JAS-bloggen
Listor

12 lag som tappar kvalité nästa säsong – på grund av ålderskraven

Nästkommande säsong så kommer spelare födda 2001 i HJ-JAS vara äldst och på DJ-sidan gäller åldern 2002. Nedan har bloggen uppmärksammat 12 lag som kommer bli betydligt svagare när man tappar kullar på grund av åldern.

Pixbo Wallenstam IBF (HJ):

Har egentligen byggt sina två års senaste framgångar på 00-kullen. Visst för att en spelare som Simon Hoffman var nyttig att ha under fjolårsässongen, men 00:erna har stått för poängen och spetsen i laget. Om man ser till senaste helgen i Växjö så var det i princip samtliga spelare som startade, förutom 1 eller 2, födda 2000 och när man gick ner på folk var det enbart spelare födda 2000. Det finns 4-5 01:er som fått en del förtroende och någon 02:a, men i övrigt ser det tunt ut. Frågan är om Pixbo väljer att försöka värva ihop något eller om man tänker att på sikt låta sina duktiga 04:er växa in och kanske ta nästkommande två åren mer som mellanår?

RIG Umeå IBF (HJ):

00-kullen har varit RIG:s överlägset bästa på väldigt länge (Kanske bästa någonsin?) och har dominerat långa stunder. Det visade man inte minst i helgen när nästintill två tredjedelar av målen gjorde av 00:er och där Linus Martinsson stod för tre (och han spelade i en 00-femma. I semi samt final så gjorde samtliga mål förutom två av spelare födda 2000. Nu när det blir kullen 01, 02 och 03 som ska spela nästkommande säsong så kommer man inte ha samma spets, utan istället få sikta in sig på att jobba med en bredd där flera tar ansvar och kliv. 

Växjö IBK Utveckling (HJ): 

Trots att USM-laget tog silver så var det få 02:er som var jätteinvolverade i JAS. Mattis Wiberg spelade på två backpar, men i övrigt var det glest. Ser vi på 01-sidan så är det bara återvändande Rasmus Carlsson och Ludvig Öberg som spelat i princip, med ett fåtal byten på Johannes Hultmark. Det i sin tur leder till att 00:erna haft mycket speltid, många platser och stora roller. Samuel Folkeson Algman, Oliver Ericsson, Anton Kidell, Simon Sälgfors, Tim Brithén, Kasper Qvarfordt, Arvid Castor är samtliga spelare som spelat på två femmor i princip hela säsongen kommer inte finnas kvar och det är även spelare som placerat sig i toppen på lagets interna poängliga. 

Lillån IBK (HJ): 

Förra året hade Lillån något otur med lottningen då man åkte på Nykvarn (sak samma egentligen, ska man ta guld ska man slå alla). I år hade man en klart tacksammare lottning och man hade även sin bästa kull, 00-kullen med Isak Palmén, Vincent Asplund och Filip Gillberg bland annat. Nu har man tur att ett par spelare tillkom från ÖSK Ungdom under säsongen och det gör att man har ett par spelare att bygga på nästa år, men stora delar av spetsen försvinner.

IBK Lockerud Mariestad (DJ): 

Även om man föll i playoff så kunde man kriga vidare sig från en grupp med få matcher. Dock har klubbens 01:er stått för spetsen, men även en hel del bredd. Stina Jönsson, Thelma Stålhammar, Esther Fredriksson, Elin Jonsson, Saga Wictorin Jonsson och Gabriella Lindahl lämnar nu och känslan är att Lockerud inte kommer kunna ha liknande chanser nästkommande säsong. 

Jönköpings IK (HJ):

Senaste årens dominant, Jönköpings IK, fick i år sig se sig utanför topp 8 i Sverige. Man har inte riktigt lika samma spets som man hade under 96, 97, 98 och till viss del 99, men 00:erna har trots det ett par intressanta namn som Joel Nyström, Edwin Skogward, Olle Hemmingberg, Felix Milton och William Nilsson. När nu dessa försvinner så blir det tunt då 01-kullen är en svag sådan i jämförelse med de andra. Man har fått bra utveckling på unge Hannes Nyström, fått in spelare som Petter Schavon och Malcolm Blychert, men avbräcken är trots det extremt tunga. 

Wibax Piteå IBK (HJ):

I år så utmanade man i toppstriden och var bara ett par plusmål eller ett enstaka poäng ifrån att ta andraplatsen före Sundsvall. Ett par spelare har även haft förtroende i klubbens Allsvenska lag som t.ex. Isac Zerpe. Om vi ser till de spelarna som nyttjats i år och som stått för poängen så är det i princip enbart spelare födda 2000 som nu lämnar. Kommer man ens ha ett lag nästkommande säsong?

Nacka Wallenstam IBK (DJ): 

I år blev det ett nytt silver, något som känns ganska sjukt sett till den lilla truppen ma haft. Återigen har spetsspelarna som Philippa Blom, Demi Selemark, Isabella Sundman och Zita Thott Holmsved levererat under sin sista JAS-säsong där frågan nu är om man ens kommer ha ett JAS-lag nästa säsong?

AIK IBF (HJ): 

AIK gjorde en storsatsning i år och plockade in några av distriktets bästa 00:er och det räckte hela vägen fram till en sista playoffomgången innan Falun blev för svåra. William Almöf, Linus Kollberg, Anton Ostella, Jesper Andersson, Hannes Kjellberg med flera satsade hårt sin sista JAS-säsong, men det räckte aldrig hela vägen. Enda nyförvärvet man gjorde som kan spela JAS nästa säsong är Ludvig Johansson. Frågan är om man försöker satsa på nytt eller lägger det åt sidan?

IBK Lockerud Mariestad (HJ): 

Man vann guld i USM-16 och var därmed ett lag som förväntades gå långt i år. Det blev dock respass mot Lindås direkt i playoff och 00-kullen tackar nu för sig. Där finner vi spets i Emil Lundberg, Felix Uusitalo, Linus Nestorsson och Jesper Kroneberg, men även bredd i Lukas Åkerström, Johan Sleeman och Oscar Nyman. Frågan är hur man står sig nästa år?

Åstorp Kvidinge IBS (HJ): 

Åstorp har använt 20 spelare i JAS iår. Drygt 13-14 är födda 2000 och kommer ej spela nästa år. Av de återstående spelarna så finner vi ett par unga namn som bara gjort ett fåtal matcher och därmed inte komma kunna axla stora roller direkt nästa år. Ett klart svagare Åstorp nästa säsong.

Lindome IBK (DJ): 

Konstigt kan tyckas då man på pappret bara tappar ett par spelare, men om vi ser till Louise Hedkvist, Jonna Karlsson och Emelie Larsson så gjorde de tillsammans 97 poäng vilket är mer än vad samtliga andra spelare gjorde tillsammans. Lindome kommer ha ett bra lag även nästa år, men kanske inte samma superstjärnor som i år lett laget. 

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar