JAS-bloggen
Tippningar

Bloggen tippar HJ-slutspelet

Med endast två dagar kvar till Festens början så passar bloggen även på att tippa HJ-slutspelet, där Wikström igår levererade sin tankar kring grupperna och dess placeringar.

HJ18 Pool C:

Gruppen innehåller RIG, Salem/Telge, Lillån och Jönköping, en grupp som på förhand känns riktigt intressant. Känslan är att kampen om de två slutspelsplatserna blir något tuffare här, än i den andra gruppen.

RIG är ett lag som ska vara på Festen varje år, men under fjolåret så blev det respass tidigare. Lagets 99-kull verkar ha kommit in i laget bra och just bredden är något som varit talande för RIG denna säsongen, där poängen spridits ut och flertalet har producerat. När man säkrade division 1-platsen så har man kunnat lägga fullt fokus på just JAS och avslutningen. A-gruppen man hade var en relativt tuff sådan, men i slutspelet har man mött lag av svagare kvalité, sett till vad ett lag som Jönköping gjort till exempel. Det ska bli spännande att se om man klarar att växla upp nu när motståndet blir tuffare.

Edvin Rönnblom, kan det vara en av de som kliver fram i helgen? Foto: David Rönnblom.

Jönköpings väg har varit allt annat än spikrak, men att man på nytt befinner sig på Innebandyfesten, imponerar enormt!! Även med två lag denna gången också. Att man ska försvara sitt guld är ju självklart den givna målsättningen, men jag tror det blir tuffare detta år, jämfört med förra året. Lagets förstafemma är bärande i det offensiva spelet och man har även ett par som tar plats i JAS-laget, som även ska spela i P16-klassen. Återstår att se hur matchningen blir exakt på dessa, men en kille som Lucas Bernhardsson, behövs i båda lagen.

Salem/Telge har fått utdelning på sitt samarbete och den unga kullen med spelare födda 2000, har verkligen slagit igenom, tillsammans med de lite mer rutinerade spelarna som Jojjo Ahlroth, Kevin Haglund och William Broberg. D-gruppen satte laget på prov direkt, något man klarade av och sedan har KFUM Norrköping och Nykvarn avverkats. Trots åldern så finns rutinen hos flera spelare och även de yngre som spelat Newbodycup och liknande i viktiga matcher.

Hampus Ahrén, av de yngre killarna i Salem/Telge. Christin Holm.

Lillån har gjort det riktigt bra att ta sig till Festen, men när slutspelslottningen kom så kändes det relativt möjligt, då lag som Järfälla och sedan Karlstad/Barkarby, var lag som man absolut skulle kunna slå. Som jag tidigare varit inne på så har flertalet av spelarna haft en lyckad säsong i klubbens A-lag och man vill säkerligen göra ett starkt avtryck på Innebandyfesten för att kröna säsongen. Just i denna grupp tror jag man får det tufft att ta alltför många poäng, men i och med den kortare speltiden, så är det ingen omöjlighet att man kan störa de övriga, där en stark start blir nödvändigt.

Slutställning:

1. Salem/Telge

2. Jönköping

3. RIG Umeå

4. Lillån

Kommentar: Var länge inne på att tippa att Jönköping skulle missa topp två och att istället RIG skulle ta den platsen, men fan, laget har rutinen och vet vad som gäller. Man har varit i sitsen för och trots att man slagit två tuffa lag i playoff, så har man säkerligen en nivå till att hitta.

Salem/Telges fina form tror jag fortsätter och på två femmor blir man vissa, vilket jag tror gör att man tar förstaplatsen.

RIG tror jag i allra högsta grad kommer vara med och slåss i toppen, men även om bredden är en styrka, så är frågan, vem som kliver fram isåfall? Sonidsson? Forslund? Broby? Nåväl, återstår att se om laget motbevisar mig, men jag tror till sist det blir en tredjeplats.

Att inte tippa Lillån på den här platsen vore lite konstigt, inte för att laget är dåligt, utan för att jag anser att de tre andra är bättre helt enkelt.

HJ18 Pool D:

Som jag tidigare var inne på så anser jag att det finns något mer tydligt, två lag här som jag ser som favoriter till att ta de två första platserna, jämfört med C-gruppen som har en annan konkurrens enligt mig.

Djurgården har tagit sig till Festen med små marginaler, men överlag så är det tufft då det finns många bra lag som redan är utslagna och vägen fram blir därmed inte lätt. Djurgårdens trupp innehåller enbart spelare födda 1997 och detta är därmed sista chansen för dessa att få spela om ett JAS-guld, något som borde vara motiverande nog. Truppen håller bra klass, det finns både spets och bredd, samt en trygg målvakt. Förmågan att kunna vända matcher har visat sig gångbar och kan bli ett viktigt vapen när det ska spelas mycket matcher på kort tid.

Partille är längre ingen överraskning och frågan är om den synen på laget, gynnar dem eller inte. Om gruppspelet var en barnlek så har playoffrundorna varit betydligt tuffare. Lindås bjöd upp rejält och även om Pixbo svek något, så har laget satts mer på prov än under gruppen, där många kanske tvivlade på lagets kvalité och hänvisade till en ”blåbärsgrupp”. Det återstår också att se hur detta upplägg passar ett lag som Partille som kan tvingas matchas hårt.

Kan ”Jonte” Bodenmalm vara en av spelarna som leder sitt lag i helgen? Foto: Roine Bengtsson.

Som Wikström var inne på i sitt spår, så var frågan om Åkerlund skulle spela eller inte, men nu är det bestämt att han kommer till spel, vilket självklart gör en markant skillnad. Som jag tidigare uttryckte Gamla Stan, ”åldersstigna” så är det sista chansen för många, Åkerlund, Selin, Holmberg för att nämna några. Att spela jämnt mot ett lag som RIG visar ju att klassen finns, men där man precis som RIG, kanske haft en något enklare lottning i slutspelet. Nu gäller det att växla upp och fortare kommer det att gå.

Åkerlund, kommer till spel i Växjö. Foto: Eva Ohlström.

Kalmarsund är laget som verkligen överraskat, sett till den vägen man tagit. Tuff G-grupp, tufft motstånd i form av Helsingborg som man körde över och nu sist Vöikers, som säkerligen hade börjats hoppa på spel på hemmaplan efter sin ledning i den tredje perioden. Simon Lindström fick ett matchstraff tre mot Vöikers, men då jag inte hört något annat, så räknar jag med att han spelar, en spelare som jag plussade för som nyckelspelare i guiden.

1. Djurgården

2. Partille

3. Gamla Stan

4. Kalmarsund

Kommentar: Djurgården känns tunga och har möjlighet att matcha på tre femmor för att hålla sig fräscha, men även att spetsa till det om det skulle krävas. Man har varit en av årets stora favoriter och den stämpeln får man behålla.

Partille är ett mycket talangfullt lag där offensiven sprudlar när man är som bäst. Karlsson har visat sig vara en fullgod ersättare till Lennheimer, men jag tror att man först i slutspelet hittar den extra växeln och är nog absolut inte oroliga om man slutar på en andraplats.

Åkerlunds intåg gör att jag får sätta Gamla Stan på en tredjeplats. ”En spelare gör inget lag” är ett klassiskt uttryck, men just Åkerlunds betydelse är enorm, både som avslutare och som passningsspelare. Att Åkerlund får mycket fokus på sig, gör även att andra duktiga spelare som till exempel Albin Holmberg kan få mer ytor att röra sig på. Stabila backar, men i och med att man inte mött lag av den absolut högsta kvalitén i playoff (enligt mig), så är det svårt att veta exakt vart man står.

Kalmarsund har jag tippat mot hela säsongen och skulle jag nu tippa med laget, så kommer det ju säkerligen bli tvärtom. Att man kliver in som underdog har man nog inga problem med, men för övriga lag så gäller det att inte underskatta detta lag. Tror att man kan störa samtliga tre lag, men frågan är om man räcker hela vägen fram i någon av matcherna för att ta tre poäng?

Semifinalerna:

Salem/Telge – Partille 4-6

Som jag tidigare var inne på så tror jag Partille växlar upp i slutspelet och att man gör det här. Visst, man kommer förmodligen spela på mindre folk genom turneringen än vad Salem/Telge gör, men det är inget nytt och jag tror att laget orkar det och tar sig till final. Viljan att få ta revansch sedan förra säsongen borde vara stor och räcka långt.

Djurgården – JIK 4-3

Djurgårdens fortsatt tighta matcher tror jag håller i sig och att man hamnar i underläge och sedan vänder, ja det kan nog ske här med. Jag räknar starkt med att man kommer matcha hårdare och när spelare som Axel Larson och Simon Götz spelas hårt, så är det egentligen bara en tidsfråga innan det ringer.

Finalen

Djurgården – Partille 5-4

Här tror jag soppan tar slut och att Partille på nytt får nöja sig med ett silver. Visst, även Djurgården kommer säkerligen ha något trötta ben, men att man förmodligen spelat på mer folk fram tills finalen, tror jag kan göra skillnad. Götz blir den stora mannen i sin sista juniormatch och ser till att man vinner den tighta matchen.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar