Sammanfattning – dag två

Inledde dagen med frukostsällskap av Mats Roman med familj, trevligt värre. Att diskutera innebandy i en ännu större utsträckning är alltid roligt. Coach Simmerborn i JIK blev antingen så nervös eller glad, så han startade dagen med att hälla ut juicen vid frukosten.

Tog mig därefter till Fortknox Arena för att se Rönnby-Karlstad, där jag intog hallen vid ställningen 2-0, där dock Karlstad gjorde både 2-1 och 2-2, ett backskott som styrdes in, samt ett skott i slottet från Meja Holgersson. Karlstad fick även chansen i powerplay, men det var av svagare sort och inga problem för Rönnby att reda ut.

Frida Swahn och hennes Karlstad kunde via segern mot Rönnby säkra en plats i slutspelet. Foto: Felicia Setthammar.

Jag bytte därefter hall till A-hallen, för att se den andra perioden av Lindome-Huddinge, där Lindome hade 1-0 på tavlan i paus. Den ledningen stod sig inte länge innan Caroline Jönsson kvitterade, Jönsson som var en av de bästa i den andra perioden enligt mig. Huddinge fortsatte trycka på och behövde att målskillnad man kunde få, för att ha chansen att nå slutspel, samtidigt som det krävdes att att Rönnby slog Karlstad. Även 1-2 kom, detta genom den notoriske poänggöraren Therese Gustafsson som höll sig framme, där Linnea Wall i Lindomemålet hade gjort ett par svettiga räddningar innan. Även Mannerstål i Huddinges mål förtjänar ett omnämnde då hon strax innan Huddinges 1-3 mål, blåste Lindome på ett mål efter en riktigt fin ”slide” efter en sidledsförflyttning. Huddinge fortsätter trycka på i den mån man kunde, men istället var det Lindome som ställde om och petade in 2-3 som blev matchens slutresultat. De båda målvakterna förtjänar beröm och även tidigare nämnda Jönsson som var företagsam i offensiven.

Därefter följde Gamla Stan mot Partille. Göteborgarna har jag sett i spel tidigare, men Gamla Stan var jag mycket spänd på. Just Skellefteålaget började bäst då man först klarade av ett boxplay relativt enkelt, för att sedan göra 0-1 via Albin Holmberg, som ingick i lagets fruktade förstafemma. Partille visade dock att klassen finns när Bodenmalm kvitterade till 1-1 och sedan kunde Bylund göra 2-1 efter ett fantastisk fin anfall där man rullade upp bortalaget ordentligt. Man fortsatte sedan trycka på och både 3-1 och 4-1 kom, där ”Tobbe Trollkarl” gjorde 3-1 målet.

Den andra perioden inleddes med bra sekvenser från Gamla Stan, där man hade flertalet långa anfall och Partille var tillbakatrycka under en lång sekvens. När den höga pressen kom så kunde dock målvakt Karlsson rulla ut boll på Jacob Holm som efter en solorush, kunde rulla in bollen under målvakt Gren.

Gamla Stan får sedan en chans i powerplay, men där är det istället Partille som håller i bollen i dryga minuten och Skellefteåborna får mer jaga boll, där man inte alls kommer rätt. Kort därefter begär man timeout. Även nästa utvisning kommer på Partille, denna gången för ett slag, där domarna inte verkar helt ense och en viss (milt sagt), frustration uppstår i Partilles bås. På nytt ett ganska svagt powerplay där Partille har bästa chansen egentligen, innan Philip Sandström hittar rätt med ett skott utifrån. Målen föll sedan in i jämn takt där Partille gjorde ett och i Gamla Stan stod Sandström för ett nytt mål, innan Partille defilerade och vann tillslut med 10-3. Målvakt Karlsson stod för två assist där!

Partille hade det lätt mot Gamla Stan i gruppspelet. Foto: Roine Bengtsson.

Hann sedan se sista minuterna av Kalmarsund-Djurgården, där just Kalmarsund hade ledningen med ett par minuter kvar och därmed var i semifinal. Djurgården fick dock chansen i powerplay, där man gjorde mål och sedan kom även 4-5 i tom bur, ett resultat som dock såg till att Gamla Stan nådde semifinalen på grund av inbördes möte mot just Djurgården.

Därefter stundande en paus i JAS och istället så var det P16 och DJ18-SM som spelade sina semifinaler. Hann se två period där Nykvarn körde över Skoghall och kunde utan att förta sig, avancera till finalen, samt en period av KAIS Mora-JIK, där tredjeperioden var ett enda stort kaos egentligen. Utvisningar, frislag i ett, ett sekretariat som glömde tiden och spelare som var ursinniga överallt. Även ett par mål, där KAIS Mora blev det segrande laget och därmed blev klara för finalen.

Efter så var det RIG som blev klara för final efter seger mot Rönnby, stor dramatik där då matchen gick till sudden och lillasyster Svarfvar avgjorde.

Såhär glad blir man när man avgör! Foto: Eric Moreau.

Ingen vila för Rönnbytjejerna som knappt 25 minuter efter skulle spela nästa semifinal, den mot Pixbo i JAS-klassen. Pixbo inledde bäst och gjorde både 1-0 och 2-0, det andra i boxplay där laget är starka. Utvisningarna fortsatte hagla efter den ojämna domarnivån och nästa gång var det istället Rönnbys tur att näta i boxplay när pigga Lisa Söderlund hittade rätt.

I den andra perioden började lagen att matcha allt hårdare ju längre den led, men fortfarande en hel del spel på tre femmor, vilket var vettigt då matchen höll högt tempo när det väl svängde. Andra periodens andra mål gjordes av Sara Modorato som ingick i tredjekedjan som fick en hel del speltid matchen igenom.

I den tredje så börjades chanserna radas upp, mycket tack vare en hel del utvisningar som såg till att spelformen powerplay fick nyttjas maximalt. Rönnbys reducering kom dock innan dessa powerplay föll och gjordes av Rebecka Lindfors, en annan pigg spelare i Västeråslaget. Att siffrorna sedan fortsatte vara såpass låga berodde mest på två duktiga målvakter, en del ofokus och relativt svaga försök i powerplay. Till sist fick Rönnby chansa och lyfta målvakt och då såg Josefin Wålinder till att spika 4-2 i öppen bur. Det ska tilläggas att innan det så tyckte jag Rönnby såg ut att ha mest spring i benen, trots att man hade spelat en match tätt inpå innan. Nåväl, min tippning föll väl ut och Pixbo till final med uddamålet som jag hade tippat. Även RIG till final efter seger med 1-3 mot Karlstad, inte rätt resultat, men även där rätt segermarginal. Formtoppad i DJ-klassen med andra ord!

Avslutade kvällen med att se Jönköping-Gamla Stan i semifinalen, där jag länge vacklade om vilken jag skulle se, men valet föll på matchen i B-hallen då jag trodde att den skulle bli något jämnare. Jönköping kom till spel utan Otto Weidman, kapten och nyckelspelare som åkte på en skada i den sista gruppspelsmatchen mot Lillån. Vilken rysare det blev tillslut. Gamla Stan såg ut att gå mot segern, med med endast 20 sekunder kvar så kunde Lucas Bernhardsson kvittera och sedan kunde Jacob Larsson avgöra i sudden. JIK har verkligen en sjuk vinnarmentalitet för stunden och verkar ha svårt att förlora. I denna matchen så var det dock lagets tredjefemma som levererade och stod för de två första målen, där Gustav Johansson bland annat såg riktigt pigg ut.

JIK kunde på NYTT kvalificera sig för en final. Foto: Mats Roman.

Kvällen avslutades med att jag fick chansen att agera svarttaxi för att sedan därefter trycka ner en kebabtallrik från Växjö, som får betyget 5 av 10. Alldeles för lite sallad och för svettiga pommes.