JAS-bloggen
Sammanfattningar

Innebandyfesten dag ett!

Under fredagen drog årets upplaga av Innebandyfesten igång och bloggen var på plats från första matchen.

Att Växjö som arrangör sett till hallar inte håller samma mått som IFU Arena i Uppsala är väntat, det finns ingen som kan mäta sig med IFU. Araby och hallen i Hovshaga håller klart godkänd kvalité, men riktigt samma smidighet som i Uppsala blir det inte. Det skapar kanske även lite sämre stämning i vissa matcher då inte de där ”gratis” åskådarna håller sig kvar  i anläggningen för att se en match till. 

Dagens första match blev RIG-Sirius, en match som på förhand skulle bli jämn trodde många (och jag) och en eventuell gruppfinal. RIG gick ut hårt med två starka femmor, där istället Sirius spelade på tre fulla med sin 1-2-2 uppställning rent försvarsmässigt.

Sirius hade svårt att lösa RIG:s man-man spel och i den första perioden kom man egentligen inte till en enda chans via ett ordnat uppspel. Theo Norén och Alex Neumann skapade någon chans vardera, men det var mest via ett uppoffrande och löpstarkt spel. 1-0 gjorde RIG via en liten målvakstabbe där annars Skårsfors spelade riktigt bra i Siriusmålet. 2-0 kom i PP när Wettergren fick sikta och tillslut satte den.

Tidigt i andra perioden så brände Sirius någon av sina bättre chanser och skulle man haft häng, så hade man behövt sätta någon där, men när Crona spikade igen så kunde istället RIG peta in bollar åt andra hållet och därefter rann det iväg. Sirius försökte byta lite spelare och testa olika, men fick ingen träff och känslan var att det inte handlade om det, utan om att man hade fortsatt fruktansvärt svårt att hitta någon struktur i sina uppspel. Fortsatt försökte Neumann med sitt speediga spel, men blev för ensam. Filip Eriksson tröstmålade, men var nog själv ganska missnöjd med sin insats även om det var svårt för honom också att prestera något när Sirius som lag hade svårt.

Efterföljande match var den mellan Nykvarn-Falun, lotten föll tillslut på den även om det hade lockat att se Pixbo-Växjö. Matchen började något trevande, men tillslut började bollarna rulla in och när Malte Lundmark retfullt enkelt gör 0-2 så är det klar fördel. Nykvarn missar sedan grovt i sitt eget boxplay, vilket leder till att Kevin Landgren får MYCKET yta på högerkanten (Där en Nykvarnspelare egentligen ska stå) och hittar en cross som Lundmark smäller upp i taket med en sekund kvar av period 1.

I period 2 så hittade Nykvarn sitt spel bättre, coachade hårdare och fick känning när Oliver Mattsson reducerade till 1-3 via ett viljemål och sedan kom 2-3 via lagkapten Liam Arvidsson. Känslan var även att domarna hade svårt att hitta en bra nivå rakt igenom och utvisningen som Kim Varga får för hög klubba under slutskedet känns väldigt tuff. Dock blev Nykvarn både i sin 5 mot 4 och i sin 6 mot 5, ganska passiva och tar alldeles för lite avslut där avsluten samtidigt tar i täck. En bättre desperation med avslut från fler vinklar och kanter hade man behövt, där mycket istället gick ut på att Lukas Bemström skulle ta en hel del avslut.

Förflyttade mig sen till Fort Knox för att kika lite på damgrupperna. Väl där började jag med att se Lindome-Nacka, två välbekanta föreningar i den här sammanhangen. Lindome kom från en förlust mot IKSU tidigare under dagen, där Nacka hade vunnit med uddamålet mot Kalmarsund, vilket gjorde att matchen innebar lite olika förutsättningar.

Nacka inledde bäst sett till att man fick utdelning på de fåtal chanser man egentligen hade via Demi Selamark två gånger om. Det första en riktigt snygg kontring! Jonna Karlsson ordnade en straff tidigt i matchen, men blev bortblåst när hon själv la den då den bedömdes bakåt. Annars skapade Lindome flertalet chanser från högerfickan, där Nacka ändå ville styra Lindome. Individuellt starka prestationer där man kunde bryta igenom och där Nacka missade dubblingar gjorde dock att man kom till avslut ändå. Inte helt orättvist så kunde Lindomes gigant, Jonna Karlsson, reducera. Zita Holmsved Thott var motsvarigheten i Nacka, backen som gång på gång kunde lösa sin markering när Lindome spelade ett man-man spel. Hon väntade in sin spelare, tryckt på och var förbi. Imponerande!

I den andra la Lindome in en ännu högre växel. Även om Philippa Blom tryckte in 1-3 så kunde Louise Hedkvist reducera och chanserna fortsatte komma. Lindome gick hårt på sin första och till och med Nackas förstafemma hade svårt när Lindome etablerade tryck. I Nackas andrafemma gjorde Isabella Sundman ett mycket gott arbete och styrde upp det bra. Även på läktaren ökade trycket och allt som oftast en ganska engagerad publik som låg på gränsen också sett till vad jag kan tycka är okej att säga, påpeka och antyda. Även domarna hade tyvärr svårt att hålla ihop det och hittade en ganska märklig utvisning på Jennifer Lagerquist där Nacka på nytt var kliniska, men denna gången var det istället Selemark som hittade en härlig maska på högersidan av målet. Nacka vann till sist med 2-4 i en match med härlig fart, intensitet och lagom grinig. Karin Backlund förtjänar också beröm i Lindome efter en fin andraperiod där framförallt spelet med boll imponerande och såväl Louise Hedkvist som i sin roll som lagkapten tog tag i det, sprang, sköt och var allmänt drivande. Även ett stort plus till Nackas Linnea Eriksson som bidrog med en enorm jävla energi rakt igenom till sitt lag, grymt!

Dagens sista match blev RIG-Lund, där RIG hade startat med en 0-6 seger, samtidigt som Lund hade kryssat mot Huddinge. Var mest spänd på att se femman med Simonsson, Heander och Karlsson.

RIG fick en fin start, gjorde 0-1 och 0-2 ganska enkelt och det såg ut att bli bekvämt. Heander kunde via ett slumpartat skott reducera och därefter blev det betydligt jämnare. RIG:s 1-3 var nästan lika slumpartat som Lunds första. Minna Karlsson visade sedan sin klass när hon stressade högt, vann boll och slog in en retur. Noterbart då var att RIG:s förstafemma var inne på båda baklängesmålen. Andra halvan av period 1 så spelar Lund riktigt bra och står upp oerhört bra.

När Julia Zachrisson påpassligt petade in bollen på ena stolpen tidigt i den andra så var känslan att det kunde dra iväg igen. Inte det, utan bytet efter i princip så stod RIG och sov i slottet, lät Lund dra in en retur och ett par minuter senare så var det på nytt ett slarvigt spel med boll i de bakre leden som ledde till att snabbe Minna Karlsson på nytt höll sig framme. I bytet efter fick Callefjord i målet rädda med bravur och Lund hade då bra flyt i spelet samtidigt som RIG kändes väldigt svajiga, framförallt i spelet med boll. När Callefjord sedan fick göra ytterligare en supersave så var det klar fördel Lund och inte helt oväntat så kom även målet. Ni kan väl gissa målskytten? Minna Karlsson igen. När RIG sedan ådrog sig en utvisning med drygt 2,5 minuter kvar att spela såg det kört ut, men absolut inte. Julia Zachrisson visade klass och tryckte in 5-5.

En härlig dag ett, där morgondagen kommer spenderas i Fortknox för att bland annat se gruppfinalen mellan RIG-Ledberg och mer därtill.

Reflektioner från dag 1:

  • Antingen så har jag överskattat Sirius eller underskattat de andra lagen. Oavsett vad, stort grattis Ledberg!
  • DJ-JAS spelas alltså med rullande tid och HJ-JAS med effektiv? Jag visste att det var så i playoff och har sett diskussionen på Twitter, men ÄVEN på Festen? Det är för dåligt från förbundet.
  • Minna Karlsson! Enormt målsinne, ovärderlig i presspelet. Wow!

Foto: Christoffer Sturesson. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar