JAS-bloggen
Intervjuer

Magnus Jäderlund ger oss samarbetet Djurgården/Nacka!

Allt fler samarbeten och avtal växer fram inom sporten för att främja utvecklingen. Ett av de mest spännande som nu påbörjas inför den kommande säsongen är samarbetet mellan Allsvenska Djurgården och division-ett klubben Nacka Wallenstam, där JAS-satsningen innefattas. Djurgården har bland annat knutit till sig Simon Götz, Adam Hellström och Linus Jonsson på senare tid, spelare som kommer ha viktiga roller i JAS-laget. Tog kontakt med självaste Magnus ”Binge” Jäderlund för att få lite mer information om hur samarbetet växt fram och hur det kommer utformas. Läs med spänning!

Nytt samarbete inleds mellan Djurgården och Nacka på seniornivå, där även JAS-satsningen innefattas. Beskriv upplägget och bakgrunden till initiativet?

– I Stockholms innebandyn har det varit en tydligt nedåtgående trend på elitnivå de senaste åren. I Djurgården försöker vi skapa en elitmiljö för spelare som vill vinna något och bli toppspelare. Från och med junioråldern vill vi vara ett bra alternativ för de som vill satsa i Stockholm. Nacka är en fantastisk breddförening och vill lägga sin fokus på den delen av verksamheten. De har goda förutsättningar för breddinnebandy och DIF har arena, varumärke och kompetens för elitinnebandy. De två föreningarnas intressen möts här.

Ett samarbete brukar innebära många faktorer att ta hänsyn till för att optimera utvecklingen. Vad tycker du är viktigt att tänka på för att få ett såpass optimalt samarbete och utveckling som möjligt?

– För oss handlar det om att skapa bra förutsättningar för våra spelare som vill satsa på sin idrott. Jag har varit med länge och samarbeten ska ha tydliga mål och rimliga förväntningar. Det har vi i samarbetet mellan Djurgården och Nacka. Vi känner oss väldigt bekväma i upplägget kring de två A-lagen och JAS blir ett roligt projekt där alla vill väldigt mycket. I slutändan är samarbeten beroende av bra ledarskap. Alla spelare i JAS-truppen ska känna att det finns ett trappsteg till att nå uppåt, men också ett skyddsnät som vårdar individen.

Om vi ser till spelarna som ni i Djurgården plockat in, Götz, Hellström, Jonsson och tidigare Axel Larson bland annat. Hur viktigt tror du att det är för deras del att få komplettera A-lagsspel med en JAS-satsning?

– Möjligheten finns för alla i JAS-truppen att kunna spela seniorspel i division 1 eller Allsvenskan. Möjlighet finns för de spelare som får mindre tid i seniorlagen att spela mycket i JAS! För de spelare vi värvat som är födda -97 är det en bra krydda att spela JAS, men det är i seniorlaget de ska ta nästa steg. Tex Axel Larson är redan en spelare som håller i Superligan, men i JAS får han en ännu större roll att leda laget vilket är intressant. Att satsa på två lag samtidigt är svårt och spelarna måste landa innan de kan leverera.

I JAS-sammanhang är det två lag anmälda, Djurgården, men även Nacka. Finns det någon tanke med fördelning av lag och liknande för dessa två?

– I grunden finns senioraktuella spelare födda -97 i Djurgården och 98/99 i Nacka.

Allt fler och fler lag inleder samarbeten på olika nivåer, Järfälla/Duvbo och Lerum/Floda är två andra exempel. Vad ser du för fördelar/nackdelar med just dessa samarbeten som blir allt populärare, även på juniorsidan?

– Juniorer måste erbjudas bra möjligheter och just den åldern är väldigt svår att hantera. Många är på väg upp i seniorlagen och juniorlag urholkas. Kan samarbeten hjälpa till att ta hand om fler spelare är det perfekt. Nackdelar är att spelare riskerar att flyttas runt för mycket och blir otrygga utan identitet.

Vi riktar stort tack till Magnus och önskar de inblandande i samarbetet lycka till!

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar