JAS-bloggen
Intervjuer

Gävles framtidshopp valde fotbollen: ”Jag var riktigt bra”

Rafael York har under flertalet säsonger gjort sig känd som en av Gästriklands mest lovande talanger inom innebandyn. Den reslige forwarden som spenderade hela sin karriär i Gävle GIK la efter fjolårets SDF-SM klubban på hyllan då han istället satsar på fotbollen, där han även där är mycket talangfull. – Jag har alltid vetat att det var fotbollen jag satsade på. Ändå sen jag var liten visste jag det, jag spelade mest innebandy för att hålla igång på vintern, säger York till bloggen.

York är inte uppväxt i Gästrikland och Gävle, utan högre upp i landet där han började med fotbollen ett par år tidigare än innebandyn. – Jag började spela fotboll redan när jag var fyra år uppe i Härnösand. Eftersom det inte fanns något lag än i min ålder spelade jag med min storebrors lag och dem var 2-3 år äldre än mig då. Jag fortsatte ändå tills jag fyllde nio då flytta min familj ner till Gävle och jag började genast spela innebandy då med GGIK och fortsatte spela fotboll med Brynäs.

Sedan dess har fotbollskarriären gått fortsatt uppåt och provspel med flertalet utländska klubbar och även svenska, står på Yorks avverkade lista. – Det har gått väldigt bra, jag har provtränat med Watford FC och Lazio två riktigt bra och stora lag. Jag har spelat med Brynäs IF sen blev jag värvad till Sandviken när jag var 13 och nu fyra år senare är jag kvar i Gävle men spelar med Gefle IF.

York är alltså inlånad till just den allsvenska klubben Gefle och beskrivs av sportchefen Hasse Berggren, forwarden som bland annat gjorde succé i Gefle, Elfsborg och Hammarby som en ”spännande spelare” som de ville se i sin verksamhet.

Även Gefles tränare, Thomas Andersson hyllade den unge York och sa då följande i en intervju:

– York är en talangfull spelare. Vi ser honom som yttermittfältare till vänster. Är han tillräckligt bra konkurrerar han om att spela. Men till att börja med är det ju träningsmiljön hos oss som gör att han kommer att utvecklas.

Under sina år som innebandyspelare så gjorde sitt York känd som ett aktat namn och även hans Gävle skördade framgångar. Hur bra var han egentligen? – När jag var som bäst var jag riktigt bra, speciellt under Storvreta cup 2013 året då vi vann hela cupen och mötte riktigt bra lag hela vägen. Vi lyckades slå ut lag efter lag och jag gjorde över 40 poäng på sju matcher.

Vad är ditt bästa minne från innebandykarriären?

– SDF-SM sista matchen mot Östergötland. De hade ett riktigt bra lag med bland annat Oliver Liedberg och dem ledde matchen med 3-0 fram tills det var fem min kvar av matchen och vi toppade. Vi hade samma kedja i fem minuter och jag gjorde två mål och två assist och min kedjekamrat Thure (Ridderström) gjorde också två mål och två assist och vi vände matchen på egen hand, det var riktigt mäktigt.

Trots att klubban för stunden ligger på hyllan så är inte innebandy helt borta från Yorks radar. – Jag kollar lite då och då när det är innebandy på TV och sedan följer jag självklart mina vänner som spelar innebandy så att jag kan såga dem när dem förlorar, det tycker jag är roligt haha!

En som spelade med York under en period är Viktor Karles-Karlsson, som hör hemma i GGIK där just York spelade och även i distriktslaget spenderade de tid tillsammans. – York var en väldigt komplett innebandyspelare med mycket kunskaper på planen! När man hade York i laget så kunde man känna en skön känsla att varje gång han var inne på planen så skulle de hända något framåt, York var aldrig feg, såg han ytorna då tog han chansen och med hans speed så var han en av dom farligaste 99orna i Sverige när han lirade. Han kunde verkligen avgöra matcher på egen hand det såg vi i SDF-SM i Umeå 2014!

York, här i den röda dressen för sitt Gästrikland i SDF-SM. Foto: Calle Ström.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar