JAS-bloggen
Okategoriserade

Representera två JAS-lag – rätt eller fel?

Sedan jag satte mig in i juniorallsvenskan koncept för ett par år sedan, så har spelarna alltid haft möjlighet att endast representera ett lag under turneringens gång, alltså blir man ”låst” när man har gjort sin första match i laget. Att lag längre inpå säsong kunde plocka in en spelare, det hände, men inte alls i samma utsträckning, då många spelare i nuläget spelar JAS och därmed hade blivit låsta.

För att ta ett exempel. Under föregående säsongen hjälpte jag till i Lockeruds JAS-lag, där coachduon Karl Pontén och ”Nader” (Stefan Hedström) lotsade laget framåt på ett fenomenalt sätt, där vi i faktiskt var enda laget som besegrade JIK den säsongen, då i gruppspelet. När vi ställdes inför slutspelet så tillkom Linus Martinsson till föreningen och därmed till JAS-laget, då han hade rätt ålder. Linus var då (är fortfarande) en av distriktets största talanger och spelade division 2, där han öste in poäng. I januari så tog Linus chansen att testa på spel i division 1 med Lockeruds A-lag, vilket gjorde att han blev tillgänglig för JAS-spel, då hans tidigare klubb, Falköping, inte hade registrerat något JAS-lag den säsongen. Mer en ”normal” situation där spelaren vill testa på spel högre upp, men även får möjligheten att spela JAS, dels en ”trygghet”, men något som säkerhetsställer spel.

Inför den här säsongen har dock möjligheten att representera två JAS-lag, under samma säsong, uppstått. Jag visste inte om det själv innan en spelare tog tillfället i akt att utnyttja möjligheten och nu finns det ett 10-tal spelare som hittills har hunnit med JAS-spel i två föreningar. Vad som ligger bakom deras övergångar låter jag vara osagt, det finns säkert rimliga skäl och utvecklingsmöjligheter, där man kanske siktar på en annan seniornivå samtidigt som JAS-spelet kommer in som en bonus. Alltså att spelare byter division 1 mot 2 för att hitta en bättre nivå.

Skummade lite på twitter en dag, där förbundsfolket själv knappt verkar veta hur möjligheten uppstått och istället hänvisar till en länk med kombinationslag. Skrämmande? Såvitt jag vet så har varken klubbar eller spelare informerats på något vidare bra sätt kring denna nya regel, hur den är tänkt att användas, vad den ska ge för möjligheter och hur den är framtagen.

Jag kan på rak arm, hitta ett par scenarion där jag anser att den kan komma till nytta.

Scenario 1:

En spelare kanske hamnar i en ohållbar situation i sin förening med ledare/lagkamrater eller liknande, vilket gör att ett byte av förening ligger nära till hands, men att man överväger förlusten av att inte få spela JAS. Om man då kan byta till en annan JAS-förening, så kan det öka möjligheterna drastiskt. Samtidigt så kan spelaren hitta en bättre miljö. Det köper jag.

Scenario 2:

En spelare kanske flyttar hem från RIG/NIU, där man allt som oftast representerat något JAS-lag. En flytt är ett stort steg och för alla kanske det inte är rätt steg, där det kan vara tufft att få ihop en helhet. Att man då ska behöva förlora möjligheten att spela JAS resten av säsongen är tufft då man tar ett beslut att flytta hemåt.

Scenario 3:

Ett lag lägger ner sin verksamhet ett par omgångar in i gruppspelet, något som jag också varit med om. Spelare kan då erbjudas att fortsätta sin JAS-verksamhet i någon annan förening, då det kanske är föreningens fel att man inte kan säkerhetsställa ett fortsatt JAS-lag.

DOCK så anser jag inte att någon av dessa scenario är tillräckligt uppdagade problem för att man ska inför en regel att man får representera två JAS-lag under samma säsong. Om vi är ärliga. Hur ofta uppstår dessa scenarion ovanför? Att någon flyttar hem, det händer, något eller några enstaka fall per säsong, men dem är få. Att en spelare vill flytta på sig händer, men då får man samtidigt kanske välja bort JAS-spelet resterande delen av säsongen. Att lag drar sig ur mitt under säsong sker också, det är något eller ibland några lag. Där borde man dock bli hårdare och utdela straff/böter om inte orsakerna är rimliga och man kan styrka sina argument varför man inte ska spela kvar. Dåliga resultat är inget argument. Att halva laget slutar med innebandy, det kan vara ett argument.

Nåväl, vi fortsätter kring möjligheten att representera två JAS-lag under samma säsong. Fattar ni själv vilken hysteri det kan bli framöver, inför slutklämmen när lag har missat slutspel och toppspelarna ändå vill spela slutspel. Slutspelslagen kommer troligtvis inte tacka nej om de övriga lagens toppspelare erbjuder sig inför ett stundande slutspel. Än så länge handlar det om relativt få namn, men sitt ner i båten, det kommer säkerligen komma mer.

Är det rimligt att ett lag har tagit sig till slutspel med hårt jobb och en härlig laganda, där Pelle, Karl, Sven, Linus och Petter har agerat tredjefemma, gjort sitt jobb, kört en stenhård försäsong, varit nere på varje pass, täckt skott i boxplay, tuggat knopp i avgörande skeden, ska sättas på bänken i ett slutspel för att Alexander, Anton, Albin, Nils och Hampus kommer in? Spelare man mött under säsongen kanske och slagit, som nu kommer in för att just deras lag har missat slutspel. Hur kul tycker Pelle, Karl, Sven, Linus och Petter det är att få sitta bänk genom slutspelet, att få åka 20-25 mil, värma upp, skjuta i pauserna, när de samtidigt vet att fem andra spelar har tagit deras platser. Hur stora är chanserna att just dessa spelare kommer stanna kvar då? De kanske slutar med innebandyn?

Svensk innebandy har ju under den senaste tiden genomfört en rad förändringar för att man inte ska bli för tävlingsinriktade, minska tidiga avhopp och toppningar och så vidare. Vi ska tävla mindre. Hur jäkla mycket mindre tävling blir det när man helt plötsligt kan spetsa laget i ett slutspel på ett mycket simpelt sätt?

Den/De som kom fram till det här beslutet borde nog överväga det igen. Är det en värvningshysteri inför slutspelet vi vill ha? Kommer klubbarna/tränarna själva jobba aktivt, eller är det spelarna som missar slutspel som kommer söka sig vidare till slutspelsklubbarna?

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar