JAS-bloggen
Intervjuer

Sverigekross i EFT – debutanten slog till med drömmål: ”Lyfter bollen över sin försvarare”

Sveriges U19-landslag briljerade under förra helgens EFT och en av dem som var med och spelade hem segern var backen Philip Fox.

Fox, som tillhör Ledberg, men har en dubbellicens och även representerar Åby i Allsvenskan, hade höga förväntningar  på dagarna. – Jag hade förväntningar om att det skulle bli en väldigt rolig helg med spännande matcher. Speciellt då det skulle bli mina först landskamper, säger Fox till bloggen.

Vad låg fokus på?

  • Fokuset var väl att sätta försvaret, komma ihop som grupp ännu mer och vinna matcherna.

Match ett var mot Tjeckien, en match där man vann med hela 12-6 där Fox dock fick se matchen från läktaren då Sverige gick runt på de spelarna som var uttagna. – Jag tycker vi är bättre än Tjeckien på allt egentligen och förtjänar att vinna matchen.

I match två fick Fox chansen att starta och redan i den första perioden, i sin första landskamp, så kom mål nummer ett. Ett snyggt sådant där han i slottet slog in en volley i nättaket. – Det som händer är att Ruud lyfter bollen över sin försvarare och sen hamnar bollen precis framför mig så jag slår väl egentligen bara till bollen.

Fox mål betydde 2-0 och var startskottet på en kross utan desslike. Hela 15-3 slutade matchen och Schweiz som stod för motståndet, hade inte en chans. – Jag tycker vi inleder stark och inte bjuder på något i först. Sen blir matchen väldigt hackig med mycket utvisningar och det börjar att rinna iväg i andra och tredje perioden.

Via de två vinsterna så blev det under söndagen en ren final mot grannrivalen Finland. Där trodde nog många på en tight match inför, men Sveriges dominans fortsatte och man vann till sist med hela 10-4 och slutade därmed på full pott och en förkrossande målskillnad. – Jag tycker vi gör en helt okej match där finnarna är lite hetare i precis början av matchen. Men sen tycker jag att vi är bättre än finnarna i resten av matchen och förtjänar att vinna med ett par bollar till slut. Men jag tycker nog att vi har en växel till i oss innan vi ska va helt nöjda med insatsen. 

Fox fick på sin backplats testas med två olika partners. Dels Åkersbergas Adam Nilbrink, men även Pixbos rightade Jesper Wallström. – Jag tyckte att det funkade bra att spela med både Jesper och Adam.

På backplats så ser konkurrensen tuff ut, precis som i hela truppen egentligen. Det är alltså VM som ska spelas till våren där spelarna slåss om platser. – Alla som är med är väldigt duktiga och alla skulle kunna ta en plats i VM truppen. Men jag hoppas såklart att jag ska kunna ta en plats i den blivande VM truppen.

Vad tycker du att du bidrog med under EFT?

– Jag tyckte att jag bidrog med en back som gillar att följa med upp i anfallen och en glad kille utanför planen.

44733912_414155489407460_1522229649147428864_n

Foto: Eva Ohlström.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar