JAS-bloggen
Okategoriserade

Avsaknaden av DJ-lag från Jönköping och Småland

Juniorallsvenskan är i startgroparna, vissa grupper och lag har redan dragit igång, men samtliga lag kommer i princip vara i spel efter nästa veckas slut. På DJ-sidan har vi totalt sex grupper, där 41 lag kommer deltaga om jag inte räknat fel. Trots har vi inte ett enda deltagande lag från Jönköpingsområdet? Och inte ett lag från Småland heller för den delen.

Vad beror detta på?

När jag kollar över Smålands förbundssida inser jag snabbt att avsaknaden av en juniorserie på DJ-sidan finns (likt det ser ut i väldigt många distrikt numera). Det som istället erbjuds är en D2-serien, tre stycken D3-serier samt flickserier, födda 99/00. Just dessa flickserier är överlag ganska tunna, 14 lag anmälda totalt, fördelade på sex lag in en grupp och åtta i den andra. Hur problemet ser ut i Småland med att just få behålla spelare och främst då tjejer upp till en högre ålder, det är jag inte superinsatt i, men det är ju generellt sett ett problem.

Oftast så brukar ju tjejer komma upp tidigare i A-lagsålder, kanske redan när de är 14-15 år, där de kan spela både division två och tre och i vissa fall, även division ett, vilket gör att ungdomslagen blir mer utmärglade då det är svårt att behålla bredden.

Nu när förbundet väljer att satsa på en juniorallsvenska på DJ-sidan, hur väljer man då som förening att prioritera? Väljer lagen istället att spela DJ18-SM och liknande för att komplettera damsidorna?

OAVSETT VAD, så tycker jag att Jönköpingsområdet och Smålandsinnebandyn är ett för stort distrikt för att inte ha några lag anmälda i DJ-JAS. Nu när möjligheten finns att kombinera lag, varför inte slå till och istället se över sina andra serieanmälningar?

Hovslätt, Jönköping, Östra SK, Fagerhult är bara några av klubbarna kring just Jönköpingsområdet för att inte nämna Kalmarsund, Vöikers och Sävjsö som andra föreningar i Smålandsområdet. Några av dessa föreningar borde kunna kombinera lag?

Problemet som det är just nu är väl att om enbart ett lag hade anmält sig, så hade det inneburit alltför långa resor för att deltaga, då man kanske hade blivit placerade i en E-grupp. Hade det varit värt de ekonomiska resurserna och tiden för att spela den serien?

Oavsett vad så är det synd att vi inte får se lag från dessa trakter i spel. Det finns massvis med talang vilket Småland visat upp i SDF-SM där man alltid inger ett stabilt avtryck.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar