JAS-bloggen
Intervjuer

Stockholmsklubbens talanger testas i tuffare miljö via dubbellicenser

Under den senaste månaden så har det ramlat in ett par dubbellicenser där yngre spelare får chansen att testa spel i de högre divisionerna. En av föreningarna som varit aktiva i dessa sammanhang är Stockholmsklubben Vendelsö som via dubbellicensen har fem spelare födda 2002 som nu kan spela med klubbar högre upp.

Henrik Jitelius är till vardags tränare för spelarna i Vendelsö och får chansen att lite ”kort” delge sina tankar kring dubbellicens positiva och negativa delar. – Jag kan med ärlighet säga att jag är skeptisk till dubbelicenser i detta syfte där frågan primärt inte handlar om att de ska vara startspelare utan snarare om enstaka byten, att få nosa på hetluften samtidigt som man bibehåller tryggheten i moderföreningen.

Fördelarna är att mina grabbar får chansen att konkurrera om matchtid hos elitklubbar, att om de blir uttagna till match, får känna på hur det är att ingå i ett elitlag under match och förberedelser inför match. De får träningar med högre intensitet och högre nivå, vilket kommer gynna dem, detta behövs inte dubbellicens för dock.  Att etablerade seniorspelare likt bröderna rigogiannis går på dubbel till Växjö tycker jag är ett bra exempel, de har levererat i Herrar division 1 och får chansen i SSL. Sen finns det många fler bra exempel. Däremot så är ju dubbellicens i detta syfte en chans för en förening att knyta sig an talanger på längre sikt, men frågan är återigen, behövs det en dubbel för det?

Jag tycker väl egentligen inte att det finns så mycket nackdelar men det är klart att det tar lite fokus från det vi gör i Vendelsö även om man inte tänker på det. Jag kan tycka att det hade räckt med att de tränar med dessa lag och satsar på att etablera sig som herrspelare i Herrar division 3 först. Samtidigt vill jag inte stoppa mina grabbar från denna möjlighet, de har ambitioner, och vill de pröva att konkurrera så ska de få göra det! Jag tycker det är viktigt att jag visar det förtroendet till dem, att jag tror på dem.

Summerat tycker jag dubbellicens är bra, en bra möjlighet, men att det ibland kan kännas lite onödigt i vissa situationer och att det gör att  många yngre spelare får så bråttom att ta sig till nästa nivå. Jag tror då mer på att vårt nya samarbetsavtal med DIF kommer genererar mer!

Vendelsö:s A-lag placerar sig i nuläget i botten i en av Stockholms division 3-serier, men trots det tror inte Jitelius att man hade riskerat att tappa sin yngre spelare om dubbellicensen inte hade funnits. – Nej det tror jag inte. Risken finns ju alltid absolut, men min känsla är ändå att jag vet vart jag har mina spelare, de säger till mig vad det tycker och tänker och vi kommunicerar frekvent. Samtliga är 100% inriktade på Vendelsö, men man vet ju inte vad som kan ske till nästa år. Samtidigt är alla grabbar inte ens juniorspelare ( på svart nivå) enligt SIBF och STIBFS reglemente, det har inte börjat sina juniorår än enligt detta. Jag tror inte de hade haft så bråttom iväg om inte dubbeln funnits , utan huvudfokus nu är på JAS i Vendelsö framför något annat. Sen tycker jag H3 är ett väldigt bra insteg till seniorlivet, att etablera sig där och jobba successivt tror jag kommer leda till en bra utvecklingskurva.

Utöver just JAS så spelar Vendelsö i flertalet andra HJ-serier och några i division 3. Upplägget blir därmed ganska krävande, men Jitelius fastslår att man har ett bra upplägg som gör att belastningen kommer bli lagom. – Först och främst får vi se hur mycket speltid och matcher de kommer delta i med sina dubbelföreningar. I nuläget prioriteras JAS och HJ1 ( i Stockholm) ‘samt vårt H3 lag. Vi har turen med att ha ett bra spelschema så inte belastningen blir för hög och det är bara någon enstaka krock. Beträffande träningarna har vi ett bra framtaget upplägg med deras dubbelföreningar så inte belastningen blir för hög.

Om du skulle få en chans att förändra något med dubbellicensen, vad skulle det vara isåfall?

– Jag tycker att dubbellicensen är bra, men vi blir ju lite straffade av reglerna kring dessa, att föreningen max får ha 5 st på pojksidan och 5 st på tjejsidan på dubbellicens, varav två spelare får vara hos samma förening. Om detta ändrades skulle det säkerligen utnyttjas. Jag har svårt att ge konkreta förslag på förbättringar, det finns fördelar och nackdelar med allt. Men jag tror mer på ett samarbetsavtal likt det vi kommer ha med DIF, där vi kan ha flertalet unga killar med hos dem som kan konkurrera utan att det blir en fråga om dubbellicens hit och dit. Sen tycker jag att många unga spelare idag har så bråttom att ta nästa steg, kanske någon form av ålderskrav? Samtidigt tycker jag inte att åldern ska stoppa en spelare som innebandymässigt och mentalt sett är redo för ett kliv likt detta. Svårt!

Spelarna det rör som är Sascha Fridebäck (Djurgården), Lucas Wärn (Djurgården), Philip Wiss (Tullinge), Noel Johansson (Tyresö), Jesper Lagemyr ( Tyresö). Jitelius säger följande om sina adepter:

Sascha: En välvuxen och positionssäker målvakt som haft en fin utveckling sedan hans rygg gick sönder för snart två år sen. Läser spelet bra och är duktig från stolpe till stolpe. Kan bli lite mer aggressivare i kassen men det märks att DIF-träningarna hjälper honom att ta nästa steg. Så länge han vill och har ambitioner kommer han gå långt!

Lucas: En avig spelare som kan spela på vilken position som helst. Fantastiskt spelsinne med en vass teknik, har förmågan att skapa tid för sig själv i alla möjliga situationer. Besitter också ett riktigt vasst skott som jag tycker han använder för lite. Väldigt duktig i egen zon och brytningssäker som få! Spelat hockey i många år vilket märks i hans spelstil, aggressiv och fysisk på ett bra sätt!

Noel: En av stockholms bästa backar på 02 sidan. Urstark defensivt och har en bra uppsida offensivt som jag tycker han utnyttjar för lite, men han börjar använda den mer och mer vilket också märkts de senaste matcherna. Har kanske bäst +/- i vårt lag sett över säsongen i JAS och HJ1.

Philip: Ett tekniskt underverk med ett fantastiskt spelsinne, kan skapa lägen ur ingenting och gärna fint upp någon på läktaren varje match. Stark uppsida offensivt men måste jobba på att släppa bollen lite snabbare och spela mer direkt, något han aktivt jobbar med och jag hoppas att han kommer lära sig än mer när han tränar med Tullinge!

Jesper: En liten kille som är otroligt underskattad. Har lyft fram honom frekvent i olika sammanhang tidigare! Grym tvåvägsspelare som kan göra det mesta i maxfart! Klinisk avslutare, grym teknik i kombination med en snabbhet som få. Spelar med ett stort självförtroende och är i min bok nästan en fulländad spelare. Behöver bli lite tyngre för att klara det fysiska spelet på seniornivå samt spela lite mer direkt ibland, men den här killen kommer garanterat, om han vill, gå hur långt som helst.

Philip Wiss var den senaste som gjorde klart sin dubbellicens här i dagarna och kommer alltså att få träna och eventuellt spela med Tullinge också. Han säger följande kring sin möjlighet. – Jag tycker att det är jättekul att vi alla fem från Vendelsö har fått dubbellicens med olika klubbar och möjligheten att spela på en så pass hög nivå då jag verkligen tycker att alla förtjänar det, dock är det ju så klart tråkigt att inte få spela med sina vänner, men det är ju utveckling att klara sig själv och lära känna andra också.

För min del så känner jag en stor utveckling både på plan och utanför plan redan, då jag känner att jag har fått en helt annan blick för spelet och ett lugn som jag inte hade innan. Det är otroligt kul att träna med FBI Tullinge då tränaren och grabbarna är otroligt och välkomnande, såklart hoppas jag på att få göra debut i allsvenskan så snart som möjligt, det hade vart otroligt kul.

51538387_362739197614288_488202700538773504_n
Foto: Elin Höglund. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar