JAS-bloggen
Okategoriserade

Ta ansvar – stämpeln kring JAS behöver bevaras

För att bibehålla stämpeln kring JAS och egentligen förbättra intresset och själva produkten, så behöver vi i dagens läge tänka på hur vi marknadsför den just i sig. Vi vill att intresset ska finnas, att bevakningen från media ökar, att de bästa deltager och att publiken är på plats. Det gör man inte via att lagen väljer att dra sig ur serien innan den börjat.

Postat den 11 september, 2016 av jas-bloggen

 

 

Sex lag hittills har dragit sig ur. Tre på HJ-sidan, tre på DJ-sidan. Sandviken, Husqvarna, Sisjön, Linköping Ungdom, Alunda och Åkersberga är de lagen som jag talar om. Jag tänker inte specifiera varje fall. Dels för att jag inte är helt insatt i varje lags orsak, men även för att det inte ger så mycket. Det vi kan konstatera är att något lag saknar tränare, något lag har ont om spelare, något lag tvivlade på sin kvalité och någon föll på de pratiska sakerna som resor och spelschema. Samma sak var det förra året när lag drog sig ur tätt inpå start och även under pågående säsong.

Jag har svårt att säga att jag köper någon av anledningarna – för det gör jag inte. Men jag vet om att det säkerligen kan uppstå fall som ej är möjliga att hantera och därmed bara har en utväg.

När man anmäler sig till juniorallsvenskan så måste man väl som förening ha en plan? Tänkt tränare, ungefärlig trupp, eventuella nyförvärv, struktur på upplägg kring träningar och resor, med mera. Eller anmäler man sig bara för att och sedan hoppas på det bästa?

Tränarfrågan. När du anmäler ditt lag så måste det väl finnas en tanke kring hur staben ska utformas. Antingen att föregående års upplaga fortsätter alternativt att man valt att rekrytera nått och då antingen börjat med det, eller ha en tydlig idé. Att det sedan kan komma avhopp tätt inpå start därmed, det köper jag. För det händer och det har jag själv varit delaktig i. Men ska hela laget och säsongen då falla på att man som klubb är oförberedd och inte har en plan B att iscensätta? Ta ansvar!

Spelarfrågan. Samma sak här. När du anmäler så finns väl en grundtanke nedskrivit på antal spelare du räknar in, en mängd som du tror att du klarar dig på, på en hel säsong. Någon skadar sig, någon hoppar av, någon byter klubb. Det får man räkna med och ha med i marginalerna att det kan ske. Även här kan det bli olyckligt om lagets förstafemma ett par veckor inpå seriestart väljer att ta klivet över till konkurrerande klubb. Men återigen, ta ansvar! Kan du själv rekrytera något i närområdet? Har klubben yngre juniorer som kan lyftas upp, få förtroendet och faktiskt växa med förtroendet? Lita på dina egna led!

Resor och praktiska skäl. Att enbart anmäla sig i tron om att du kommer få en rimlig grupp, det kan du inte göra. Allt beror på antal anmälda lag och vad som då sedan blir bäst geografiskt. Kolla på Lockerud förra året som åkte 15-20 mil enkel resa till alla sina bortamatcher i princip. Riskerna finns och det får man vara medveten om. Ställ frågan till klubben innan, hur de tänker att resorna ska finansieras eller om laget får bekosta allt själv. Ta ett beslut.

Att lagen dra sig ur kan påverka dina egna spelare något sjukt, men även motståndarna. I tron om att det blir ett visst antal matcher så kanske man väljer att prioritera bort andra serier för att få en lagom belastning på truppen. Om då lag börjar dra sig ur så minskar antal matcher med en gång och det kan istället leda till att du står där med för få matcher vilket leder till missnöjde bland spelarna.

Om du ser till ditt eget lag, så gäller det att se till att alla får en stimulerande miljö, trots att du drar dig ur. Finns det serier och lag så det räcker till alla ändå? Får alla möjlighet att konkurrera om speltid i samma utsträckning? Just där kan den största nackdelen finnas, att dina egna spelare helt enkelt inte får rätt utveckling. Är det då värt det att dra ur ett lag såpass tätt inpå, när det istället kan finnas andra alternativ genom att fullfölja och göra det bästa möjliga?

Vi behöver se till att bibehålla statusen kring JAS. Vi behöver även se till att förbättra statusen inom vissa områden. Den totala kvalitén och upplägget kring ”Festen” är två saker som jag tidigare skrivit om. Men för det första så behöver vi behålla lagen och ryktet.

//Rasmus

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar