JAS-bloggen
Okategoriserade

Innebandyfesten 2015/16

Vart ”Innebandyfesten” kommer spelas kommande säsong, 8-10 april 2016, är i nuläget oklart och är något som kommer beslutas framöver. Tidigare år har städer som Kalmar, Varberg och Örnsköldsvik stått som värdar, bara för att nämna några ställen. Innebandyfesten är en av de största händelserna på juniorsidan och är något som är värt att diskutera lite extra. Inför året är det lite förändringar, där USM-16 på flicksidan har ersatts av DJ-JAS, för spelare födda 98 äldst som kompletteras med det ”vanliga” DJ18SM, därmed stor risk att flertalet spelare kommer tillhöra båda klasser och skulle båda deltagande lagen nå Innebandyfesten blir det ett späckat schema, likt Pixbo Wallenstam hade på DJ-sidan under fjolåret för ett par spelare. Skillnaden då var att klasserna hade två års ålderskillnad mellan sig, nu är det endast ett år och därmed lär mer spelare bli ”drabbade” ifall liknande scenario uppstår igen.

Nåväl, vad krävs av en arrangör?

Hallkapacitet

I och med förändringen av antalet lag så är det mer matcher som ska spelas, dock kommer vissa av matcherna spelas i 2×20, men det är ändå ett par matcher extra som ska spelas, sett till hur det sett ut tidigare år. Under föregående säsonger har arrangörerna oftast använt sig av två hallar, vilket säkerligen kommer räcka iår med då man utökar antalet matchdagar från två till tre, men två hallar/planer av bra kvalité behövs minst, eventuellt tre beroende på hur matchläggningen ser ut och hur många matcher som behöver spelas samtidigt.

Publikkapacitet

I dessa två hallar/planer av bra kvalité så är det ju då givet att möjligheterna för publiken även finns. Det är ingen som vill trycka in sig i en gympahall där det finns en långsida med läktare för ca 30 personer, det håller inte. Även om intresset varierar så behövs det hallar med kapacitet för att rymma några hundra, åtminstone under finalspelet då intresset stiger.

Möjlighet till tv-sändningar

Åtminstone en hall borde ha möjlighet att kunna sända matcherna, likt det gjordes i Kalmar under föregående säsong. I den hallen borde finalerna spelas, men man borde försöka sända från samtliga dagar om möjligheterna finns. Intresset ökar och t.e.x Farsta gjorde det kanon under fjolårssäsongen när man sände sina JAS-matcher i slutspelet. Stort plus!

En stad med intresse

Ett måste enligt mig, en ”Innebandyfest” måste spelas i en stad där det finns lite intresse kring just innebandyn och juniorinnebandyn överlag, där ryktet sprider sig, tidningarna snappar upp det och folk som inte har någon anknytning till lagen, kommer och tittar ändå. Det funkar inte att spela i en stad där speedway är största sporten. Visst, ett extremt exempel, men ni förstår nog vart jag vill komma med att statuera just det exemplet.

Vad har vi för möjliga kandidater?

Varberg – Har kört det förut och är överlag vana att arrangera cuper, läger osv vilket underlättar då man har kunniga människor runtom. Bra hallmöjligheter och staden har ett genuint innebandyintresse då övriga sporter inte riktigt konkurrera på det planet.

Helsingborg – Kört SDF-SM och U19-VM, har en maffig arena att använda till finalspelet och en närliggande hall som håller bra kvalité med bra publikapacitet. Rent geografiskt kanske det inte är det mest optimala, men Helsingborg har tagit kliv inom SSL och det kanske förhoppningsvis kan öka intresset än mer framöver.

Linköping – Ytterligare ett lag på uppgång i SSL, dock stor konkurrens med hockeyn bland annat. Använde sig av Saab Arena under SDF-SM, men skulle säkerligen kunna klara sig med Sporthallen plus någon mer närliggandes.

Växjö – Har Fort Knox som är ett imponerande bygge, dock vet jag ej publikkapaciteten i den mindre hallen? Nåväl, hallen som används för SSL-spel är häftig och är en hall som skulle kunna köra webbsändning utan problem. Även Växjö är en stad som har konkurrens av hockeyn, men i och med att man har både Vipers och Vöikers så känns det som att ett genuint intresse finns, framförallt om Vöikers starka JAS-lag skulle ta sig långt.

Mullsjö/Jönköping – Längesedan jag var inne i någon av Jönköpings hallar, men i och med att man spelar både Allsvenskan och SSL i JIK så håller ju Idrottshuset hög klass där man har flertalet hallar att tillgå för de som vill ha mer halltid. Lägg där till att du kan använda Nyhemshallen till finalspelet, en härlig hall där bra atmosfär kan skapas. JIK som säkerligen lär aspirerar på platser i Innebandyfesten iår igen skulle vid eventuella matcher säkerligen se till att locka publik, tillsammans med närliggande innebandyklubbar som Östra, Fagerhult och givetvis då Mullsjö. Magiskt!

Umeå – Precis som i Helsingborgs fall, en geografiskt aspekt att ta in, men Umeå har ju vid flertalet tillfällen stått som arrangörer i SDF-SM, man har många lag som skapar intresse och självklart då RIG:et. Många spelare, ledare, ungdomar och mer därtill som är aktiverade inom innebandyn i Umeå och som vet vad det handlar om. Att just RIG:et är ett lag som kommer återfinnas just under Innebandyfesten, är ingen omöjlighet och även det skulle vara häftigt då man säkerligen lär spela under stor press. I Umeå är även daminnebandyn stor och det skulle vara en häftig stad för DJ-JAS att få sin spela sin första final i, kanske med just ett DJ-lag från Umeå.

Nå, vad tycker ni? Vilken stad borde få arrangera innebandyfesten? Vad är viktigaste kraven för att få arrangera?

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar