. Man har spelat både Falun och Prag och fortsätter att satsa hårt.

Tyresö Trollbäcken kommer bli utmanare, som även de värvat starkt i form av en Vendelsötrio. Philip Wiss, Noel Johansson och Jesper Lagemyr är samtliga spelare som deltagit i stadslag och som varit tongivande i den blåa tröjan. Wiss en teknisk och kreativ spelare, Johansson en backpjäs med bra blick och Lagemyr ett tempostarkt yrväder. Tyresö nådde ju playoff förra året och kommer inte drabbas alltför hårt av ”åldersgränsen” där lagkapten Jacob Cedervall kommer bli det tyngsta tappet. Oscar Magnusson är U19-aktuell och kommer visa sin klass här!

Frågan är då mer vilka som kan utmana? Ekerö tog en fjärdeplats förra året bakom AIK, Bele och SKälby/Tillberga och var bara två poäng ifrån. Även om Melker Klingström-Adelmor var en kugge så har man flera 01-02:er som kan göra en bra säsong i år också. Många av dem spelade en hel säsong i klubbens A-lag i divison 2 förra året och har en viss rutin. I Stockholms juniorserie så vann man herrjunior division 2 norra i ganska överlägsen stil. Axel Hansell ska spela i Salem på en dubbellicens sägs det, men JAS:en i Ekerö. Gör han inte det och står för en permanent övergång, så blir det klart tuffare för Ekerö.

Offensiv Lidingö och Älvsjö väljer alltså ett samarbete där Lidingö skrapade ihop 19 poäng förra året och slutade fyra efter Sirius, Täby och Storvreta. Philip Ehreinpreis är den klart lysande stjärnan och var säkerligen uppvaktad av de flertalet klubbar runtom i Stockholm. Älvsjö i sin tur slutade ju på en femteplats förra året, men tappar nu Adam Bertilsson på grund av ålder samt Tim Lentius till Huddinge. Det återstår att se hur samarbetet i slutändan kommer slå ut.

Åkersberga tog förra året en femteplats bakom just Lidingö. Sett till den på förhand ganska öppna tredjeplatsen så kan Åkersberga mycket väl vara där och nosa också. Man har större delen av lagt intakt sedan fjolåret och Nilbrinks tomrum blir inte överdrivet stort då han enbart spelade sju matcher förra året. Lagets sista utpost, Christoffer Ericsson ryktas vara vass och kan stänga igen!

Vendelsö har egentligen tappat sin spets rakt igenom i Sascha Fridebäck, Lucas Wärn, Noel Johansson, Philip Wiss, Leo Sagmander Kjell och Jesper Lagemyr, samt att Albin Abbate, Kevin Fredriksson och Filip Trolle är för gamla. I år ska man absolut inte ha något med playoffplatserna att göra med det laget man nu mönstrar.

Vad Djurgården och Hammarby mönstrar för lag är svårt att säga. Båda lagen hade juniorlag i herrjunior division 3B den gångna säsongen, vilket gör att omställningen kommer bli riktigt stor när man ställs mot topplagen. Oavsett vad kommer man inte ha något att göra med toppstriden om de andra lagen spelar korten rätt.

Gruppvinnare: Ingarö IF

Utmanare: Tyresö Trollbäcken IBK & Ekerö IK

Poängligavinnare: Liam Åström, Ingarö IF

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Isak Tell, Ekerö IK
  • Emil Matsson, Ingarö IF
  • Philip Ehrenpreis, IBF Offensiv Lidingö/Älvsjö AIK

Grupp F:

Farsta IBK

FBI Tullinge

Huddinge IBS

Ledberg IBF

Linköping IBK Ungdom

Nykvarns IF

Salems IF

Telge SIBK

Åby IBK Ungdom

F-gruppen känns på förhand oerhört intressant, jämn och samtidigt extremt tufft! Det är nog flertalet lag som tänkt blanda sig i slutspelssnacket, ungefär som det såg ut förra året.

Skulle jag få peka på ett lag som känns snäppet vassare så är det nog ändå Linköping. Man missade slutspelet under fjolåret med ett fåtal poäng, men mycket av truppen bygger på spelare födda 2001-2002. Niclas Jakauby, fjolårets lagkapten vid ett par tillfällen är det mest kännbara avbräcket. Man har spetsspelare i namn som Emil Lögdberg, August Forsberg, Ludwig Bäckman Forkner och Anton Gröön. Man har flera spelare födda 2002 som var med i Östergötlands lag och vann SDF-SM guld och förutsatt att man får ha truppen skadefri och intakt, då den kan bli ganska tunn, så har man goda chanser att vinna gruppen.

Nykvarn överraskade nog många förra året, då man egentligen bara hade Liam Arvidsson och Emil Yngerfors som var födda 2000 och bidrog i ett annars ungt lag. I år byts den stämpeln mot något mindre underskattning, men samtidigt har man ganska många tunga tapp. Just Arvidsson var den klart offensiva kuggen som nu lämnar 30 poäng bakom sig. Lukas Bemström, Sebastian Theorin, Viktor Hultqvist och William Törngren, samtliga födda 2003 försvinner till Falun respektive RIG där åtminstone Bemström fick en otroligt stor roll direkt med sitt righfattade hot där han spelades i t.ex. powerplay.  Även Martin Hellefors återvänder till Torshälla! Nu kommer mycket ansvar ligga på 01:erna där Oliver Mattsson, Tobias Ledberg och Oskar ska vara ledande tillsammans med Edward Ceder samt Tim Nordström i målet.

Salem har Tim Gingborg, Sebastian Thorberg, Patrik Gustavsson, Gustav Granlöf och Isak Oliasson på minuslistan bland annat, vilket är en hel del tunga tapp. Nu har man istället plockat in en del spelare födda 2001, men som på pappret inte kommer bidra med riktigt den spetsen. Vi pratar bland annat om William Aronsson från Bele samt Rasmus Ekberg från Tullinge samt en del yngre spelare från Telge där Leo Taivaloja och Lukas Nyberg är de klart mest intressanta. Mest spets hittar vi i Sebastian Offnegårdh, Theo Möllersten och Adam Piehl, samt ett par yngre spelare som Oscar Magnusson och Tobias Antonsson. I målet kommer Marcus Antonsson få axla Gingborns roll vilket är en klart intressant ersättare. Riktigt lika heta känns inte Stockholmslaget i år och man ska även ha in en ny tränare. Fortsätter man med sitt man-man spel dock så kommer nog många lag få fortsatt problem.

Ledberg är ytterligare ett lag som tappar spelare – Timmy Lindkvist, Eric Sääf, Malte Tjerngren, Isak Badic, Sebastian Gustafsson, Eddie Holgersson, Philip Fox och Robert Cheeseman är samtliga födda 2000 och som haft nyckelroller rakt igenom. Utöver det så lämnar Melker Hemmingberg, Samuel Dahlberg Demir samt Wille Malm, spelare som samtliga hade varit redo att axla mycket större roller kommande säsong, men som redan i år stått för mycket poäng för sin unga ålder. Kan man ersätta samtliga dessa tapp? Joel Ehnö, Emil Jacobsson, William Dahl och Filip Lingmerth lär samtliga få ta stora roller kommande säsong i detta Ledberg som överraskat förut. Även nyförvärvet Rasmus Mäkinen blir ett vasst tillskott. Axel Falebrant kan bli nästa intressanta spelare ur 03-kullen att följa, som redan fått chansen vid ett par tillfällen i år.

Ett lag som många på förhand tror kan utmana är Huddinge. Laget har på pluslistan Alexander Lennström och Tim Lentius. Huddinge som inte deltog i JAS förra året utan istället spelade herrjunior divison 1 i Stockholm där man tog en stark andraplats. Man har ett par starka namn som spelat stadslag med Stockholm, t.ex. Oliver Forslind, Elvis Lyttegård och Axel Frank, tre spelare som tillsammans gjorde ca 85 poäng i klubbens A-lag i division 2, ett A-lag som ändå slutade långt ner i serien. I ett par andra grupper, te.x E-gruppen så hade man säkert utmanat om en andra-tredjeplats, men frågan är hur man står sig i den här gruppen som av många uttalas som en av de tuffaste i Sverige. Återstår att se!

Telge tappar en hel del spelare till Salem, spelare som tillhör lagets mest tongivande och får nog på nytt en tuff säsong, precis som Tullinge och Farsta som dock får tillbaka Ludvig Johansson från AIK vilket är ett starkt kort.

Åby tog 19 poäng förra året i en tuff grupp, men knep egentligen enbart poäng mot lagen under sig som Telge, Strängnäs och Torshälla. Dock hade man många starka insatser och spelade bland annat två tighta matcher mot Nykvarn. Tre av lagets bästa poängplockare, Felix Karlsson samt tvillingarna Ljungström är dock födda 2000 och kommer bli tunga avbräck rent offensivt. Svårt att se att Åby kommer knipa mer poäng än vad man gjorde förra året och det blir nog på nytt i matcherna mot Farsta, Tullinge och Telge man kan ta sina poäng.

Gruppvinnare: Linköping IBK Ungdom

Utmanare: Salems IF & Ledbergs IBF

Poängligavinnare: Ludwig Bäckman Forkner, Linköping IBK Ungdom

Tre spelare att hålla ögonen på:

  • Axel Falebrant, Ledbergs IF
  • Elvis Lyttegård, Huddinge IBS
  • Oscar Magnusson, Salems IF

HÄR har ni grupp A och B!

HÄR har ni grupp C och D!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar