JAS-bloggen
Intervjuer

Flerårsavtal när storsatsande klubb knyter upp talanger

Nykvarns IF har flertalet säsonger bakom sig i division 1, där man för ett par år sedan tillhörde toppskiktet i just den serien. Inför den här säsongen åkte man ned till division 2, där man plockade in Alexander Vestman som tränare och hoppades på ett snabbt återtåg. Det slutade med en snöplig andraplats bakom Katrineholm, där istället klubbens division 3-lag tog klivit upp och även ett guld i USM-16 kunde man tillskriva sig. I och med det misslyckade avancemanget trodde nog många att man skulle få svårt att behålla flertalet av sina mest talangfulla spelare, men här i dagarna kunde man istället presentera femårsavtal med Lucas Rigogiannis, Kevin Rigogiannis, Linus Palmqvist, Viktor Wahlgren, Sebastian Tegelby, Lukas Svensson och Gustav Granlöf, som en del av satsningen att nå allsvenskan inom ett par år. – Jo men jag tyckte det kändes rätt då jag trivs bra med laget och tiderna så jag har tid för annat som plugg till exempel så det inte blir bara innebandy hela tiden utan kan fokusera på plugget samtidigt. Och planen/satsningen upp mot allsvenskan Nykvarn har lockat lite och såklart hoppas man att den uppnås, och såklart vill man vara en del av den resan, säger Lucas Rigogiannis, som är en av spelarna som presenterades.

Åtta av spelarna som Nykvarn förlängt med under den senaste tiden. Foto: Nykvarns IF.

Rigogiannis var en av alla talanger som tog för sig nere i Växjö, men just satsningen som klubben gör, var något som fick honom att ta beslutet att skriva på. – Eftersom Nykvarn gjorde en plan upp mot allsvenskan kändes det mer rätt att skriva på. Dem är bestämda och har tydliga mål på vägen som känns bra. Utan den här planen hade det varit lite osäkert vad som skulle hända dem kommande åren  om jag skulle stanna eller försöka satsa i en annan klubb. Så nu när den här satsningen kommit så tycker jag att det kändes rätt och man får hoppas att den här satsningen går hela vägen.

Tillsammans med sin bror Kevin, så rankas duon högt och just planen om att nå Allsvenskan, är även det som fått Kevin att ansluta sig till skaran som skrivit på. – Det var väl vår 5-års plan som lockade väldigt mycket, men Nykvarn har ju alltid varit mitt förstahandsval så det känns väldigt bra att få tillhöra nykvarn något/några år till. Planen känns bra och jag tror på den väldigt mycket, jag vet att vi kan uppnå de mål vi satt upp, säger Kevin själv till bloggen.

Foto: RGInnebandyfoto.

Hur mycket tålamod har man med en sådan här satsning om den skulle börja en aning knackigt?

Jag har inte tänk tanken att de ska gå dåligt, vi är ett bestämt lag som sätter krav på oss själva och jag vet att vi kommer klara våran målsättning. Men om det skulle gå knackigt gäller det bara att alla är villiga att träna hårdare och att vi får behålla alla spelare genom alla säsongerna, för jag tror verkligen på den här målsättningen. Jag spelar hellre i allsvenskan med Nykvarn om 5 år än med ett annat lag om 3 år.

Viktor Wahlgren var den som under den gångna säsongen axlade rollen som kapten i både division 3 och USM-laget. I JAS-laget var det dock Oscar Fondelius, född 1997 som bar bindeln, men som nu har tagit klivit till allsvenska Onyx och därmed lämnar posten öppen för en ersättare. –  Det har varit en väldigt lärorik säsong som kapten, jag har varit det innan, men den här säsongen var det en annan sak eftersom det var första säsongen på senior nivå. Så jag har mig mycket av det förtroendet och även fått lite erfarenhet av hur det känns att leda ett lag på riktigt. Det skulle vara sjukt kul och motiverande att vara kapten i JAS laget, det krävs mycket, men jag tror att jag skulle klara av den pressen. Sjävklart känns det tråkigt att en så pass bra spelare och ledare som Oscar lämnat och jag önskar honom all lycka i Allsvenskan och onyx, det är han värd! Men vi har många bra spelare och ledare som kommer underifrån, sammanfattar Wahlgren sin säsong som kapten.

Samtliga dessa tre spelare är födda 1999, vilket även gäller Tegelby och Svensson. Lägg där till att Granlöf är född 2000 och Palmqvist, som blir gruppens ”gamling” då han är född 1998, så är det ett relativt ungt lag man kommer ställa på planen kommande säsong, även om det kommer kompletteras med spelare som har mer rutin. Den relativt låga snittåldern som kan råda, är inget som är negativt om Wahlgren själv får gissa. – Jag tror att vi kommer att klara det väldigt bra, vi har några äldre killar med rutin kvar i laget och vi unga som kommer upp har ju redan känt på senior spel i div 3, så det känns som att vi kommer klara det bra! Det finns sjukt mycket talang inom föreningen så satsningen känns verkligen bra och rimlig.

Utöver just dessa förlängningar så har man tidigare under säsongen presenterat en förändring på tränarsidan, där Alexander Vestman lämnar Nykvarns IF efter en säsong och istället blir tränare i Tyresö/Trollbäcken. Ersättaren blir Sebastian Wahlgren som ansvarade för just division 3-laget, samt USM-laget under den gångna säsongen. Nu är tanken att han kliver in som ansvarig för herrsektionen, där han kommer leda laget i division 2 som kommer fungera som ”A-lag” samt JAS-laget, men även vara delaktig i det division 2-lag som kommer bli mer ett ”U-lag”. – Jag är huvudansvarig för hela herrsidan, men kommer att träna A-lag och JAS. Jag kommer vara med så mycket jag kan för att se spelarna så de känner att jag bryr mig om dem, men Thomas och Roger kommer köra U-laget lite mer, säger den nye tränaren till bloggen.

Wahlgren är en av de drivande i satsningen som klubben gör, där man alltså har olika målsättningar för varje år och ska nå Allsvenskan för säsongen 2019/2020. En målsättning som genomsyras neråt i föreningens ungdomslag. –  Vi började prata med 99:orna för två år sedan om den satsning som föreningen gör nu och på samma sätt är vi ner och pratar med 01:orna nu samt att vi tagit fram en vision för säsongen 19/20 som vi presenterar för alla ledare och spelar i föreningen.

Att spelare i tidig ålder väljer att hasta i seriesystemen är inget ovanligt, men just de längre skrivna avtalen, hoppas Wahlgren kunna bidra till att man kan jobba i lugn och ro. –  Det är klart att man alltid är lite orolig för att de skall tappa tålamodet, men det är lite därför vi försöker skriva lite längre avtal med talangerna så att dom känner att de kan jobba på i lugn och ro samt att föreningen visar att man tror på dem.

Om klubbar börja rycka i era spelare, hur kommer ni ställa er i den frågan, kontra satsningen?

– Vi vill alltid hjälpa våra spelare att utvecklas och ta rätt beslut om det är att spela SSL med en annan förening får man ta ställning till detta när frågan kommer.

Wahlgren fortsätter:

Visionsbilden för Nykvarn ser ut på följande sätt (se bild), självklart ser vi över målsättningen varje säsong och ser om det är rimlig eller om vi måste uppdatera den….har vi fått bättre lag har vi tappat några?

Gustav Granlöf, född 2000, såg ut att vara en av spelarna som man skulle gå miste inför nästkommande säsong då en flytt till Falun för att gå på Hagströmska gymnasiet samt chans att träna med Faluns A-lag, låg nära till hands, men där han nu väljer en fortsättning i Nykvarn. – . Jag valde bort Falun för att jag inte kände att jag va redo och flytta, men i Falun så har man sjukt bra träning, men som sagt var inte redo. Hoppas de fortsätter hålla kolla på mig så kanske det blir nått i framtiden, sen självklart så vill man ju hjälpa sin moderklubb Nykvarn och gå upp i allsvenskan år 19/20, säger huvudpersonen själv i frågan.

Granlöf in action. Foto: RGInnebandyfoto.

En målsättning finns nu att nå allsvenskan 2019. Hur stor ”press” känner du att ni måste leverera efter detta för att folk inte ska hoppa av?

– Det finns alltid en press, men sen känner man sig glad att man har fått det här förtroendet av Nykvarn att hjälpa till och gå upp i allsvenskan. Sen så tror jag inte att det är någon i vårt lag som inte vill hjälpa till att gå upp i allsvenskan, vi har ett mål att gå upp i allsvenskan år 19/20 och de ska vi göra!

En annan spelare som hoppar på tåget är Jonathan Edelsvärd som tidigt under säsongen 15/16, lämnade laget för spel i Salem, men som nu återvänder och har skrivit på ett tvåårskontrakt med klubben. –  Nykvarn satsar stort och har väldigt mycket talang. Jag vill vara med på den här satsningen och resan som vi kommer att göra de kommande åren. Om vi kan behålla alla duktiga spelare så kan vi definitivt nå vårt mål om 5 år, att spela i Allsvenskan, säger Edelsvärd efter att ha skrivit på sitt nya kontrakt.

Efter en säsong i Salem, så återvänder Edelsvärd till Nykvarn. Foto: Christin Holm.

Edelsvärd är född 1998 och förutom en förstärkning till A-laget, så blir han även en mycket värdefull spelare i föreningens JAS-lag, där man ses som en av de stora favoriterna under den kommande säsongen. –  Vi har väldigt många duktiga spelare. Förra året vann Nykvarn P16 guld och nästan alla är kvar från det laget och året innan tog vi brons i P16 med 98:orna. Det finns en seriositet i upplägget för i år och det känns väldigt bra! Även ledarna sprider en god energi.

Vilka mer ser du som utmanare?

– Jag tror att Jönköping och Linköping kommer vara starka iår. Jönköping har gått bra de senaste åren i både P16 och JAS så dom blir starka iår igen. Linköping behåller alla sina 98:or och 99:or och tappar bara tre 97:or.

Ett par mil söderut i Växjö, så återfinns ett spelare som tidigare har representerat Nykvarn i sin karriär. Valdemar Ahlroth, Filip Karlsson och Markus Jonsson, där nu även lillebror Ahlroth, Karl-Johan eller ”Jojjo” som han kallas, kommer spela till hösten. – Jag följer Nykvarns IF på Twitter instagram Facebook och under säsong kollar jag alltid resultatet efter en match! Det senaste jag läste var att dom signat med  Kevin Rigogiannis, Lucas Rigogiannis, Sebastian Tegelby och Viktor Wahlgren över kommande 5 år! Det tycker jag är väldigt bra, då ett stort problem för Nykvarn har varit att unga spelare lämnar tidigt, säger Karlsson om föreningens framfart, där han själv spelade under säsongen 12/13 senast.

Karlsson medger även att en återkomst i framtiden, kommer ske.

– Jag tycker väldigt bra om Nykvarns IF och kommer spela där i slutet av min ”karriär”.

Även Jonsson, som numera kan titulera sig som landslagsback samt viktig kugge i Växjö, medger att han följer sitt gamla lag som han lämnade för ett par år sedan. – Det blir såklart svårt att gå och kolla på matcher i och med att jag bor i Växjö, men jag lyckades faktiskt vara hemma i Nykvarn samtidigt som det var hemmamatch i Björkesta nu under säsongen som var och då var jag självklart på plats och kollade. Jag har alltid haft koll på hur det går för A-laget sen jag flyttade för tre år sen. Även haft turen att det spelats ungdoms-sm i Växjö, där Nykvarn har varit flera gånger, då har jag kunnat se nya unga talanger, vilket har varit otroligt roligt.

Jonsson fyller i och hyllar den nya satsningen som görs:

– Jättekul med den nya satsningen, och att sådana talanger väljer att stanna. Jag hoppas verkligen att det går vägen och att Nykvarn börjar klättra i seriesystemet, för dom hör hemma betydligt högre upp. Får dom behålla dom spelarena och personerna runt laget och föreningen under hela tiden är jag övertygad om att det kommer gå fint.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar