JAS-bloggen
Intervjuer

Bosönlägret avverkat med dubbla årskullar: ”De har ju ett VM-guld att hämta”

Efter det halvskrala mästerskapet tidigare i våras så har nu processen mot nästa VM inletts. Där kommer spelare 2000 och yngre göra upp, men nu är det spelare födda 1999 som har "sitt" år och som slåss för en plats i EFT. Redan nu fann vi dock flera 00:er i truppen som säkerligen kommer ha nyckelroller när VM-guldet ska återtas.

Under helgen så avverkades Bosönlägret för U19-landslagen där 34 spelare var kallade på respektive sida. En av dem var en back från Djurgården som sett fram emot lägret. – Förväntningarna var höga! Man har alltid hört om Bosön lägret när man var yngre och därför var det roligt att få veta att man själv skulle få chansen. Sedan sjukt roligt att alla Sveriges bästa 99:or och 00:or var samlade på en och samma plats, så man verkligen får spela med och lära känna dem allra bästa, säger Erik Oweling till bloggen.

Tempot och kvalitén var hög, något som Oweling snabbt blev medveten om. – Tempot på träningarna och matcherna var riktigt högt, det slog mig redan på första bollupvärmningen vi hade att det gick rysligt fort. Även närkamperna var inte likt något man var van vid, det smälldes friskt i sarghörnen! Och denna kombo med sjukt hög fart och väldigt hårt spel gjorde ju att allt på planen blev både tuffare och roligare.

Oweling var alltså uttagen på en backplats där han i år förväntas att konkurrera om en plats i Djurgårdens allsvenska lag och även vara en nyckelspelare i JAS-laget. Kände han själv att han bidrog under helgen? – Jag är aldrig nöjd haha. Nej men jag försökte bidra så mycket som möjligt med snack både på och utanför planen. Jag är så som spelare att mitt spel höjs desto mer kommunikation jag har med lagkamrater och coacher. Sedan försökte jag väll så gott det gick att bidra till offensiven med uppspel och liknande.

Någon spelare som överraskade på dig? – Tuff fråga! Alla 34 gubbar är otroligt skickliga innebandyspelare som imponerade stort på mig, men det är svårt att inte nämna Hampus Ahrén. Även fast jag sett honom spela innan och mött honom en gång så går den killen inte att sluta imponeras av. Den talangen han besitter är rent ut sagt löjlig, samt en så skön och ödmjuk kille utanför planen gör det inte sämre! Sedan några som jag mer eller mindre aldrig sett spela som var otroligt bra till exempel Adam Wedberg, Filip Stjärnberg, Oscar Domberg och Viktor Kastengren.

I början av November så kommer EFT:n spelas där Oweling självklart har som mål att ta en plats. – Inte omöjligt, men konkurrensen är stenhård. Såklart det vore väldigt kul och stort att få bära blågult på en sådan turnering men jag tar verkligen ingenting för givet!

Redan under fjolårets så ”smög man in” det här med att dubbla ålderskullar kunde få representera landslaget där t.ex. Rasbos/Storvretas Michael Jansson fanns med under VM. Även om stommen i truppen under Bosön var födda 1999 så fanns det många spelare födda 2000 som i allra högsta grad är med och konkurrerar om plats. – Bra upplägg! De yngre grabbarna har ett VM guld att hämta nästa år så bra att förbereda dem så mycket som möjligt redan nu. Sen skulle jag ljuga om jag sa att det märktes på planen att dem var ett år yngre, sjukt duktiga allihop!

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

JAS-bloggen
Intervjuer

Ung kapten visade vägen i segern: ”Alla är bra på att ta ansvar”

Klassiska Tyresö spelar i den relativt på förhand svaga D-gruppen med övriga Stockholmslag samt Visby. Nu under helgen klev man in i gruppspelet och gjorde det med ett stabilt intryck.

Tyresö har haft ett par turbulenta år, där man under det senaste året inte deltog och året dessförinnan drog sig ur mitt under pågående säsong. Nu är man tillbaka igen. – Vi har flera skickliga spelare och en grym sammanhållning i laget vilket gör att vi känner oss starka i år, säger Oscar Magnusson till bloggen.

Under lördagen så gjorde man sin först match när man tog emot Hammarby/Tungelsta på hemmaplan. – Tankarna inför var väl att vi visste innan att vi var starkare än dom men att om vi inte gav 100% i allt vi gjorde så skulle vi få det tufft.

Första perioden gick i hemmalagets favör. 4-1 slutade den till sist. – Vi spelade med högt tempo så dom fick svårt att hänga med och var noggranna när vi hade bollen.

Den andra blev jämnare rent resultatmässigt, men det var ändå hemmalaget som kontrollerade matchen och ledde med 6-2. – Vi kände att vi inte spelade som vi verkligen kunde så viss oro fanns även fast det egentligen aldrig var nära.

Vad pratade ni om inför den sista perioden? – Vi tog ett litet snack och sa att vi verkligen kan bättre och det skulle vi visa med bättre fart på bollen och att ge 100% i varje närkamp.

Även den sista perioden blev jämn resultatmässigt. 1-1 slutade perioden vilket fastställde slutresultatet till 7-3. – Vi var inte helt nöjda. Vi vet att vi kan göra det mycket bättre än vad vi gjorde så vi får ta lärdom av denna match och göra det bättre nästa veck, men tre poäng är alltid tre poäng.

Magnusson, född 2001 kunde stoltsera med fyra gjorda poäng, men är även kapten i laget. – Jag tycker att alla i laget är bra på att ta ansvar men visst känner jag ett litet ansvar som kapten.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

JAS-bloggen
Intervjuer

Storseger när man mönstrade ungt: ”Märkte inte att de var 2-3 år yngre”

Ledberg fick en kanonstart av årets Juniorallsvenska när man på hemmaplan tog en stabil seger inför 76 tittande åskådare. Laget som redan förra året var en positiv överraskning lär bli intressanta att följa kommande säsong.

Ledberg har under sin försäsong presenterat ett enormt seriöst upplägg som nykomling i divison 2, där man jobbat med en stor och ung trupp, samt haft flertalet träningsmatcher och liknande. – Jag tycker att försäsongen har gått bra. Jag tycker att träningsmatcherna har gått bra. Men vi fick en dipp vid herr DM som inte gick som vi hade tänkt oss, säger Philip Fox till bloggen.

Under fredagskvällen stundade det premiär i Kärnahallen mot Månsarps där man efter den första perioden ledde med 2-0. Ett tidigt 1-0 mål följdes upp av ett mål strax efter ett avverkat powerplay i slutminuterna. – . Jag tycker att det speglar matchen delvis. Men vi har mycket lägen så vi skulle kunna ha gjort fler mål.

I den andra perioden rycker man ordentligt och går upp till 6-0 utan att förändra något större. – Vi gör inga ändringar egentligen utan vi kör bara på.

Även i den sista perioden så kunde man fortsätta mata på och peta in fyra nya mål vilket fastställde slutresultatet till 10-0 till sist. Fokus matchen igenom vilket man pratade igenom inför den sista. – Vi sa att vi inte skulle tappa fokus utan bara fortsätta.

I den här matchen mönstrade man en hel femma med spelare födda 2002-2003 där dessa även petade in ett par bollar. Emil Jacobsson gjorde två och Charlie Engström stod för ett.  I den här matchen tycker jag de skötte sig väldigt bra, man märkte knappt av att de var 2-3 år yngre.

I nästa match väntar Fagerhult, ett på pappret tuffare lag. Gruppen man spelar i är grupp G som många överlag ser som en av de tuffaste i Sverige. – Jag vet inget om Fagerhult så har inga speciella tankar inför matchen mot dem. Kollar man på vår serie så tror jag att Linköping och Jönköping kommer att slås om första platsen. Sen står den tredje och sista slutspelsmatchen mellan oss, Lockerud och Hovslätt.

21950918_492087687820241_7012582703748051871_o

Foto: Niklas Asplund.

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

JAS-bloggen
Intervjuer

Duo till gruppkonkurrent: ”Kommer inte bli mer hets”

Bröderna Felix och Måns Jansson har inför den stundande säsongen tagit klivet över från Pixbo till Zenith, där man redan nu hann spela en cup med laget i helgen. Såhär säger de två själva om övergången.

Ni har valt att ta steget över till Zenith. Varför?

Måns: Kände att man ville testa något nytt och nya utmaningar.

Felix: Kände att jag ville testa något nytt och få lite nya utmaningar. Då var Zenith det rätta laget. Det är ett skönt gäng att vara med.

Hur är tanken att ert upplägg kommer se ut med träningar, träningsmiljö och matcher?

Måns: Kommer att träna med JAS och A-laget. Kommer att spela JAS men hoppas på att få spela några matcher i Div 1 också.

Felix: Jag kommer träna med JAS och i A-laget sen får man se var man får speltid. Troligtvis JAS men hoppas även att man får chansen i A-laget.

Vad hoppas ni kunna bidra med?

Måns: Bidrar med positiv energi och lite mål.

Felix: Förhoppningsvis med mer energi till laget och kanske lite mål.

Ni möter Pixbo i JAS-serien. Kommer det bli någon speciell hets mot någon?

Måns: Kommer bli kul att möta Pixbo. Nä det kommer inte bli mer hets än vad det brukar vara i en innebandy match.

Felix: Det kommer bil kul att möta Pixbo i serien. Men det kommer inte vara mer hets än mot andra lag. Vi kommer gå in för att vinna varje match.

Hur ser målen ut med årets säsong?

Måns: Målet med säsongen är att utvecklas som spelar och att man får spela så mycket som möjligt. Också såklart att komma långt med JAS laget.

Felix: Att komma så långt som möjligt med JAS-laget. Få utvecklas så mycket som möjligt som spelare och så vill man ha mycket speltid också.

ska%cc%88rmavbild-2017-09-18-kl-22-50-25

Felix (till vänster) och Måns (till höger), kommer nu bära Zeniths tröja framöver. Foto: IK Zenith. 

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

JAS-bloggen
Intervjuer

Kom in på vakant plats – vann guld: ”Lirade på allt som var tillgängligt”

Under föregående helg så avgjordes JAS-Elitcup i Örebro, en av försäsongens höjdpunkter om man har intresse kring just denna turnering. I finalen skulle det bli ett derby där Lillån och Örebro ställdes mot varandra.

Lillån IBK var dock egentligen inte tänkt att vara anmälda utan tillkom ganska sent på en vakant plats och hade därmed en annorlunda syn på turneringens mål. – Vi hade några spelare skadade och visste på förhand att ett gäng skulle iväg redan efter dom två första gruppspelsmatcherna och spela match med Lillåns A-lag, så målsättningar inför cupen var väl mest att alla skulle få speltid och komma igång. Vi lirade runt på allt folk som var tillgängliga under cupen där vi till slutspelet saknade några viktiga pjäser, säger målvakten Jakob Forsberg till bloggen.

Man hamnade i en grupp tillsammans med Ledberg, KAIS Mora, Stenungssund och Hässelby. – På pappret var det en helt okej grupp, Mora och Ledberg hade man lite koll på sen innan och visste att du skulle bli två tajta matcher. Hässelby och Stenungsund är däremot två lag som vi aldrig stött på innan.

Man inledde med 1-1 mot Ledberg, följt av att slå stockholmslaget Hässelby med 5-1. – Jag tycker inte att vi gör något bättre/sämre i någon av matcherna. Det är två helt olika motstånd, Ledberg spelade smart medans Hässelby mest körde.

Man följde sedan upp med fyra nya poäng efter ett kryss mot KAIS Mora, samt en seger mot Stenungssund i sista gruppspelsmatchen. – Inför de två sista matcherna i gruppen så hade vi som sagt tappat några viktiga spelare, men lyckas ändå knipa en pinne mot Mora efter en svag start och kvittering med ca 1 sek kvar. Matchen mot Stenungsund är ungefär likadan som mot Hässelby där vi har god kontroll. Men gruppens bästa motstånd skulle jag säga att Ledberg stod för.

I kvartsfinalen så väntade Farsta, ett lag som varit ett stadigt slutspelslag under de senaste åren i JAS, men som det här året ser ut att mönstra en mer blandad kull. Vinst med 5-2 blev det till sist för Lillån. – 5-2 speglar matchbilden ganska bra, vi har ganska bra kontroll på matchen och skapar de farligaste målchanserna. Men vi gör en riktigt fin laginsats i den matchen och krigar för varandra.

I semifinalen som Forsberg fick se från sidan när Philip Svärd vaktade målet, så väntade Lockerud som alltså är regerande USM-mästare och har en stark kull 00:er. – Jag personligen spelade inte just den matchen men vi visste sen innan vad Lockerud hade och komma med, vilka spelare som var farliga och hur de gör sina flesta mål. Det är ett lag vi mött många gånger innan men då har de inte haft Nestorsson och Kronenberg som är en stor anledning till varför de tog hem USM. Men vi gick in och gjorde jobbet och det lönade sig helt enkelt.

I finalen blev det alltså ”drömmötet”, ett derby mot IBF Örebro i just deras egna cup. – Det är inte första gången man möter Örebro i viktiga matcher. Självklart är det speciellt, lite mer publik på läktaren och man känner nästan hela laget, men det är alltid lika roligt och spännande.

Finalen blev en tight historia, men tillslut så blev det grönklädda Lillån som knep guldet efter uddamålsvinst med 5-4 där Forsberg pekar på en viss sak som avgjorde.  Jag skulle säga att det är bredden som avgör finalen. Trots att vi hade ett gäng borta så har vi många spelare som kan spela fin innebandy och producera framåt. I Örebro är det femman med Embretzen, Ruud och Håkansson som gör nästan alla deras mål.

Som om det inte räckte med guldet så tog Forsberg även en plats i Allstar-Team, tillsammans med Isac Hjelm, Victor Bugarski, Jacob Embretzen, Linus Nestorsson och Isak Palmén. – Klart det är roligt att få en bekräftelse på att man har gjort något bra. Men det är trots allt när säsongen drar igång som man ska vara som bäst.

Isak Palmén som ganska nyss kommit tillbaka från skada och hyllas av Forsberg, men som även framhäver ett par andra namn. – Hela laget gör en otroligt bra insats men det är svårt att inte lyfta fram spelare som Isak Palmén, Viktor Westlin och vårat nyförvärv Oskar Wetteus som alla tre gjorde en del poäng under turneringen. Man ska även ha i tanken att Isak nyss kommit tillbaka efter ca ett halvårs skadeuppehåll.

21443001_818848974962338_956873473_n

Foto: Christer Palmén:

//Rasmus

JAS Bloggen

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel