JAS-bloggen
Okategoriserade

Juniorsatsningar och Akademier

Det blir allt vanligare med satsningar, både långsiktiga och kortsiktiga på juniorsidan samt ”akademier” där man har uttalade mål, riktlinjer och upplägg på hur man vill utveckla sina ungdomar. Vissa satsningar känns genuina, utvecklande och riktade mot rätt mål där man vill utbilda ungdomar för framtida spel i högre divisioner. En del av ”satsningarna” känns nästintill panikartade, dels för att kunna hävda sig i sitt distrikt mot många andra och dels för att kunna bibehålla ryktet som elitförening. Hur man väljer att definiera vad en satsning är upp till varje förening, vilka mål man sätter och vart man startar med vilka förutsättningar. Oavsett vad är det alltid kul att följa hur föreningarna fortskrider med juniorutvecklingen och vilka som lyckas att utveckla sina spelare och producera elitspelare. Nedan följer ett par satsningar, om det är ”rätt” satsningar väljer jag inte att spekulera alltför mycket i, men även ett par lag som gjort det mycket bra på juniorsidan rent resultatmässigt.

IK Sirius IBK Juniorelit

Har en seriös satsning där man vill utbilda den kommande generationen, något som man gör på ett fullgott sätt samtidigt som man är duktiga på att marknadsföra sig på ett bra sätt via hemsida och andra medier. Lägger stor vikt vid att hitta en bra nivå där man vill ha drivna spelare och en ambitiös träningsgrupp. Bra samarbeten med övriga lag och föreningar där man kombinerar matchspel i olika lag och nivåer med olika träningsgrupper så att alla får en utvecklade hemmamiljö.

Lerum HJ Elit

Startade under förra säsongen ett samarbete med den närkonkurrerande klubben Floda IBK på juniorsidan. Där deltog man bland annat i JAS och U20 med spelare från de båda lagen. Inför kommande säsong väljer man att bygga vidare på samarbetet, utveckla det och ta det ett steg längre. Satsningen ska vara ett naturligt steg till A-laget, där även A-laget har en uttalad målsättning. Man kommer ha sommarträning för de som vill ta en plats i truppen, truppen som sedan tas ut till hösten, där man kommer ha krav på ett visst antal pass i veckan. Man väljer även att göra satsningen för att hitta skillnaden mellan ”elit” och ”bredd”, något som man under den gångna säsongen hade svårt att hitta balans med enligt dem själva. Spännande!

Järfälla/Duvbo

Nystartat samarbete som innefattar både herr och juniorverksamheten, alltså Järfällas Allsvenska lag, Duvbos lag i division ett och Järfällas JAS-lag, Järfälla som ofta är ett lag i JAS som ligger med i toppskikten när det kommer till gruppspelet. Duvbo däremot som inte haft något JAS-lag kommer nu ha en bra miljö för deras duktigaste juniorer.

Lindås Waves U20

Efter att man säsongen 13/14 var nära att åka ur Allsvenskan tog man krafttag och gjorde en rejäl satsning på herrsidan där man värvade spelare efter spelare. Även på juniorsidan så var man aktiva via sin ”U20-satsning”, där en stark träningsgrupp skulle spela i JAS, H2 och U20-elit. Man presenterade flertalet spelare på hemsidan från närliggande föreningar och i ledarstaben fanns bland annat Peter Jacobsson ( numera IBF Göteborg A-lag) samt Diego Wijkander. I JAS slutade det med kvartsfinal, men Lindås var en förening utan större harmoni där man brottades med ekonomiska problem. Spännande att se hur man väljer att fortskrida till hösten.

AIK Innebandy

Ytterligare en nystartad satsning, AIK som under ett par år haft seniorlag samt ungdomslag i yngre åldrar och just ”herrjunior” delen har inte varit lika aktiv. Nu väljer man inför säsongen 14/15 att göra en nysatsning där man ska deltaga i JAS samt H3, vilket känns helt rätt, AIK är en storförening som ska återfinnas i dessa sammanhang. Som tränare har man anställt Andreas Nordh och ytterligare ett tränarnamn är på gång, samt att man söker spelare till den kommande truppen. Även AIK redovisade under året kraftiga minusresultat och en juniorsatsning kan vara rätt väg för att få mer egenproducerade spelare i sitt A-lag under de kommande säsongerna. Spännande att se vilka spelare som väljer AIK, något som jag kommer försöka luska i och redovisa på bloggen senare framöver.

Jönköpings IK

Har senaste åren skördat mängder med framgångar i JAS, USM-16, cuper och seriespel, där man även lyckats skola spelare som numera spelare i A-lag och U19-landslag. Verkar göra extremt mycket rätt och även fast man varje år oftast får till sig någon ny spelare via Sandagymnasiets NIU-utbildning så är det en uppsjö med spelare som kommer från de egna leden så att säga. Kommer även kommande år vara en het kandidat till att nå Innebandyfesten och även att försvara sitt guld. Förtjänar mycket cred.

Storvreta IBK Junior

Har varit bortskämda under ett par år med fina framgångar på herrsidan, men efter två tuffare säsonger börjar man rusta upp. Även på juniorsidan, där Storvreta absolut inte varit bortskämda, har man nu börjat bli aktiva. Via deras Twitter bland annat har man presenterat spelare hejvilt, spelare som har JAS-åldern inne, men även spelare som har gjort sina sista JAS-år och får deltaga i andra lag. Kan tyckas kännas något desperat och mer som ett svar på Sirius framtågande på juniorsidan. Återstår att se hur man till hösten kan leverera, men kommer säkerligen presentera ett par namn ytterligare innan vi drar igång seriespelet.

Det finns utöver detta en uppsjö med lag som gör bra saker och jobbar i rätt riktning, det finns lag som har uttalade satsningar som man hela tiden jobbar emot mål och det finns lag som väljer sig att kalla sig för ”akademi”, där man även där kan ha olika synsätt på vad som egentligen ska kallas för en akademi och vilka krav man ska behöva uppfylla. Oavsett vad är det kul att följa lagen och deras utveckling för att sedan kunna jämföra vilka som lyckats och vilka som har en del kvar att jobba på.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar