JAS-bloggen
Okategoriserade

U19-truppen till VM – Sverige går för guldet

Efter de två senaste mästerskapens nederlag, där framförallt 96:ernas var något av ett fiasko, så ska Sverige slåss om guldet i Kanada om drygt en månad.

Idag så presenterade förbundskaptenen Markus Puskala sin trupp på de 20 spelare som får chansen att representera Sverige. Det är nog i mångas ögon en ganska förväntad trupp, då det egentligen inte är en enda överraskning utan spelare som varit med under processens gång och som därmed är välbekanta i ledningens ögon. 

Målvakter
Thomas Crona, RIG Umeå IBF
Kalle Lundgren, Pixbo Wallenstam IBF

Utespelare
Hampus Ahrén, RIG Umeå IBF
Jesper Andersson, AIK
Filip Eriksson, IK Sirius IBK
Samuel Folkesson Algman, Växjö IBK
Philip Fox, Ledberg IBF
Patrik Gustavsson, Salems IF
Albin Hedstål, RIG Umeå IBF
Emil Kalentun, IBF Falun Ungdom
Fabian Lindbäck, RIG Umeå IBF
Malte Lundmark, IBF Falun Ungdom
Adam Nilbrink, Åkersberga IBF
Fredi Petersson, FC Helsingborg
Emil Ruud, IBF Örebro Ungdom
Filip Samuelsson, Linköping IBK Ungdom
Sebastian Thorberg, Salems IF
Gustav Wadell , RIG Umeå IBF
Jesper Wallström, Pixbo Wallenstam IBF
Viktor Wettergren, RIG Umeå IBF

Kommentar: Som sagt, ganska väntad. Man väljer Crona i målet, trots att han kanske fick en hyfsad tuff start på landslagsäventyret i Finnkampen. Han har under säsongen fått mycket speltid i en seniorserie som Allsvenskan, där t.ex. Emil Lundberg från Lockerud då kanske faller på att han har spelat väldigt lite seniorinnebandy under säsongen. Lundgren kommer dock vara den givna ettan under hela turneringen i princip.

På backsidan finns det ett par spelare som kan hantera flera positioner och även testats på olika, som t.ex. Patrik Gustavsson och Emil Kalentun. Även Jesper Wallström som gått mest back i landslaget, kan hantera en vänsterforwardposition. Att de två förstafemmorna troligtvis kommer innehålla Wettergren, Ahrén, Fredi Peterson, Ruud, Lundmark och Hedstål känns inte särskilt långsökt sitt till hur man formerat tidigare, men samtidigt är Filip Eriksson alldeles för bra för att inte gå in på två femmor när det ska avgöras. Sett till statistik så borde då Petersons plats ryka, men när man startar på tre så skulle en tredje kunna formeras med Jesper Andersson, Filip Eriksson, samt Sebastian Thorberg. Alternativt att man spelar Patrik Gustavsson offensivt då till förmån för Thorberg.

Backparen känns något mer öppna, men att Filip Samuelsson, Fabian Lindbäck, Gustav Wadell och Patrik Gustavsson är de första fyra känns inte helt oväntat. Skulle dock Gustavsson flyttas upp så är det något mer öppet, men att en stabil back som Philip Fox rankas högt känns också troligt. Det skulle i sin tur kunna leda till att ett tredje backpar formeras med Wallström och Kalentun/Nilbrink.

Spelare som saknas: Den EVIGA frågan som i slutändan nästan är det som folk kan debatera mest och som skapar mest känslor. Oavsett vem som är spelare 15, 16 och 17, så är truppen alldeles för bra för att inte vinna guld.

Emil Lundberg/Lukas Källström: Vem som skulle ha andraspaden bakom Lundgren har känns ganska ovisst. Lundberg rök förmodligen på sin bristande speltid i seniorsammanhang, vilket även kan stämma in på Källström. För undertecknad som dock sett Källström nära under säsongen så har han varit i en ruggig form och var ju kallad till Bosön tidigare.

William Almlöf/Linus Nestorsson/Wille Knuthas: Någon av dessa rightare hade kunna vara ett alternativ istället för t.ex. Folkesson Algman som är den som varit med minst om man ser på VF-sidan. Almlöf med en ruggig säsong i Allsvenskan, en sniper deluxe som hade kunnat vara värdefull. Nestorsson en trollgubbe som varit efterfrågad av många under hela säsongen, men som misslyckades med att bära Lockerud vidare i JAS. Knuthas en klar outsider, men som gjort en bra säsong i seniorspel och lär vara en av de mer bärande spelarna till hösten istället. Man hade även kunnat välja att plocka bort en centerpjäs då både Kalentun, Filip Eriksson och Patrik Gustavsson kan axla den rollen. T.ex. så har Sebastian Thorberg varit skadad under flertalet månader och frågan är hur hans form står sig just nu? Även Matteus Gavatin lär vara ett namn som går hett på Twitter i Morakretsar.

Kasper Qvarfordt/Isak Bengtsson/Alfred Pettersson: Tre backar som fått testa på och som nog var aktuella hyfsat länge i processen. Righalternativen på backplats är ganska få, och där kan t.ex. Wallström prioriterats före en sådan som Bengtsson då som är leftare. Qvarfordt har fått förtroende och av det jag sett så har han inte varit sämre än t.ex. Nilbrink, Kalentun eller Wallström. Wallström kommer från en skada, men spelade senast mot Jönköping och har nu ytterligare en månad att komma i form.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar